Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Το μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνει ότι το μνημόνιο δεν είναι παρένθεση
Μπροστά σε μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ένα χρόνο σχεδόν από το συνέδριο που μετέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, τα ερωτήματα για τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τις λαϊκές τάξεις και την Αριστερά κλίματος αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Το ίδιο και όσα αφορούν την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κυβερνητικού έργου. Οι απαντήσεις που δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αντίστοιχες ερωτήσεις της “Εποχής”, έχουν και σαφήνεια και ειλικρίνεια.
 
Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Παύλο Κλαυδιανό

Λίγες μέρες πριν την τριπλή μάχη των εκλογών και με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα, πώς βλέπεις να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό; Θα βρεθούν σε καλύτερη θέση οι λαϊκές τάξεις με  τα αποτελέσματα; Θα υποστεί πλήγμα η κυβέρνηση;

Στις ευρωεκλογές πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ας μη μειώνουμε τη σημασία αυτού του γεγονότος. Όχι μόνο σταθεροποιείται η εκλογική απήχηση που καταγράψαμε δύο χρόνια πριν, αλλά είναι και η πρώτη φορά που η ριζοσπαστική αριστερά θα βρεθεί σε κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή, ιστορική σημασία και σίγουρα αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση. Οι λαϊκές τάξεις μπορούν να στηριχθούν σ’ αυτή την εξέλιξη. Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία συνθήκη για να βελτιώσουν τη θέση τους. Δεν είναι ικανή, όμως. Ο κόσμος δεν πρέπει να αναθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν μπορεί, άλλωστε, να το κάνει μόνος του.

 Ο κόσμος θα πρέπει να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχη πολιτική δύναμη, ώστε μαζί του να συνδιαμορφώσει το πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού μετασχηματισμού. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται. Υπάρχει ως πολιτικός χώρος, για να ενισχύει τις κοινωνικές διεργασίες, να θέτει το στίγμα του σε αυτές και να συμβάλλει στην κοινωνική χειραφέτηση.

Υπάρχουν νέα μέτρα μέσα στο αναθεωρημένο μνημόνιο πέραν από τη συνέχιση των παλιών;

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα για συγκεκριμένα μέτρα. Ξέρουμε ότι υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο ένα μικρό δημοσιονομικό κενό. Αλλά προφανώς πριν από τις εκλογές δεν θα ανακοίνωναν νέα μέτρα. Όμως γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται λόγος για ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο δημόσιο, που το 2014 θα περιλάβει 6.000 υπαλλήλους. Αυτό είναι καινούργιο μέτρο, που έχει εξαγγελθεί και από την κυβέρνηση και κινείται στην κατεύθυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Υποστήριξες πρόσφατα ότι το μνημόνιο είναι πλέον καθεστώς. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά που ζούμε δεν αποτελούν παρένθεση, που θα κλείσει όταν η οικονομία και τα δημοσιονομικά ισορροπήσουν, όπως μέχρι πρόσφατα διατείνονταν οι κυβερνώντες. Πρόκειται για αλλαγή μοντέλου, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς αναπτυξιακό κράτος και με πλήρως απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι το μνημόνιο είναι πλέον καθεστώς. Οι αλλαγές που συνεχώς κάνουν, συντελούν στην εγκαθίδρυση αυτού του νέου μοντέλου.

Και σε αυτό το νέο μοντέλο η ανεργία αποτελεί συστατικό στοιχείο. Η πολιτική του μνημονίου δημιούργησε ένα εφεδρικό στρατό ανέργων - συνθήκη και προϋπόθεση, για να μπορέσει να εφαρμοστεί η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της ισοπέδωσης μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είναι ένα απλό μέτρο που σήμερα ψηφίστηκε και αύριο, ενδεχομένως, να καταψηφιστεί. Θέτει βάσεις στα θεμέλια της οικονομίας που δύσκολα αλλάζουν, δημιουργεί συνειδήσεις, διαμορφώνει οικονομικές συμπεριφορές. Αυτό, λοιπόν, είναι καθεστώς. Και τα καθεστώτα αλλάζουν μόνο μέσα από επίπονες, ριζικές, αναδιαρθρωτικές διαδικασίες. Η γνώση αυτή κάνει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αναγκαίο, αλλά ταυτόχρονα δύσκολο και πολυδιάστατο. Εδώ δεν μιλάμε για μια αριστερή κυβέρνηση, που θα διαχειριστεί απλά κάποιες υποθέσεις. Εδώ μιλάμε για κοινωνική αλλαγή, που θα επιτευχθεί μόνο αν η κοινωνία είναι πρόθυμη και προετοιμασμένη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, όμως, ότι οι κόποι του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. Πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και όχι με τους κανόνες της Eurostat), έξοδος στις αγορές και δανεισμός με ένα λογικό επιτόκιο και πιθανή ανάπτυξη μέσα στο χρόνο. Πώς το σχολιάζεις;

Δεν βλέπω ποια αξία μπορεί να έχει το πρωτογενές πλεόνασμα όταν αυτό επιτυγχάνεται ισοπεδώνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Μπορούμε να κλείσουμε όλα τα σχολεία και νοσοκομεία της χώρας, μπορούμε να αυξήσουμε κι άλλο τους φόρους και να έχουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα. Θα είναι άραγε αυτό επιτυχία; Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με τρόπο κοινωνικά άδικο. Επίσης, δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο, γιατί υποσκάπτει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Είναι αδύνατον να αφαιρείς κάθε χρόνο 4,5% του ΑΕΠ από την οικονομία, όπως προβλέπεται από το 2016 και έπειτα, και να προσδοκάς  ανάπτυξη. Και είναι, επίσης, προκλητικό αυτά που αφαιρούνται από την ελληνική οικονομία, αλλά και από όλες τις αδύναμες οικονομίες του Νότου, να μεταφέρονται στις πλουσιότερες οικονομίες του Βορρά. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια  για το πρωτογενές πλεονάσμα της κυβέρνησης. Και δεν γίνεται να καλυφθεί από τις θριαμβολογίες για την έξοδο στις αγορές, η οποία ήταν προϊόν πολιτικής συμφωνίας με την τρόικα, αφορούσε μικρό ποσό και έγινε με εγγυήσεις και την απολύτως ελεγχόμενη διαδικασία του private placement. Κανονική έξοδος στις αγορές μπορεί να υπάρξει μόνο όταν το χρέος καταστεί διαχειρίσιμο.

Πώς κατά τη γνώμη σου εξελίσσεται η συζήτηση με τους πιστωτές για το χρέος;

Από πολιτική σκοπιά, η μη βιωσιμότητα του χρέους εξυπηρετεί το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα - η Ελλάδα πάντα θα χρειάζεται λεφτά  και συνεπώς η πίεση για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ασφυκτική. Από οικονομική σκοπιά ξέρουμε τις βασικές παραμέτρους μιας λύσης. Από την κρίση χρέους του Νότου τη δεκαετία του ‘80 μάθαμε ότι μικρότερα επιτόκια και ευνοϊκότερες περίοδοι ωρίμανσης δεν φτάνουν (το σχέδιο Μπέικερ απέτυχε - ούτε επενδύσεις στράφηκαν σε αυτές τις χώρες, ούτε η ανάπτυξη επέστρεψε, ούτε οι κοινωνικές αδικίες αντιμετωπίστηκαν). Χρειάζεται κούρεμα και εγγυήσεις για το εναπομένον χρέος (μόνο με το σχέδιο Brady είδαμε κάποια από τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται). Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κούρεμα χρέους και αμοιβαιοποίηση των χρεών της ΕΕ. Μόνο έτσι θα αποκοπεί η μεταφορά πόρων από της φτωχές οικονομίες του Νότου προς το Βορρά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με ορίζοντα το 2021. Ποια είναι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά; Πόσο πειστικό είναι;

Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τη μείωση του μεριδίου ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, τον περιορισμό των δημόσιων επενδύσεων, τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και την υποβοήθηση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της συρρίκνωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το «νέο εθνικό πρότυπο» είναι ταυτόσημο με το νεοφιλελεύθερο πρότυπο, στηρίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές επενδύσεις και, ακριβώς για αυτό το λόγο, δεν μπορεί παρά να είναι ελάχιστα πειστικό.

 Δεν φαίνεται, δηλαδή, να έχει βάση η αισιοδοξία της κυβέρνησης.

Ύστερα από μια βαθιά ύφεση τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψη. Αντίθετα, με τις πολιτικές που ακολουθούνται, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει  μεγάλη περίοδος στασιμότητας. Ταυτόχρονα, με το τεράστιο και μη διαχειρίσιμο χρέος, όπως είδαμε, είναι δύσκολο να προσελκύεις ιδιωτικές επενδύσεις, συνεπώς κάθε πρόγραμμα που στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτές, δεν είναι πειστικό. Βέβαια, δεν είναι ούτε επιθυμητό. Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να συνυπάρχουν με τις δημόσιες, πρέπει να ενισχύουν και όχι να «πνίγουν» την κατανάλωση, πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, πρέπει, τέλος, να είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οπωσδήποτε όχι σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, για τους οποίους άλλωστε η εμπειρία δείχνει ότι οι ιδιώτες αποεπενδύουν σε υποδομές και δίκτυα, με αποτέλεσμα το βάρος των δαπανών να πέφτει πάλι στο κράτος.

Εμείς βλέπουμε μεγαλύτερο ρόλο για το κράτος στην αναπτυξιακή διαδικασία. Αλλά, συγχρόνως, δεν είμαστε κρατικιστές. Θέλουμε να στηρίξουμε πολλές μορφές κοινωνικής παραγωγής, πολλά και διαφορετικά πειράματα συμμετοχικών κοινωνικών και οικονομικών πρωτοβουλιών.

Ένα χρόνο μετά το συνέδριο της ενιαιοποίησης ποιες είναι οι ποιοτικές σου παρατηρήσεις για την πορεία του ενιαίου κόμματος;

 Η  ενιαιοποίηση έγινε τυπικά στο ιδρυτικό συνέδριο, στην πράξη, όμως, είναι μια αργή πορεία,αφού συνιστά μια πολιτική διαδικασία συνθέσεων γενεαλογιών, αντιλήψεων και ιστορικών ταυτοτήτων. Με άλλα λόγια, η ενιαιοποίηση πρέπει να είναι μια προσπάθεια ανασύνθεσης στο έδαφος της θεωρίας, της ιδεολογίας και κυρίως της πολιτικής πρακτικής. Για να πετύχει αυτή η ανασυνθετική προσπάθεια, πρέπει να μετασχηματιστούν οι σημερινές τάσεις στο κόμμα μας σε πραγματικά ρεύματα ιδεών, ώστε να προσφέρουν στον εσωκομματικό διάλογο ιδέες, θεωρία, στρατηγική, πράγματα απαραίτητα όταν μιλάμε για ένα κόμμα της Αριστεράς που επαγγέλλεται το σοσιαλισμό. Νομίζω ότι οι πρόσφατες αστοχίες στην κατάρτιση της λίστας των ευρωεκλογών, όπως και εκείνης των περιφερειών, δείχνουν, πέρα από τα ανθρώπινα λάθη, και τα ελλείμματά μας.

Προετοιμάζεται επαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας;

 Θεωρώ ότι γίνεται  πολύ σημαντική προσπάθεια στο πλαίσιο των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εκατοντάδες άνθρωποι επεξεργάζονται προγραμματικές προτάσεις, που να μπορούν να γίνουν κυβερνητική πράξη και μάλιστα σε ένα έρημο τοπίο που αφήνουν οι μνημονιακές πολιτικές, τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Το πρόβλημα, τα ελλείμματα που λέγαμε, είναι ότι αυτές οι επεξεργασίες δεν γίνονται κτήμα του κόμματος, δεν δοκιμάζονται στον εσωκομματικό διάλογο, δεν γονιμοποιούν την πολιτική μας σκέψη, τις κινηματικές μας παρεμβάσεις, τα εναλλακτικά μας κοινωνικά εγχειρήματα κοινωνικού και οικονομικού πειραματισμού. Τις περισσότερες φορές, για παράδειγμα, τα όργανα του κόμματος εξαντλούνται σε γενικές και γενικόλογες ρητορικές και υποτιμούν τα πραγματικά πολιτικά διλήμματα που τίθενται στην εκπόνηση του προγράμματος, όπως και στη συνοχή του πολιτικού μας λόγου.

Πηγή: Εποχή


Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Παύλο Κλαυδιανό
RED
Notebook
5 Μαΐου 2014 - 8:24 πμ | Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Παύλο Κλαυδιανό
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr