Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Δεν υπάρχει ανασυγκρότηση χωρίς τους νέους
Δεν θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιο με κάποια πιο «φρέσκα» πρόσωπα χάριν της εικόνας και μιας επίπλαστης ηλικιακής ανανέωσης. Θέλουμε να δούνε οι νέοι άνεργοι, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, στα πρόσωπά των νέων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αγωνίες, να δουν τους εαυτούς τους.
 
Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου  στον Α. Ζαχαριάδη

Το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «η υπομονή μας εξαντλήθηκε». Τι σηματοδοτεί για τις εκλογές το συγκεκριμένο σύνθημα;


Ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο την κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει. Να αναγκαζόμαστε να ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, άλλοι να παρακαλάνε για μια κακοπληρωμένη 4μηνη σύμβαση των 300 ευρώ και άλλοι να φεύγουν στο εξωτερικό -για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Το σύνθημα, όμως, συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί την ανατροπή και την ελπίδα. Ανατροπή των μνημονίων της εξαθλίωσης και της ισοπέδωσης της δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, ελπίδα ότι μαζί θα διαμορφώσουμε από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της αριστεράς ένα διαφορετικό μέλλον. Με στήριξη των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και των νεανικών πρωτοβουλιών, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές;

Εκ των πραγμάτων, αυτές οι ευρωεκλογές κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο «δημοψηφισματικός» τους χαρακτήρας προκύπτει από το ότι μπαίνει επιτακτικά το δίλημμα πως θέλουμε να είναι οι ζωές μας είναι από εδώ και πέρα. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η «επιλογή» της συνέχισης του μνημονίου, που θα έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα και από την άλλη, βρίσκεται η επιλογή  να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Οι δρόμοι που μας ανοίγονται επομένως είναι δύο και συμπυκνώνονται στο δίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία». Η επιλογή, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να προτείνει τον σύντροφο Τσίπρα  υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, προσέδωσε συνολικά στην ευρωπαϊκή Αριστερά μια άλλη δυναμική νίκης. Τα γεμάτα θέατρα και οι γεμάτες πλατείες στις περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ευρώπη, μας κάνουν αισιόδοξους και αισιόδοξες ότι οι εκλογές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα άνοιξη των ευρωπαϊκών λαών. Δεν διαλέγουμε το δρόμο των «εθνικών λύσεων» και της περιχαράκωσης, αλλά αγωνιζόμαστε με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς για την αλλαγή των συσχετισμών και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.  Μπορεί για κάποιους αυτό να φαίνεται παράλογο, αλλά όπως έχει πει και ο Αινστάιν, “αν μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή στην αρχή, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αυτήν.”

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει». Πως απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Οι πρόσφατες εικόνες απόγνωσης και εξαθλίωσης στις λαϊκές αγορές είναι, δυστυχώς, η πιο αποστομωτική απάντηση. Καμία καλοστημένη και καλοπληρωμένη προπαγάνδα, κανένα δελτίο των 8 δεν μπορεί να κρύψει και να διαψεύσει κάτι που βρίσκεται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας. Βιώνουμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, η οποία συνδυάζεται με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η ακροδεξιά κυβερνητική στροφή και η προσπάθεια συγκρότησης μιας πιο «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, όπως φάνηκε και από την υπόθεση Μπαλτάκου, συνιστούν την άλλη όψη της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.  Εξάλλου, τα “χειρότερα” δεν έχουν έρθει ακόμα, αφού νέα μέτρα και άλλο ένα μνημόνιο έρχονται μετά τις εκλογές. Στο χέρι μας είναι να τους δείξουμε ότι τα «δύσκολα» έρχονται για αυτούς. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δώσετε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς; 

To ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετούς εκπροσώπους της νέας γενιάς, εργαζόμενους και νέους επιστήμονες, που σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, δεν είναι «γλάστρες» αλλά έχουν και είχαν σημαντική συμβολή στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, μέσα στα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, στα δίκτυα αλληλεγγύης.  Οπότε, δεν θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιο με κάποια πιο «φρέσκα» πρόσωπα χάριν της εικόνας και μιας επίπλαστης ηλικιακής ανανέωσης. Θέλουμε να δούνε οι νέοι άνεργοι, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, στα πρόσωπά των νέων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αγωνίες, να δουν τους εαυτούς τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και με αυτόν τον τρόπο ότι θα στηριχτεί ουσιαστικά στους νέους άντρες και τις νέες γυναίκες. Δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, χωρίς ουσιαστική στήριξη στις ικανότητες  των νέων ανθρώπων, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και κυβέρνηση της αριστεράς, αν αυτή δεν κάνει δικές της, τις ελπίδες της νέας γενιάς.

Η Ράνια Σβίγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη, έχει καταγωγή από το Βόλο και τα Καλάβρυτα, και είναι 32 ετών. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο “Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές”, ενώ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία. Είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εποχή


Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Α. Ζαχαριάδη
RED
Notebook
4 Μαΐου 2014 - 4:36 pm | Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Α. Ζαχαριάδη
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr