Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Το «καθεστώς» της γειτονιάς
«Άλλαξε τον κόσμο» είπε ο Μάρξ, «άλλαξε ζωή» είπε ο Ρεμπώ. «Για μας αυτά οι δύο στόχοι είναι ταυτόσημοι»: Αντρέ Μπρετόν. (Σύνθημα ([Γενάρης 2008], στην Plaza de lasTres Culturas στην πόλη του Μεξικού, τόπο της σφαγής των φοιτητών από την αστυνομία το 1968)
 
της Όλγας Μπαλαούρα

Με αφετηρία την αναγγελία ανάπλασης της Πανεπιστημίου (Rethink Athens) έχουν γραφεί πολλά από ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης κ.ά. Πολλοί τάχθηκαν κατά του έργου για λόγους που σχετίζονται με ζητήματα εγκυρότητας του διαγωνισμού, την προτεραιότητα αναγκών για την πόλη της κρίσης, την απουσία δημόσιας διαβούλευσης και παρέμβασης αρμόδιων φορέων, την αμφισβητούμενη χρησιμότητα και λειτουργικότητα της παρέμβασης, που στοχεύει σε έναν «βιώσιμο» αισθητικό εξωραϊσμό (beautification).

Στον αντίποδα, αρκετοί, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Αθηναίων, επικροτούν το έργο, εντάσσοντάς το στον άξονα παρεμβάσεων που, μαζί με το «Re-launchingAthens», θα «μεταμορφώσουν» την πόλη μέχρι το 2020 σε πόλη πρασίνου, με συρρικνωμένη παραβατικότητα. Ο Γ. Καμίνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» (όνομα εμπνευσμένο από το ιστορικό έργο του Ανρί Λεφέβρ), σύμφωνα με το προεκλογικό του πρόγραμμα, οραματίζεται το δικαίωμα στην πόλη σαν μια Αθήνα αφηρημένα πράσινη με χρήματα του ΕΣΠΑ, αναζωογονημένη από νέα ζευγάρια που θα την επανα-κατοικήσουν και επενδυτές που μέσω ΣΔΙΤ (πρόγραμμα Jessica) θα την αναμορφώσουν. Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν δεν «αποκατασταθεί η ασφάλεια» με ηθικοπλαστικές φαντασιώσεις και κατασταλτικές επιχειρήσεις. Στο πνεύμα αυτό, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου αποτελεί κορωνίδα των παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο.

Για μια ιδεαλιστική ψευδαίσθηση του δημόσιου χώρου.
«Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτήρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και δημιουργούνται νέα σημεία ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μιας ζωντανής ατμόσφαιρας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη. Στόχος είναι η δημιουργία ενεργών μετώπων που θα δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των κτηρίων και της δημόσιας σφαίρας». (Αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, RethinkAthens).

Η ιδέα της «δημόσιας σφαίρας» ως πεδίου πολιτικής συζήτησης και συμμετοχής, συνεπώς ως θεμέλιου μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης (το αρχέτυπο της αρχαιοελληνικής αγοράς) κινητοποιεί έντονα την πολιτική φαντασία. Κι αυτό γιατί δημιουργείται συσχέτιση, ακόμα και η ταύτιση, μεταξύ του κατάλληλου σχηματισμού του αστικού δημόσιου χώρου και της πρέπουσας λειτουργίας της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Κάθε ενδιαφερόμενος όμως, θα παρατηρούσε πως στην περίπτωση της ανάπλασης της Πανεπιστημίου το περιεχόμενο της συσχέτισης είναι κενό.

Θα αναρωτιόταν πώς ενισχυεται η δημοκρατική συμμετοχή με την απουσία του δημοσίου ως εγγυητή ή του δήμου στον σχεδιασμό, ή, έστω, πώς θα ενθαρρυνθεί η πολιτική συμμετοχή σε ένα αστικό περιβάλλον αποτελούμενο από ιδιωτικοποιημένους χώρους, επιτηρούμενα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στρατιωτικοποιημένους δρόμους, χωρίς λαϊκά μέσα μεταφοράς που εξυπηρετούν όλο το λεκανοπέδιο (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ψευδαισθήσεις κατανάλωσης με ανθρώπους χωρίς καταναλωτική δυνατότητα. Κυρίως όμως  ξενίζει η προσπάθεια ενσωμάτωσης κοινωνικών στοιχείων στην αφήγηση, με την εικόνα μιας πόλης που αποτελείται από ανθρώπους στυλιζαρισμένους σε μια hip-φότοσοπ αισθητική να μπαινοβγαίνουν σε αίθουσες τέχνης μιλώντας για φιλοσοφία.

Η πραγματική εικόνα. Στον αντίποδα, υπάρχει η πραγματική εικόνα της περασμένης βδομάδας από τη διανομή τροφίμων στον Κολωνό: Απελπισμένοι πολίτες κάθε ηλικίας στριμώχνονται στην ουρά για ένα κιλό ντομάτες ή πορτοκάλια. Κενές κατοικίες και χώροι που παλιά φιλοξενούσαν τη μικρή μεταποιητική παραγωγή, υπηρεσίες, χώρους αναψυχής και πολιτισμό που ενίσχυαν την πολυλειτουργικότητα της πόλης. Η μεγάλη εικόνα των απολυμένων σε Δήμους, το κλείσιμο του ΟΕΚ, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ασφαλιστικών ταμείων, των νεοαστέγων, των τοξικοεξαρτημένων και εκδιδόμενων, του ροζ τζίρου που ξεπερνά αυτόν των ναρκωτικών, η υποβάθμιση γειτονιών και η φασιστική απειλή.

Το πραγματικό δικαίωμα στην πόλη. Το δικαίωμα στη πόλη ως πολιτικό διακύβευμα ενέχει τον κόσμο της εργασίας, τον ανασφάλιστο, τον άνεργο και τον φτωχό που κερδίζει στην εσωτερική σύγκρουση μεταξύ αστικοποίησης και της υπεραξίας της παραγωγής και της αξίας χρήσης. Συνδέει τον ταξικό αγώνα με τα προβλήματα της πόλης, αναπτύσσοντας καινούργιες κοινωνικές αντιθέσεις, στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Αυτό το δικαίωμα έχει χρέος να υπερασπιστεί η Αριστερά, απαντώντας στη δομική προβληματική της πόλης.

 Στις συνθήκες στέγασης και της πρόσβασης στον κοινωνικό εξοπλισμό (σχολεία, νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πάρκα, αθλητισμός, πολιτιστικά κέντρα). Στην κατανόηση της πόλης μέσα από την εκπόνηση σειράς αστικών χωρικών μετασχηματισμών, με προτεραιότητα σε προγράμματα αλληλεγγύης (χρήσεις κοινωνικές, κοινωνική στέγη) που ενδυναμώνουν τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων για τη διαμόρφωση του δικού τους περιβάλλοντος. Στην υπεράσπιση του «καθεστώτος» της γειτονιάς κατά τον Καστέλς, των λαϊκών κινητοποιήσεων που σαν αντικείμενο έχουν το «πλαίσιο ζωής» ως καινούρια μορφή συλλογικής οργάνωσης.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πόλη που οργανώνεται γύρω από την αξία χρήσης και την αυτοδιαχείριση. Να μάθουμε από παραδείγματα αυτοδιαχείρισης και συμμετοχής, όχι με όρους αισθητικού πειραματισμού μιας κατ’ επίφαση συμμετοχής από ειδικούς, εκτός κοινωνίας (reactivateAthens). Μέσα από τα συμφραζόμενα του δημόσιου ελέγχου και του δημοκρατικού πολεοδομικού σχεδιασμού, με όρους παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με στόχο την αναδιανομή της συσσωρευμένης υπεραξίας της πόλης.

Το δικαίωμα στην πόλη θα το κατακτήσουμε αν αναγνωρίσουμε καταρχάς την πολυπλοκότητα της αστικής δυναμικής και τις δυνατότητες πολυλειτουργικότητας μέσα από τη φωνή και τις ανάγκες μας, λαμβάνοντας υπόψη το υπαρκτό υλικό και κοινωνικό κεφάλαιο της πόλης μας.

Η Όλγα Μπαλαούρα είναι αρχιτέκτων-πολεοδόμος, υποψήφια διδάκτωρ πολεοδομίας και υποψήφια με την Ανοιχτή Πόλη

 Πηγή: Ενθέματα


Όλγα Μπαλαούρα
RED
Notebook
4 Μαΐου 2014 - 10:23 πμ | Όλγα Μπαλαούρα
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr