Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Οι αιτίες της κρίσης και η πρόταση της Αριστεράς
Η συζήτηση που έχει εδώ και καιρό ανοίξει στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τα αίτια της οικονομικής κρίσης διακρίνεται από ορισμένα στερεοτυπικά μοτίβα. Δύο είναι τα πιο συνήθη: Το «παρασιτικό κράτος» και η γιγαντωμένη δημόσια διοίκηση από την μια, και από την άλλη η «λαϊκιστική» πολιτική, ιδίως των περιόδων του ΠΑΣΟΚ.
 
Του Στάθη Κουτρουβίδη

Αυτά θεωρούνται τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, όπως και η κύρια αιτία για την οποία οδηγηθήκαμε στην οικονομική κατάρρευση. Μια τέτοια ανάλυση, αν και μοιάζει, δεν είναι «αθώα». Αντίθετα, εντάσσεται σε μια προσπάθεια συνολικής απαξίωσης της μεταπολιτευτικής περιόδου που έχει ως στόχο την ακύρωση των πιο προωθητικών χαρακτηριστικών της (εκδημοκρατισμός, προσπάθεια άμβλυνσης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, δημιουργία του ΕΣΥ, προωθητικές αλλαγές στα πανεπιστήμια κ.α.). Σχηματικά λοιπόν, και με μηχανιστικό τρόπο, επιχειρείται η εξουδετέρωση των όποιων θετικών στοιχείων μας κληροδότησε η μεταπολιτευτική περίοδος, διότι οδήγησαν στην τωρινή οικονομική κατάρρευση και στην χρεοκοπία. Κι αν αυτά λησμονηθούν, τότε ως δια μαγείας επιλύονται όλα τα προβλήματα.

Έτσι, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις ΜΚΟ, τους δημάρχους, κτλ. επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα κλίμα γενικευμένης διαφθοράς, σήψης και γενικότερης αποστροφής εκ μέρους της κοινής γνώμης. Η λογική αυτή διαπερνά τον πολιτικό λόγο πολλών κομμάτων και ενοποιεί διαφορετικές λογικές, ακόμα και πολιτικούς χώρους. Από στελέχη που κινούνταν μέχρι πρόσφατα εμφανώς στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, στον κεντρικό πυρήνα της ΔΗΜΑΡ, στη ΝΔ ανεξαρτήτως απόχρωσης (λαϊκή Δεξιά, καραμανλική πτέρυγα, μπλοκ Ακροδεξιάς, Δράση, «Κίνηση των 58», «Ποτάμι»), αλλά και όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν μια μεταρρυθμιστική λογική έναντι των όποιων ριζοσπαστικών αλλαγών. Με έναν έμμεσο τρόπο, όμως, αυτή η ανάδειξη της διαφθοράς ως κεντρικής σημασίας στο πολιτικό σύστημα επιβεβαιώνει την απαξίωση που αποδίδεται στο τελευταίο με συνέπεια από τη Χρυσή Αυγή. Προφανώς, η διαφθορά παραμένει κεντρικής σημασίας πρόβλημα στο πολιτικό μας σύστημα. Αλλά η αναπαραγωγή της, στα συμφραζόμενα που περιέγραψα, έχει κεντρικό ρόλο και βαρύνουσα σημασία στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος και της οικονομίας της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό, όμως αποσιωπώνται κρίσιμες «λεπτομέρειες», όπως για παράδειγμα ότι το μαύρο χρήμα της Siemens δεν αφορούσε μόνο την ελληνική περίπτωση και τους πολιτικούς στη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες που έπαιρναν τις μίζες για να προτιμηθεί η αγορά των προϊόντων της εταιρείας.

Η κύρια διαφοροποίηση της Αριστεράς είναι ότι η (αστική) πολιτική δεν διεξάγεται μόνο με όρους οριζόντιας πολιτικής συναλλαγής, διότι τότε αγνοούνται δύο πολύ καίρια πεδία για την ριζοσπαστική Αριστερά, προνιμιακά για την παρέμβασή της:

Το πρώτο πεδίο είναι αυτό που αφορά το κοινωνικό ζήτημα, καθώς το πολιτικό σύστημα στις καπιταλιστικές κοινωνίες αποτελεί τη συμπύκνωση των διαφορετικών κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων. Άρα, έννοιες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η αναδιανομή του πλούτου πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μιας πρότασης της Αριστεράς. Εάν πετύχει η προσπάθειά της να εμπεδωθεί στην κοινωνία η αίσθηση ότι βασίζεται σε αυτές τις αρχές, τότε δεν υπάρχει χώρος για διαδικασίες που εκφεύγουν από το θεσμικό πλαίσιο. Η ανάγκη θεσμικής θωράκισης αν και παραμένει κομβικής σημασίας, δεν αρκεί. Αντίθετα, χρειάζεται ένα σταθερό και αξιοκρατικό πλέγμα ελέγχου που δεν θα περιορίζεται στη νομοθετική ή ακόμα περισσότερο, στην εκτελεστική εξουσία, αλλά θα εμπλέκει και την κοινωνία ή μεγάλο μέρος της. Ένα πρώτο καίριο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορούσε να δοθεί μέσω της δημοτικής εξουσίας και του ρόλου της κοινωνίας σε αυτήν.

Το δεύτερο πεδίο άπτεται της ιδεολογικής συζήτησης και αφορά το διεθνές πλαίσιο και την πλήρη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο αποτέλεσε κεντρικό άξονα πολιτικής υλοποίησης των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη και είχε ως συνέπεια την πλήρη επικυριαρχία της λογικής της αγοράς στην πολιτική. Η διαφοροποίηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως προς την ανάγκη ελέγχου της πολιτικής πάνω στην αγορά της οικονομίας έχει σήμερα ιδιαίτερη σημασία. Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει με μεγαλύτερη σαφήνεια τη διεθνοποιημένη διάσταση της πολιτικής μας, ενόψει μάλιστα και της μάχης των ευρωεκλογών.


Στάθης Κουτρουβίδης
RED
Notebook
3 Μαΐου 2014 - 2:09 pm | Στάθης Κουτρουβίδης
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Γιωργος Διαμαντης

Γραφουμε πολλα για το τι πρεπει να γινει και πολυ λιγα για το ΠΩΣ θα γινει.
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Η ώρα της ανατροπής και στην Καισαριανή
Γιώργος Κοντόσταυλος
23/05/2014
Μόνο μέσω της συμμετοχής του λαού θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και να οδηγηθούμε στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που θέλουμε και που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αλληλεγγύη, συμμετοχή, ανατροπή: με αυτή την σειρά!
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr