Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Kαμιά ελευθερία στους εχθρούς της
Δημοσιογράφοι και τεχνικοί μαζί με τις ενώσεις τους οφείλουν να εμποδίσουν όσα ΜΜΕ επιχειρήσουν με πρόσχημα τον πλουραλισμό και τις επιταγές του ΕΣΡ να προβάλουν υποψήφιους της Χρυσής Αυγής
 
Του Δημήτρη Τρίμη

Τι οφείλουν να κάνουν κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο και έως τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε σχέση με την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής ή των τοπικών παραρτημάτων της στους δήμους και τις περιφέρειες; Εως σήμερα -μετά τις βιαιότητες Κασιδιάρη, τα «εγέρθητω», τους προπηλακισμούς και τους ξυλοδαρμούς εργαζομένων στα ΜΜΕ και ιδίως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και τις προφυλακίσεις των ηγετών της οργάνωσης- τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, τοπικά ή εθνικής εμβέλειας, τα οποία θεωρητικά ελέγχονται από το ΕΣΡ, είχαν στην πλειονότητά τους αποφύγει τη φιλοξενία χρυσαυγιτών. Σημειώνουμε βεβαίως τις θλιβερές εξαιρέσεις των περιπτώσεων Τράγκα (στο E-TV, πρώην 902 του ΚΚΕ), Μπογδάνου (στον ΣΚΑΪ TV), Πορτοσάλτε (στον ΣΚΑΪ FM), Μ. Τριανταφυλλόπουλου («Ζούγκλα»), Στ. Χίου, Ακη Παυλόπουλου, Extra, Kontra κ.ά.

Πολυκομματική άρνηση

Πολιτικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι, το ΠΑΣΟΚ και άλλα μικρότερα αριστερά και οικολογικά σχήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, με σαφήνεια εναντίον της παρουσίας εκπροσώπου της υπόδικης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σε κανάλι ή ραδιόφωνο ή επίσημο ενημερωτικό ιντερνετικό Μέσο «στρογγυλό τραπέζι»-πάνελ με τη Χρυσή Αυγή (ή «ανεξάρτητο» υποψήφιό της σε δήμο ή περιφέρεια), με τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς του συνταγματικού τόξου. Αν ένα ΜΜΕ επιμείνει να δώσει φωνή στους χρυσαυγίτες, επικαλούμενο προσχηματικά τη συνταγματική πρόβλεψη για τον «πλουραλισμό» και σχετικές παλιές οδηγίες του ΕΣΡ, τότε ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα με τους δημοσιογράφους (αλλά και τους τεχνικούς), οι οποίοι ασφαλώς μπορούν να αρνηθούν να παίξουν ρόλο κονφερασιέ των ναζιστών.

Η άποψή μου είναι ότι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και όλα τα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ οφείλουν να υπερασπιστούν σταθερά τις θέσεις που ήδη έχουν δημοσιοποιήσει σε σχέση με την παρουσία των χρυσαυγιτών στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως λ.χ. αποτυπώνονται σε ένα προφητικό κείμενο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μετά την είσοδο των ναζί στη Βουλή (8/5/2012): «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες της χώρας να μην υποτιμήσουν -ως δήθεν γραφικό- το φασιστικό φαινόμενο και να αγωνίζονται κάθε στιγμή για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους. Οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται μόνο από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική τους συνείδηση και τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Στην απειλητική κραυγή του κ. Μιχαλολιάκου “ερχόμαστε”, απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε. Αποκαλύπτουμε τον ρόλο σας. Δεν θα σας περάσει».

Και αργότερα -και πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Κοκκινιά από το Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής- με αφορμή μια σχετική δημοσιογραφική αθλιότητα του Γ. Τράγκα -τότε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ TV- το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημείωνε ότι «η προβολή θέσεων ρατσιστικού, φιλοναζιστικού και αντιδημοκρατικού περιεχομένου δεν είναι δημοσιογραφία. Δεν μπορεί να γίνεται μονόλογος με ανθρώπους, οι οποίοι είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος και εμφορούνται από φιλοναζιστικές απόψεις. Δεν αποτελεί “ενημέρωση του λαού” η παράθεση παρόμοιων απόψεων. Αλλωστε, σε πολλές χώρες η ύπαρξη τέτοιου είδους κομμάτων είναι εκτός νόμου. Αντίθετα, η παρουσίαση της Χρυσής Αυγής με το πέπλο της “δημοσιογραφίας χωρίς προκαταλήψεις” δεν αποσκοπεί παρά στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεών της και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης οργάνωσης ως ενός ακόμη “δημοκρατικού κόμματος”».
 
Με κάλυψη των συνδικάτων

Είναι επομένως απαραίτητη η επαναδιατύπωση αυτών των θέσεων και η απόλυτη συνδικαλιστική κάλυψη και στήριξη των συναδέλφων οι οποίοι ακολουθούν τις αρχές των σωματείων τους αλλά πιέζονται από τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των Μέσων να φιλοξενήσουν την προπαγάνδα φανερών ή «ανεξάρτητων» εκπροσώπων των ναζί.

Η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι υπέρτερη υποχρέωση (και) των δημοσιογράφων, έναντι κάθε ρύθμισης του όποιου ΕΣΡ ή της όποιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών. Η προβολή του ρατσιστικού μίσους, η θεωρία της «ανώτερης φυλής μας» και η άρνηση της ανθρώπινης υπόστασης και της ζωής των «Αλλων» δεν μπορεί να υποτιμώνται εν ονόματι του δήθεν πλουραλισμού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Δημήτρης Τρίμης
RED
Notebook
3 Μαΐου 2014 - 2:08 πμ | Δημήτρης Τρίμης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr