Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Die Heimat σημαίνει…
Η Ομάδα 33 παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων, από τις 28 Απριλίου ως τις 20 Μαΐου 2014, την παράσταση Die Heimat, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Χέρμαν Σούντερμαν, σε σκηνοθεσία και διασκευή της Ευρώπης Θωμοπούλου, με τους Δέσποινα Μαλλή, Λύσανδρο Σπετσιέρη και Φαίδρα Χατζηκωσταντή.
 
Της Αλίκης Κοσυφολόγου

Heimat δηλώνει στα γερμανικά την ιδιαίτερη σχέση των ατόμων με το οικείο τους κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί αυθαίρετα ως homeland, δηλαδή τόπος καταγωγής, ωστόσο ούτε αυτή η μετάφραση αποδίδει εύστοχα κι επαρκώς τη σημασία της λέξης. Εξίσου αυθαίρετα και κακοποιητικά μεταχειρίστηκαν την έννοια οι ναζί, όπως έκαναν και με το κίνημα του ρομαντισμού εν γένει. Είχε προηγηθεί βέβαια το ομώνυμο έργο του Χέρμαν Σούντερμαν – εναλλακτικά γνωστό με τον τίτλο Μάγδα, το όνομα της κεντρικής ηρωίδας – το οποίο ήδη από τις πρώτες παρουσιάσεις του την τελευταία δεκαετία του  19ου αιώνα έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό παρά το «τολμηρό» περιεχόμενο του. Με ένα μύθο που εκτυλίσσεται γύρω από μία υπόθεση εξέγερσης απέναντι στην σκληρή και αδιάλλακτη πατριαρχική εξουσία, με άλλα λόγια μια σύγκρουση ανάμεσα στο νέο, προοδευτικό κόσμο και στον παλιό και οπισθοδρομικό, καθώς και με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καινοτόμα φόρμα που ισορροπούσε μεταξύ νατουραλισμού και δράματος το Heimat δίκαια κατέκτησε θέση μεταξύ των πιο σημαντικών έργων της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η διασκευή που παρουσιάζει η Ομάδα 33 ανασυνθέτει την ιστορία χωρίς ωστόσο να της στερεί το παραμικρό μέρος από την δυναμική της. Με έναν πιο αφηγηματικό τόνο και με τους ήρωες να εκπληρώνουν περισσότερο έναν αρχετυπικό ρόλο αναδεικνύονται  μερικές από τις πιο αθέατες όψεις του κειμένου. Η Μαρί, η μικρότερη αδερφή της Μάγδας σύμφωνα με την πρωτότυπη ιστορία, καταλαμβάνει κεντρική θέση. Η διεκδίκηση της ορατότητας του διαφορετικού, η αμφισβήτηση των προδιαγεγραμμένων από τα έμφυλα και άλλα κοινωνικά στερεότυπα ρόλων, ο οικείος χώρος που γίνεται όμως ολοένα και πιο ανοιχτός στο νέο και ανεξερεύνητο πρωταγωνιστούν σ αυτή τη  φρέσκια εκδοχή του κλασικού κειμένου.

Το σκηνικό αποτέλεσμα φέρει την σφραγίδα της κοπιώδους και συστηματικής δουλειάς της ομάδας μεταμορφώνοντας το έργο σε ένα πραγματικό συλλογικό όραμα. Οι τρείς νέοι πρωταγωνιστές ανταποκρίνονται με αξιοθαύμαστο τρόπο στις προδιαγραφές ενός τόσο απαιτητικού κειμένου. Χωρίς υπερβολές και έχοντας κατακτήσει ένα σπάνιο επίπεδο σκηνικής επικοινωνίας ζωντανεύουν μια γνώριμη καθημερινή ιστορία που είναι ταυτόχρονα ένα διαχρονικό μοτίβο που δομεί τις κοινωνικές σχέσεις. Η σκηνοθεσία της Ευρώπης Θωμοπούλου, η οποία επιμελήθηκε και τη διασκευή του κειμένου διακρίνεται από μία εξαιρετική αίσθηση της οικονομίας που προφυλάσσει το κείμενο από επιπόλαιους εντυπωσιασμούς.

 Η Φαίδρα Χατζηκωνσταντή μεταμορφώνεται εντυπωσιακά από εύθραυστη κοπελίτσα σε μια χειμαρρώδη επαναστατημένη γυναίκα, ο Λύσσανδρος Σπετσιέρης με τρυφερότητα και λογική υποδύεται τον πιο «δύσκολο» χαρακτήρα του έργου, η ευρηματική Δέσποινα Μάλλη με τις χειροποίητες μάσκες τις συνεισφέρει με την παρουσία της στο χαμήλωμα της λεκτικής έντασης αλλά και στην καλλιέργεια ενός κλίματος υποβλητικού.

Πληροφορίες: http://www.104.gr/die-heimat/Αλίκη Κοσυφολόγου
RED
Notebook
1 Μαΐου 2014 - 11:02 πμ | Αλίκη Κοσυφολόγου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη αριστερή και φεμινιστική!
Συνέντευξη της Eva Palomo στην Αλίκη Κοσυφολόγου
19/05/2014
H Eva Palomo, μέλος του δικτύου φεμινιστικής πολιτικής του ΚΕΑ και προσκεκλημένη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας Φεμινισμού και Λοαδκι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που έγινε στις 9 Μαΐου με τίτλο: «Κίνημα για μια Φεμινιστική Ευρώπη:Αναπαραγωγικά δικαιώματα και ελευθερίες στην Ε.Ε», μας μεταφέρει το κλίμα των φεμινιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισπανία, εξηγώντας μας γιατί σ αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπωθεί ισχυρό το μήνυμα της φεμινιστικής Ευρώπης.
 
 
Βιοπολιτική ή Οδηγός Φουκώ στο σήμερα
Αλίκη Κοσυφολόγου
11/05/2014
MICHEL FOUCAULT, «Η γέννηση της βιοπολιτικής: Παραδόσεις στο Κολλέγιο της Γαλλίας (1978 – 1979)», μτφρ: Βασίλης Πατσόγιαννης, εκδόσεις Πλέθρον, σελ. 374
 
 
Η περιφέρεια και οι εχθροί της
Αλίκη Κοσυφολόγου
2/05/2014
Από τις τρεις κάλπες των επερχόμενων εκλογών αυτή που παρουσιάζεται ως μειωμένης σημασίας είναι αναμφίβολα αυτή των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται για μια τάση που καλλιεργείται και ενισχύεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ κι ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ειδικά όταν πληθαίνουν τα προεκλογικά μηνύματα για επερχόμενη ανατροπή στην πολιτική διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας, αυτή της Αττικής.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr