Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Γερμανία: Χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
«Ω, Κύριε», λέει ένα ποίημα του Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε που δημοσιεύτηκε το 1905, «δώσε στον καθένα τον δικό του θάνατο». Έναν θάνατο εντελώς ιδιαίτερου είδους βρήκε πρόσφατα ένας άντρας, ο οποίος ήταν γνωστός με το κωδικό όνομα «Corelli» και στα τέλη Μαρτίου ανακαλύφθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Πάντερμπορν, ξαφνικά αλλά καθόλου αναπάντεχα
 
Tων Micha Brumlik και Hajo Funke

Ως αιτία θανάτου, η αστυνομία γνωστοποίησε την κλασική όλων των περιπτώσεων θανάτου που είναι ανεξιχνίαστες και δεν θα εξιχνιαστούν: έναν «αδιάγνωστο» διαβήτη. Δημοσιευμένη έκθεση νεκροψίας δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα, ο «Corelli» ονομάζεται Thomas R. και ήταν ένας από τους καλύτερα πληρωμένους πράκτορες του ομοσπονδιακού γραφείου για την προστασία του συντάγματος («Bundesamt für Verfassungsschutz») στον ακροδεξιό χώρο. Δεν εκπλήσσει ότι τόσο η αστυνομία όσο και το ομοσπονδιακό γραφείο για την προστασία του συντάγματος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τη διαλεύκανση. Ωστόσο, ο «Corelli», ο οποίος συνδεόταν στενά με τον επικεφαλής της [ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης] NSU, Uwe Mundlos, και βρισκόταν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει προσεχώς σχετικά με την NSU. Ο θάνατος του «Corelli» επιφυλάσσει ένα μικρό διάλειμμα στον μέγιστο δυνατό συνασπισμό από την CDU, την SPD και -ναι!- το αυτοαποκαλούμενο κόμμα των πολιτικών δικαιωμάτων, τους Πράσινους. Και όμως, είναι και οι Πράσινοι, οι οποίοι πρώτα απ’ όλα στη Στουτγάρδη, όπου κυβερνούν, αλλά επίσης στην αντίστοιχη επιτροπή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, βάζουν τα δυνατά τους για να τορπιλίσουν μια ανεπιφύλακτη διαλεύκανση. Γυναίκες και άντρες σε όλα τα κόμματα επιβεβαιώνουν, όπως πάντα, ως εξαιρέσεις τον κανόνα.

Ωστόσο, το να μάθουμε τους λόγους και το υπόβαθρο αυτής της στρατηγικής είναι σημαντικότερο από το εγκληματολογικό ζήτημα περί της αληθινής αιτίας θανάτου του «Corelli». Στην πραγματικότητα, εδώ και πολύ καιρό πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πίσω από τη δολοφονική και ρατσιστική, εγκληματική περίπτωση της NSU υποφώσκει μια κρίση του κράτους. Οι επιφυλλίδες και η κριτική στον σύγχρονο πολιτισμό εργάζονται εξαντλητικά αυτή την περίοδο για να κατανοήσουν τη διακινδύνευση των πολιτικών ελευθεριών στην ψηφιακή εποχή.

Το γερμανικό σκάνδαλο της NSU, σε αντίθεση με αυτό της NSA (National Security Agency), καθιστά σαφές πώς μια τέτοια διακινδύνευση των πολιτικών ελευθεριών εκτυλίσσεται στην ακόμα αναλογική εποχή: με πτώματα, περίφοβους εκπροσώπους του λαού, όπως και αυτονομημένες υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας, πέρα από κάθε πολιτικό έλεγχο. Αλλά πριν απ’ όλα, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία διαβεβαιώνει μεν εξακολουθητικά για τη βούλησή της να μεταρρυθμίσει τη σχετική με εσωτερικά ζητήματα μυστική υπηρεσία «προστασίας του συντάγματος», ωστόσο δεν συνοδεύει αυτές τις ανακοινώσεις με κάποιου είδους πράξεις. Ο υπουργός των εσωτερικών, de Maizière, κατέχει τον τύπο ενός, ιδιαιτέρως φωνητικά, καθησυχαστικού τόνου. Πέρα από αυτό, μεταρρυθμίσεις της «προστασίας του συντάγματος» δεν είναι αναγνωρίσιμες.

Όμως, η ενέργεια που δεν μπορεί να περιγραφεί παρά ως εγκληματική, με την οποία τα εκτελεστικά όργανα της ασφάλειας και οι κοινοβουλευτικοί νεροκουβαλητές τους θέλουν να εμποδίσουν τη διαλεύκανση του σκανδάλου της NSU, θέτει σε κίνδυνο το δημοκρατικό σύνταγμα, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία και δημιουργεί μια σφαίρα μακριά από το κράτος δικαίου. Στη χώρα-εταίρο στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, γίνεται εύστοχα λόγος για ένα «βαθύ κράτος», έναν συνασπισμό του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, ο οποίος ενεργεί μακριά από την επιφανειακά λειτουργούσα νεωτερική διακυβέρνηση. Η γερμανική κατάσταση παρουσιάζεται ακόμα πιο δραματική: εδώ δεν διάγουν μόνο οι υπηρεσίες και οι αρχές έναν πολιτικά ανεξέλεγκτο, αυτοτελή βίο, αλλά οι ίδιοι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι θεσμοί καλύπτουν αυτόν τον αυτοτελή βίο μπροστά στη δημοσιότητα.

Ο ναζιστής θεωρητικός του κράτους, Καρλ Σμιτ, ήταν που παρατήρησε: «Κυρίαρχος είναι όποιος αποφασίζει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Το σκάνδαλο της NSU, αυτή η περίπτωση που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί όσο ξεκάθαρα πρέπει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης από συνειδητή και ηθελημένη κρατική ανεπάρκεια, αποδεικνύει ότι τμήματα των θεσμών έχουν ενεργή ανάμειξη στο να υποκαταστήσουν τη δημοκρατική κυριαρχία με την κυριαρχία υποτιθέμενων προστατών. Η ΛΔΓ, η οποία βεβαίως δεν διέθετε το καμουφλάζ μιας φιλελεύθερης ρουτίνας, ακολουθούσε την ίδια λογική.

(Το άρθρο των Micha Brumlik και Hajo Funke, με τίτλο «Land im Ausnahmezustand», δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της πράσινης Aριστεράς, «die tageszeitung», στις 25.4.2014).                

Μετάφραση: Νίκος Σκοπλάκης
Micha Brumlik, Hajo Funke
RED
Notebook
28 Απριλίου 2014 - 2:13 πμ | Micha Brumlik, Hajo Funke
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εμπρηστική Ακροδεξιά
Νίκος Σκοπλάκης
12/05/2014
Ο οργανωμένος εμπρησμός του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό καταδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η σχηματική και σε πολλές περιπτώσεις ενορχηστρωμένα μεροληπτική προσέγγιση για την αλλαγή διακυβέρνησης στο Κίεβο αποκρύπτει το ουσιώδες: την ακροδεξιά ηγεμονία, μέσα από την οποία εδραιώθηκε η αποκαλούμενη «φιλοδυτική» μερίδα των ολιγαρχών στην Ουκρανία, καταπνίγοντας τις αντίρροπες τάσεις στην ωμή βία των παραστρατιωτικών.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr