Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Η σαρία και ο ελληνικός φερετζές
Φαίνεται ότι εκτός από το εθνικά «ευαίσθητο» θέμα της Θράκης, και πέρα από το προσφιλές μιντιακό πολιτικό παιχνίδι σε ό,τι αφορά τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά είχαμε τρία σε ένα: Θράκη, ΣΥΡΙΖΑ και γυναίκα.
 
Της Αντας Ψαρρά

 Ούτε καινούργιο είναι αυτό, ούτε βέβαια και πρωτάκουστο. Οταν το 2006 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιλέξει την κυρία Καρά Χασάν, καθημερινά προέκυπταν και νέα επιχειρήματα για να καταγγελθεί η επιλογή του να ορίσει ως υποψήφια υπερνομάρχη μια γυναίκα από τη μειονότητα της Θράκης. Από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την ακροδεξιά μέχρι μητροπολίτες και προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ., όλοι έσκιζαν τις φουστανέλες τους.

Μπαράζ επιθέσεων είχε δεχτεί τότε η Γκιουλμπεγιάζ Καρά Χασάν, μέχρι που σε εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου έγινε η «αποκάλυψη» ότι είχε συνυπογράψει τη διεκδίκηση για τη νομιμοποίηση του σωματείου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Λίγες ημέρες μετά, βέβαια, διαπιστώθηκε ότι και ο νεοδημοκράτης βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ ήταν μεταξύ εκείνων που πρωτοστάτησαν για τη δικαστική δικαίωση του σωματείου. Ακολούθησε γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών για το εθνικό φρόνημα των μειονοτικών υποψηφίων, με διαιτητές και μετρητές εθνικοφροσύνης τούς γνωστούς τηλεπαρουσιαστές.

Ελληνόμετρο

Σήμερα βέβαια έχουμε νέο γύρο ελληνόμετρου, με την υπεράσπιση αυτήν τη φορά της μουσουλμάνας γυναίκας που «πρόδωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη φορά, η συγκεκριμένη γυναίκα, που δραστηριοποιείται στον εξελληνισμό και στη μόρφωση των Ρομά, βολεύει μέχρι και τις πλέον ακροδεξιές κορόνες. Γιατί άραγε; Γιατί, αντίθετα, το μοναδικό πετυχημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων υπό την καθοδήγηση της Αννας Φραγκουδάκη και της Θάλειας Δραγώνα λοιδορείται μέχρι σήμερα; Ποια είναι τελικά τα κριτήρια;

Η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Α. Ασημακοπούλου, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανιστόρητο και επικίνδυνο τον καθηγητή και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρη Χριστόπουλο, που μίλησε για το αυτονόητο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της κάθε μειονότητας και για το δικαίωμα χρήσης του όρου «τουρκικό» ακόμα και σε ένα σωματείο. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. αγνοεί προφανώς τα ιστορικά στοιχεία του ζητήματος.

Της υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι ειδικά τα σωματεία με «τουρκικό» προσδιορισμό λειτουργούσαν για 57 χρόνια, από το 1927 που ιδρύθηκε η «Εστία Τουρκικής Νεολαίας Ξάνθης», ώς το 1984. Μόνο η χούντα επιχείρησε με νόμο του 1972 να απαλείψει τον όρο, αλλά οι σύλλογοι λειτούργησαν κανονικά στη μεταπολίτευση. Μετά την ανακήρυξη του κράτους του Ντενκτάς, η ελληνική κυβέρνηση πήρε το 1984 μέτρα σε βάρος της μειονότητας ως αντίποινα. Ανάμεσά τους ήταν και η διάλυση όσων μειονοτικών σωματείων έφεραν το επίθετο «τουρκικός». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε φυσικά το σωματείο, άσχετα με την άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων και δικαστηρίων να εφαρμόσουν την απόφαση.

Η πραγματική έκπληξη, όμως, προήλθε χθες από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο ΒΗΜΑ FM. Οχι μόνο μέμφθηκε με τη σειρά της τον Δ. Χριστόπουλο, αλλά ισχυρίστηκε πως η ίδια έχει δώσει μάχες για την κατάργηση της σαρίας και περίπου ότι ο Χριστόπουλος δεν δικαιούται να ομιλεί, ενώ «διατυπώνει απόψεις χειρότερες και από τον πιο ακραίο Τούρκο εθνικιστή».

Απαντώντας ο Δ.Χ. διευκρίνισε την «επικίνδυνη» αναφορά του, λέγοντας ότι «το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε στη Θράκη έφτιαξε αυτό ακριβώς που απευχόταν, μια μειονότητα η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκική αγκαλιά. Το ελληνικό κράτος αδιακρίτως και εναντίον όλων των μειονοτικών μέχρι το 1990 ακολουθούσε μια ενιαία και κάθετη γραμμή διακρίσεων, τα λεγόμενα διοικητικά μέτρα, που είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την ενίσχυση της τουρκικής επεμβατικής πολιτικής, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας να στραφεί στον τουρκικό εθνικισμό».

Και συνέχισε: «Η κυρία Μπακογιαννη τάχα εργάστηκε για να καταργηθεί η σαρία στην Ελλάδα, το πιο αντιδραστικό σύστημα θρησκευτικής αναφοράς, και παρά ταύτα τίποτα δεν έχει γίνει. Σαρία έχουμε και σήμερα μετά από κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι που άφησαν τη μειονότητα βουτηγμένη στη βαθύτατη θρησκευτική και εθνικιστική αντίδραση πάει πολύ να μας λένε ότι εργάστηκαν για να την απελευθερώσουν».

Θυμίζουμε εδώ ότι το 2006, με αφορμή την υποψηφιότητα Καρά Χασάν, η στήλη του Ιού είχε απευθύνει ερώτημα στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη για το ζήτημα της κατάργησης του νόμου της σαρίας και η απάντησή της είχε δοθεί μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκου: «Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες μελετώνται. Καμία όμως απόφαση δεν θα ληφθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας». Μόλις το 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε καθαρά την άποψη ότι: «Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη σαρία για τους μουσουλμάνους πολίτες της. [...] Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα συνιστά εθνικό όνειδος». Εκεί τελείωσε όμως για ακόμη μία φορά η χαμένη «μάχη» για την κατάργηση της σαρίας.

Υπέρ Ρομά

Εξαιρετικά επίκαιρο ενδιαφέρον για την ξαφνική «υπέρ Ρομά» στάση των εθνικιστικών και όχι μόνο κύκλων έχει ένα έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών του 1996, που ανέφερε ότι: «Η υπογράμμιση αυτής της "διαφορετικότητας" των τριών ομάδων απορρέει από την επιθυμία μας να αποφύγουμε την απορρόφηση των Πομάκων και των Αθιγγάνων από το τουρκογενές στοιχείο της μειονότητας και την κατ΄ αυτόν τον τρόπο δημιουργία μιας συμπαγούς τουρκογενούς μειονότητας».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έγινε χρήση κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου. Τεράστια ποσά δαπανήθηκαν σε «μελέτες», «προγράμματα», «ινστιτούτα» και «εκδηλώσεις», που μοναδικό στόχο είχαν να κατασκευάσουν μια «πομακική εθνική ταυτότητα». Το ίδιο το έγγραφο διαπιστώνει την αποτυχία της διαφοροποίησης των Πομάκων. Η «προσπάθεια» αντιμετωπίστηκε με εύλογη καχυποψία από εκείνους που μέχρι πριν από λίγο ζούσαν πίσω από τις μπάρες του αποκλεισμού, κυκλοφορώντας με εσωτερικά διαβατήρια.

«Ο νέος στόχος της ελληνικής πολιτικής ήταν η ομάδα των Ρομά της μειονότητας. Οι Ρομά αυτοπροσδιορίζονταν ως εθνική (δηλ. τουρκική) μειονότητα, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι. Η εθνική ελληνική πολιτική στήθηκε πάνω στην επιμονή να διαχωριστούν απόλυτα οι τρεις διαφορετικές μειονότητες. Αυτό το μεγαλειώδες Εθνικό Σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Ηταν σημαντικό βέβαια το γεγονός ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκαν ως Ελληνες πολίτες οι Ρομά της περιοχής (για την ακρίβεια κάποια τμήματά τους), ενώ δαπανώνται σημαντικά ποσά για την εκπαίδευσή τους, έστω επιλεκτικά και με ανορθόδοξους τρόπους» (ΙΟΣ 17/7/2006).

Τελικά, άσχετα με το αν ορισμένοι άνθρωποι καλοπροαίρετα ή και όχι διαπιστώνουν την «αδικία» στο πρόσωπο της κυρίας Σουλεϊμάν μετά το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, το βέβαιο είναι ότι στο πρόσωπό της συγκροτήθηκε εναντίον του κόμματος της Αριστεράς άλλο ένα ιδιόμορφο και παράταιρο πολιτικό τόξο...

Δημοσιεύθηκε στην ΕφΣυν, στις  24/4/2014Αντα Ψαρρά
RED
Notebook
24 Απριλίου 2014 - 1:33 pm | Αντα Ψαρρά
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Left G700

Όπως και από άλλα άρθρα σχετικά με το θέμα που θίγεται σε αυτό, διαγράψατε σχόλια που είχα στείλει. Μπορεί κάποιος από τους διαχειριστές τού ιστολογίου να μου εξηγήσει το λόγο;


Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

δεν την ήξερα την λεπτομέρεια για λειτουργία τούρκικων σωματείων, μέχρι και στα 5 από τα 7 χρόνια της χούντας.

βέβαια αυτό που λέει ο Χριστόπουλος μπάζει. Αφήνοντας στην άκρη (αν και δεν πρέπει) ότι ένας επιστήμονας, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλεί (από τα νεύρα του? μάλλον, ας μην το τραβήξουμε) πράγμα την μειονότητα, την αποκαλεί και ενιαίο τούρκικο λες και αποκλείεται να υπάρχουν όντως μερίδες της που δεν επιθυμούν τον τούρκικο εθνοτικό προσδιορισμό.

ο οποίος προφανώς πρέπει να επιτραπεί, η μειονότητα να αναπτύξει δομές ελέγχου και συμμετοχής, για την έκφραση της, τον προσδιορισμό του τι είναι τέλος πάντων, για να μπορεί να βρίσκει και το νήμα της ενότητας μεταξύ της (μιας και οι συνθήκες ζωής είναι εν πολλοίς παρόμοιες και για τις 3 υποομάδες) και για την ένταξη της στην κοινωνία, μιας και μιλάμε κατά κόρον για φτωχολογιά, για κόσμο στην από δω πλευρά του κοινωνικού ανταγωνισμού.

μην κόβετε σχόλια ρε σεις ... μάλιστα για θέμα που γίνεται χαμός και μέσα στο κόμμα σας, αν ήταν απλό θέμα, που να χωράει μόνο μονοκόμματες απόψεις (σαν του Χριστόπουλου ή σαν του ΚΚΕ που έχει ξεχάσει εντελώς δεκαετίες αντισωβινιστικής παράδοσης) δεν θα συζητάγαμε με ένταση, δεν θα ήταν δύσκολο θέμα.

εκτός και αν ειπώθηκαν πολύ χοντρά πράγματα, δεν είδα με τα μάτια μου

κάποιος σύντροφος
Σχόλιο από: Left G700

Φίλε κ.σ.,


Χοντρά τα είπα στην κυρία Ψαρρά, αλλά χοντρά πράγματα δεν είπα. Περισσότερες λεπτομέρειες, στο τσαρδί μας, όπου θα δούμε (για άλλη μια φορά) ποιοι είναι οι σταλινικοί και ποιοι είναι οι αντισταλινικοί. Α, θα δούμε και το άλλο: ποιοι έχουν το θάρρος να εξηγoύν (άρα και να τίθενται υπό την κρίση τών αναγνωστών τους για το αν έπραξαν σωστά) τη λογοκρισία που άσκησαν, και ποιοι είναι κότες!
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr