Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Σουηδία: Το 6ωρο εργασίας, 25 χρόνια μετά
«Το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αποφάσισε να μειώσει τις ώρες εργασίας σε έξι, καταργώντας το οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα «πείραμα», που αποφάσισε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ο συνασπισμός των Κοκκινοπράσινων (Αριστεροί - Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι), το οποίο θα διαρκέσει δοκιμαστικά ένα χρόνο, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών»
 
Του Νίκου Σερβετά

Είδα την είδηση να επανέρχεται περίπου 25 χρόνια μετά την απόφαση μου να μην ξανασχοληθώ με αυτό όπως και με αρκετά ακόμα θέματα τα οποία στα αυτιά των συνομιλητών μου, στην Ελλάδα, ακούγονταν γραφικά, ενώ οι εκάστοτε έλληνες αρχισυντάκτες μου είτε δεν τα πίστευαν είτε λόγω της «εξωτικής» τότε Σουηδίας, όπου ζούσα, όταν τα έπαιρναν στα χέρια τους τα «εμπλούτιζαν» με στοιχεία που τελικά με εξέθεταν στο ρεπορτάζ μου.

Αντιγράφω: «Το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αποφάσισε να μειώσει τις ώρες εργασίας σε έξι, καταργώντας το οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα «πείραμα», που αποφάσισε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ο συνασπισμός των Κοκκινοπράσινων (Αριστεροί - Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι), το οποίο θα διαρκέσει δοκιμαστικά ένα χρόνο, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών.»

Δεν είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που η 30ωρη εργασία την εβδομάδα τίθεται επί τάπητος στη Σουηδία. Η οικονομική ευμάρεια κατά τη δεκαετία του ’80 και η ισχύς του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν καταστήσει κεντρικό το θέμα στην προεκλογική περίοδο του 1988 και κύριο αίτημα σε όλη τη δεκαετία του τότε «Αριστερού Κόμματος – Κομουνιστές (VPK) σήμερα «Αριστερά» (V) Στον έντονο διάλογο που είχε αναπτυχθεί τότε ο προβληματισμός ήταν βαθύς και είχε γίνει μελέτη όλων των παραμέτρων. Αφορούσε  όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι, ανάλογα με τον κλάδο τους, θα είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ του «5 μέρες από 6 ώρες ή 4 ημέρες από 7,5 ώρες»

Λίγο αργότερα απ’ αυτή τη συζήτηση επικράτησαν οι «εκσυγχρονιστές» στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η κοινωνική ευμάρεια αντικαταστάθηκε από την προσωπική, ήρθαν οι πιστωτικές κάρτες, τα διακοποδάνεια που δίνονταν με εγγύηση των σωματείων, το χρηματιστήριο.

Το 1991, τους σοσιαλδημοκράτες εκσυγχρονιστές αντικατέστησε στην κυβέρνηση ο συνασπισμός Μετριοπαθών και Συντηρητικών κομμάτων προκειμένου «να διαχειριστούν με σύνεση την κρίση» που είχε πλήξει τη χώρα. Ξεπουλήθηκε μέρος της δημόσιας περιουσίας, διαλύθηκαν σχεδόν τα συνεταιριστικά ταμεία, κόπηκαν επιδόματα, αυξήθηκε η ανεργία, η Σουηδία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα έμεινε στην άκρη μέχρι που ξεχάστηκε.

Φέτος, είναι χρονιά εκλογών και στη Σουηδία. Θα γίνουν όπως γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Το θέμα επανέρχεται, όχι όμως με τα ίδια επιχειρήματα ούτε την ίδια δυναμική που είχε τότε. Κανείς δεν αναφέρεται σήμερα στην «ποιότητα ζωής» σε «περισσότερες ώρες με τα παιδιά» σε «περισσότερο ελεύθερο χρόνο». Ούτε, βέβαια, στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν όπως αύξηση του αλκοολισμού και των αυτοκτονιών λόγω μεγαλύτερης μοναχικότητας π.χ για ανθρώπους που μένουν μόνοι από την Πέμπτη το μεσημέρι έως τη Δευτέρα το πρωί.

Σήμερα μιλάνε για «πείραμα» που βασίζεται σε έρευνες οι οποίες δείχνουν πως με μειωμένο ωράριο βελτιώνεται η παραγωγή και πως με το νέο ωράριο επιτυγχάνονται δύο στόχοι: Ο πρώτος είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Πηγή: Εποχή


Νίκος Σερβετάς
RED
Notebook
15 Απριλίου 2014 - 3:17 pm | Νίκος Σερβετάς
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: petpapd

Τρομερο πειραμα... Που να μην δοκιμαζοταν σε ολη την ΕΕ. Αυτα ειναι τα καλα της αριστερης κυβερνησης. κ ειχα μια απορια.....
Σχόλιο από: MARKO POLO

2petpapd Ντάξει, άμα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, εσύ να συνεχίσεις να δουλεύεις 12ωρο, αν σε κάνει να αισθάνεσαι πιο επαναστάτης
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Ο θάνατος του πρόσφυγα
Θόδωρος Γκοτσόπουλος
14/05/2014
Η έντονη προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στην τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής ελπίδας, ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο σύνολο της ηπείρου, στην συνηθισμένη «βλαχοδημαρχική» πρακτική των έργων, των υποσχέσεων και των ψεμάτων της τελευταίας στιγμής
 
 
Η Ευρώπη των Untermenschen και η Ευρώπη των Λαών
Κατέ Καζάντη
14/05/2014
Η Ενωμένη Ευρώπη, η Ευρώπη των Λαών, χάριν της οποίας πάλευε κάποτε η Αριστερά, όχι ως κοινή αγορά, αλλά ως ιδεολογικό οικοδόμημα, έφτασε στα όριά της. Ο ορισμός του Homo Εuropaeus τίθεται ξανά στο τραπέζι και μαζί μ’ αυτό και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, αφού αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε προβλήματα, τα οποία το ίδιο παρήγαγε, δια της νεοφιλελεύθερης διολίσθησής του.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr