Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ένα σύνθημα, μια ιστορία
Το κειμενο για την παρέμβαση στο αντιφασιστικό της Λοατκι Φεμινιστικής ομάδας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
 
Η παρατεταμένη περίοδος της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που ήρθε ως αποτέλεσμα των αντικοινωνικών πολιτικών δημοσιονομικής ρύθμισης που ακολουθήθηκαν στις χώρες, αυτές κυοφόρησε την ανάκαμψη ενός ρεύματος κοινωνικού συντηρητισμού και εθνικισμού.

Ειδικότερα στην Ελλάδα οι μνημονιακές κυβερνήσεις φρόντισαν από νωρίς να παρουσιάσουν την δημοσιονομική κρίση ως μια εθνική υπόθεση και τη λιτότητα ως μια αναγκαία θυσία. Όλες οι κυρίαρχες ιδεοληψίες για το φύλο και την φυλή χρησιμοποιήθηκαν για να αποδώσουν ιδεολογική νομιμοποίηση σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που στην πραγματικότητα πήγαζαν από τα βαθύτερα έγκατα του νεοφιλελευθερισμού. Έτσι, η διαπόμπευση των φερόμενων ως οροθετικών γυναικών δηλαδή το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, η ίδρυση στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, η υπονόμευση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας έγιναν στο όνομα της υγείας της οικογένειας και της υπερηφάνειας του έθνους.

Ευνοημένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η ακροδεξιά εκμεταλλεύτηκε το πεδίο που η επίσημη πολιτική της παραχώρησε ενεργοποιώντας θύλακες ρατσισμού και σεξισμού και υψώνοντας τους τόνους της μισαλλοδοξίας. Οι ξυλοδαρμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, οι προπηλακισμοί ατόμων με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, οι τρανσφοβικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους είναι μερικές από τις πιο ακραίες δραματικές συνέπειες της ακροδεξιάς πολιτικής οχύρωσης του έθνους από τους υποτιθέμενους εισβολείς (μετανάστες), τους εχθρούς (αντιφασίστες,τριες) και τους παρίες (άτομα με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, τρανς κα).

 Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της δημόσιας ορατότητας της ΧΑ που ήρθε ως συνέπεια της κοινοβουλευτικής της παρουσίας διαμόρφωσε ευεπίφορο έδαφος για την δημόσια εκφορά βαθύτατα συντηρητικών λόγων σε ό,τι αφορά τα θέματα των κοινωνικών σχέσεων. Η επιμονή στην αναβίωση των παραδοσιακών έμφυλων ρόλων συνδυάστηκε με έμπρακτες εκδηλώσεις υπερβάλλουσας επιθετικής αρρενοπώτητας από στελέχη και βουλευτές της ΧΑ.

 Η επίθεση σε υποψήφιες βουλεύτριες της αριστεράς κατά τη διάρκεια προεκλογικής τηλεοπτικής συζήτησης υπήρξε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και κάπως έτσι, σαν σε εφιάλτη από τον οποίο δε μπορούμε να ξυπνήσουμε βρεθήκαμε να παρακολουθούμε το αισχρό ομοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα βουλευτή της χ.α. έξω από το θέατρο χυτήριο το Σεπτέμβριο του 2012.

Προφανώς, τα γεγονότα αυτά δε φύτρωσαν  αυτόματα στο έδαφος της κρίσης αλλά αντίθετα είχε προηγηθεί μια σειρά από διαδικασίες κοινωνικής στοχοποίησης του/της παρία που ζει σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, διαδικασίες που καλλιεργούσαν - νομιμοποιούσαν τον κοινωνικό αποκλεισμό-εξαίρεση και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.


Προτάσεις:
•    Παρατηρητήριο ομοφοβικής και τρανσοφοβικης βίας
•    Πανευρωπαϊκή νυχτερινή πορεία: «Ανακατάληψη της Νύχτας»
  για την ασφαλή κυκλοφορία όλων το βράδυ, ενάντια στις επιθέσεις
•    Καμπάνια για την ελεύθερη πρόσβαση των διεμφυλικών στα σχολεία και στην εργασία


Φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα Ν. ΣΥΡΙΖΑ
RED
Notebook
12 Απριλίου 2014 - 8:10 pm | Φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα Ν. ΣΥΡΙΖΑ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr