Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Τζαμί στην Αθήνα: Ακροδεξιές αρπαχτές και κεντροαριστερές υποκρισίες
Παρακολουθώ εξαιρετικά προβληματισμένος την προσπάθεια του κ. Σπηλιωτόπουλου να αναδείξει το ζήτημα της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, σε σημείο αιχμής της προεκλογικής του εκστρατείας. Με τους πιο ήπιους χαρακτηρισμούς, πρόκειται για μια απόπειρα «εκλογικής αρπαχτής», σε μια πόλη με πολύ σοβαρά και τεράστιας έκτασης κοινωνικά προβλήματα.
 
Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιδίδεται σε εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου λαϊκισμό και το γνωρίζει πολύ καλά. Δημοψήφισμα για ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει και τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Αθήνα ζουν άνθρωποι στους οποίους το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει δικαίωμα νόμιμης παραμονής και δεν μπορεί να τους εμποδίζει από την άσκηση των θρησκευτικών τους εθίμων. Αλλά υπάρχουν επίσης και Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, που ζουν στην πόλη μας και έχουν επίσης αυτό το δικαίωμα.

Επομένως η πρόταση για δημοψήφισμα είναι απαράδεκτη. Όπως θα ήταν απαράδεκτο, κάποιος που ακολουθεί την τακτική του κ. Σπηλιωτόπουλου, να θέσει θέμα δημοψηφίσματος για την λειτουργία των ελληνορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, την Ιερουσαλήμ ή την Βηρυτό. Εκεί οι χριστιανοί αποτελούν μικρή ομάδα. Θα του άρεσε του κ. Σπηλιωτόπουλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους δημοψήφισμα, δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να γίνει. Άλλωστε, ως βουλευτής έχει ψηφίσει τον σχετικό νόμο για την ανέγερση του τζαμιού, και ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν έκανε τίποτα για να τον αναιρέσει. Τώρα αλλάζει την τακτική του για προεκλογικούς λόγους και επιχειρεί να εγείρει ξενοφοβικά αισθήματα για να μαζέψει ψήφους. Δεν ξέρω αν το κάνει για να κρύψει την ένδεια των προτάσεων του για την πόλη ή για να διεισδύσει σε ένα υπερσυντηρητικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να του επισημάνουμε ότι η τυχοδιωκτική αυτή τακτική που έχει επιλέξει, πολύ σύντομα θα τον καταστήσει όμηρο της ακροδεξιάς, όπως γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μπαλτάκος.

Τζαμιά υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Όσον αφορά την Αθήνα, οι χιλιάδες μουσουλμάνοι που κατοικούν στην πόλη, αναγκάζονται να μαζεύονται σε ανοιχτούς χώρους και γήπεδα για να προσευχηθούν, χωρίς, επίσης, να δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Στην Αθήνα λειτουργεί Συναγωγή, εκτός αν θέλει να την κλείσει και αυτήν ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης Τεμένους στην Αθήνα, επικαλούμενος το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να προσεύχεται. Ας μην λαϊκίζουμε λοιπόν για εκλογική κατανάλωση. Χώρος για τζαμί στην Αθήνα υπάρχει και η ανέγερσή του αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση και διάλογο με τις μουσουλμανικές κοινότητες, καθώς και με τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Όσο για τον κ. Καμίνη, η αίσθηση είναι ότι βολεύεται εξαιρετικά από την τακτική του κ. Σπηλιωτόπουλου. Αποφεύγει την ουσιαστική αντιπαράθεση για το ανύπαρκτο έργο του στην Αθήνα και αξιοποιώντας την προνομιακή προβολή που του προσφέρουν τα ΜΜΕ, χρησιμοποιεί το τζαμί για να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός υπέρμαχος των δικαιωμάτων στην πόλη. Του υπενθυμίζουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων απαιτεί εντιμότητα και συνέπεια. Διότι είναι ο ίδιος ο κ. Καμίνης που πριν λίγο καιρό, προκειμένου να γίνει αρεστός στον κ. Χρυσοχοΐδη, προσφέρθηκε να δημιουργήσει κέντρο κράτησης μεταναστών στον Ελαιώνα, την ίδια ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και όλες οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα των προσφύγων, αποδοκίμαζαν την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στην χώρα μας. Είναι επίσης ο ίδιος ο κ. Καμίνης που ξεχνώντας την παλαιότερη θητεία του στον τομέα των δικαιωμάτων, είχε καλύψει πλήρως τον κ. Λοβέρδο στον επαίσχυντο και ρατσιστικό διασυρμό των οροθετικών γυναικών, μια ενέργεια που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Αλλά και στο πλαίσιο της αόρατης δημαρχίας του, ο κ. Καμίνης απέφυγε επιμελώς να ενεργοποιήσει τον θεσμό του «Δημοτικού Συμβουλίου Μεταναστών», κάτι το οποίο στο κάτω-κάτω δεν απαιτεί και κάποια ιδιαίτερη πολιτική βούληση, στον βαθμό που αποτελεί πρόβλεψη του «Καλλικράτη».

Προτείνω λοιπόν να αφήσουμε κατά μέρος τα επικίνδυνα και υποκριτικά παιχνίδια και να συζητήσουμε σοβαρά για την πόλη και τα προβλήματά της, για τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κρίση, για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βουλιάζουν στην ανεργία, την ανασφάλεια και τη φτώχεια, για τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, για τις γειτονιές που παραδίδονται στην εγκατάλειψη. Η κρίση είναι εδώ, βαραίνει πάνω από την Αθήνα και τους κατοίκους της και κάνει επιτακτική την ανάγκη να αναζητηθούν απαντήσεις και προοπτικές διεξόδου. Την ίδια στιγμή, ο κ. Καμίνης αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε συζήτηση και ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιδίδεται σε ακροδεξιές ακροβασίες. Η «Ανοιχτή Πόλη» είναι έτοιμη να κάνει ουσιαστικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση με οποιονδήποτε, υπερασπιζόμενη την προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής στην Αθήνα. Αν οι άλλοι νοιώθουν ότι έχουν πραγματικά κάτι να πουν, ας προσέλθουν να κουβεντιάσουμε δημόσια, όπως γίνεται στις δημοκρατίες.

Πηγή: ΕφΣυν


Γαβριήλ Σακελλαρίδης
RED
Notebook
10 Απριλίου 2014 - 11:45 πμ | Γαβριήλ Σακελλαρίδης
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: markos

Να υποστηρίξουμε το δικαίωμα στην δουλιά, στην ισότητα κλπ.
Αλλά το δικαίωμα στην Θρησκεία?
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr