Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Από τον Μπαλτάκο στον Φαήλο
Η γραμμή που ακολουθούν όσοι στη ΝΔ προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα μετά το φιάσκο Μπαλτάκου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη: ο κ. Σαμαράς, λέει, αντέδρασε αμέσως, ο κ. Μπαλτάκος αποπέμφθηκε, η φημολογούμενη ακροδεξιά ομάδα του προεδρικού περιβάλλοντος αποδιαρθρώνεται – τι άλλο θέλουμε;
 
 Του Χ. Γεωργούλα

Θα ήταν ευχής έργο, αν έτσι είχαν τα πράγματα. Δυστυχώς, για όλους, είναι πολύ διαφορετικά. Ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε πράγματι την ευκαιρία να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο και να δώσει έτσι σαφές στίγμα προς όλους ότι η αλλαγή γραμμής έναντι της Χρυσής Αυγής δεν είναι ένα σκέρτσο, προτίμησε να δώσει την ευχέρεια στο φίλο και στενό συνεργάτη του να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας», αντί να υποστεί τη συνέπεια της αποπομπής.

Δεν πρόκειται για μια κίνηση που επέβαλε η στενή φιλική και πολιτική σχέση των δύο ανδρών, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει. Είναι μια επιλογή που χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη πολιτική στάση απέναντι σε όσους κλίνουν επί (ακρό)δεξιά. Πρόκειται για ένα μήνυμα, που εξηγεί ότι ο πρόεδρος αναγκάζεται να αποχωριστεί ορισμένους στενούς συνεργάτες, αλλά δεν αλλάζει απόψεις. Τους αποχωρίζεται γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει· δεν αποχωρίζεται τις ιδέες του – τις κοινές τους ιδέες.

Όποιος αμφιβάλλει, ας ρίξει μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Σαμαράς και το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Φ. Κρανιδιώτη στις ευρωεκλογές. Στην απαίτηση να μην είναι ο κ. Κρανιδιώτης υποψήφιος, που προβλήθηκε όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε με ένα σαφή και άμεσο αποκλεισμό, που θα σηματοδοτούσε μια ρήξη με το περιβάλλον αυτό. Αντίθετα, επέτρεψε στον κ. Κρανιδιώτη να διαδίδει ότι θα είναι υποψήφιος, είτε το θέλει είτε όχι ο Βενιζέλος.

Σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του κ. Γ. Παπαχρήστου στα «Νέα» (7-4-14), το στέλεχος της ΝΔ του τηλεφώνησε αυτοπροσώπως, για να του ανακοινώσει επί λέξει: «Θα είμαι υποψήφιος, δεν τους πέρασε. Τελειωμένα πράγματα». Και να του εκμυστηρευτεί ότι ο αρχηγός Αντώνης τον διαβεβαίωσε: «Στο κόμμα κάνω μόνο εγώ κουμάντο και κανείς άλλος». Και ο Γ. Παπαχρτήστου καταλήγει: «Τούτων δοθέντων, του ευχήθηκα, ως όφειλα, και κλείσαμε [το τηλέφωνο]».

Γιατί όλο αυτό το θέατρο; Για να μπορέσει την επόμενη μέρα ο κ. Κρανιδιώτης να αποποιηθεί ο ίδιος την υποψηφιότητα, «ώστε να διευκολυνθούν άπαντες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε! Ποιοι άπαντες δηλαδή; Αυτός ο ίδιος και ο αρχηγός του. Και το έκανε σπεύδοντας ταυτόχρονα να τονίσει: «Θα μείνω συνεπής στις ιδέες μου» (για τις οποίες εμφανίζεται θυσιαζόμενος...), γιατί δεν αντέχει, όπως τονίζει την «ταύτιση κάθε εθνικής φωνής με το φασισμό, το ρατσισμό, την ακροδεξιά...».

Αυτό δεν είναι δήλωση παραίτησης, είναι μανιφέστο επιμονής στις θέσεις που ποτέ δεν έπαψε να έχει και που δικαιολογημένα τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό.

Όταν ο κ. Σαμαράς, αντί να δηλώσει ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν έχει ακόμα οριστεί και να διαψεύσει, δια του γραφείου τύπου, το θριαμβικό δημοσίευμα των «Νέων», επιτρέπει στο στενό του συνεργάτη να παραιτηθεί πριν καν οριστεί υποψήφιος, τότε μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ακολουθεί μια πάγια τακτική απεμπλοκής, η οποία κλείνει το μάτι σε όλους αυτούς: μπορεί να χρειαστεί να σας θυσιάσουμε προσωρινά, αλλά πάλι αδέρφια είμαστε.

Δυστυχώς για όσους δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν, αυτό μόνο ρήξη με την ακροδεξιά – εντός και εκτός ΝΔ – και την ατζέντα της δεν είναι. Είναι σύσφιξη των δεσμών ενώπιον του κοινού εχθρού.

Πηγή: Εποχή 


Χ. Γεωργούλας
RED
Notebook
9 Απριλίου 2014 - 9:42 πμ | Χ. Γεωργούλας
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Υπάρχει λόγος (*) :
ΑΡΕΝ
29/04/2014
να βγάλουμε πολλούς συνέδρους στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ..
 
 
Η διάψευση μιας «διάψευσης»
Δημήτρης Ψαρράς
25/04/2014
Το ιστορικό της δήλωσης Σαμαρά περί τουρκικής μειονότητας και γιατί δεν ευσταθούν οι δικαιολογίες της Ν.Δ. ότι πρόκειται για λάθος του περιοδικού και κάποιου ριράιτερ
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr