Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Κράτος και Χρυσή Αυγή: η τομή της 28ης Σεπτεμβρίου
Δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς πολλές εκπομπές «κρυφής κάμερας» για να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
 
του Δημήτρη Ψαρρά

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σαφή. Ο ακραίος τρόπος που επιχειρεί ο κ. Μπαλτάκος να πείσει τον συνομιλητή του ότι πρωθυπουργός, υπουργοί και εισαγγελείς είναι από ηλίθιοι έως ενεργούμενα των «σιωνιστών» έχει μία και μόνο εξήγηση: ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Μπαλτάκος διαβεβαίωνε τον Κασιδιάρη ότι η οργάνωσή του δεν κινδυνεύει από την κυβέρνηση και ότι εκείνος θα φροντίσει να διατηρηθεί η προστασία που απολάμβανε η Χρυσή Αυγή μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Καθώς φαίνεται, παρόμοιες διαβεβαιώσεις έδινε ο κ. Μπαλτάκος στους Χρυσαυγίτες συνομιλητές του ακόμα και μετά τις πρώτες κινήσεις της δικαιοσύνης και την ανάθεση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη της προκαταρκτικής εξέτασης. Το ότι αιφνιδιάστηκε η ηγεσία της οργάνωσης από τις συλλήψεις το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου και την άσκηση διώξεων είναι παραπάνω από βέβαιο. Αποδεικνύεται από τον σπασμωδικό τρόπο που αντέδρασαν οι συλληφθέντες, από το πάγωμα των οπαδών, τα κλαψουρίσματα στις απολογίες, τις αλληλοκαταγγελίες και τις αυθόρμητες δηλώσεις μετάνοιας.

Επίσης ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι μέχρι τότε ο κ. Μπαλτάκος δρούσε με την πλήρη συγκατάθεση του κ. Σαμαρά. Η αποστολή προσέγγισης της Χρυσής Αυγής ήταν σχεδόν δημόσια και οι σχετικές δηλώσεις του κ. Μπαλτάκου σκόπιμα προκλητικές, εφόσον απευθύνονταν στο εκλογικό κοινό της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός κάτι που γνώριζε όλη η Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιλέξει τη γραμμή Μπαλτάκου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Αυτός είναι ο λόγος που φρόντιζε να ικανοποιήσει, με κάθε τρόπο, τις πολιτικές προσδοκίες της ναζιστικής οργάνωσης, συμπλέοντας μαζί της στα ζητήματα της ιθαγένειας, του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Και βέβαια ταυτόχρονα έκλεινε τα μάτια στην αυξανόμενη προκλητική βία των Ταγμάτων Εφόδου.

Όλα αυτά άλλαξαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αυτή η τραγική υπόθεση προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και ενεργοποίησε επιτέλους τα αντιφασιστικά ανακλαστικά του λαού. Όμως ακόμα κι αυτή η εξέλιξη μπορεί να μην προκαλούσε την αντίδραση των «ράθυμων» κρατικών μηχανισμών, αν δεν ερχόταν λίγες μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και την επίδειξη στρατιωτικής βίας στο Μελιγαλά με στόχο εκπροσώπους της Δεξιάς. Ενθαρρυμένη από την ατιμωρησία που της εξασφάλιζε η γραμμή Μπαλτάκου-Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή θεώρησε ότι ήταν καιρός να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το ρόλο του πειθήνιου παρακρατικού μηχανισμού που της είχε ανατεθεί. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Η κινητοποίηση της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης δεν ήταν δηλαδή παρά η αυτονόητη αντίδραση κάθε στοιχειωδώς αυτοπροστατευόμενης πολιτείας. Αλλωστε το μόνο που έγινε τότε ήταν η συσχέτιση 32 δικογραφιών που ήδη υπήρχαν στα χέρια της δικαιοσύνης. Αυτή η «μαγική» κίνηση έδεσε τον κόμπο στο λαιμό της εγκληματικής οργάνωσης. Ας μην επικαλεστεί κανείς την άγνοια της δικογραφίας για να δικαιολογήσει μια στάση Ποντίου Πιλάτου. Εξαιτίας της βουλευτικής ιδιότητας πολλών κατηγορουμένων, μεγάλο μέρος της δικογραφίας έχει δημοσιευτεί. Είναι προσβάσιμο σε όλους. Και αυτό το υλικό δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τη σοβαρότητα των ενοχοποιητικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί εις βάρος της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας.

Από αυτή την άποψη, εκείνο που θα μπορούσε να προσάψει κανείς στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ή και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν είναι η άσκηση των διώξεων, αλλά το γεγονός ότι οι διώξεις αυτές καθυστέρησαν επί μήνες κα χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις (και οι δικογραφίες) ήταν από καιρού γνωστές. Αυτή η καθυστέρηση είναι που βαρύνει τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε μέχρι τις 28.9 να παίξει το χαρτί της Χρυσής Αυγής για να στηρίξει την περιβόητη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη δημιουργία του πιο επικίνδυνου παρακρατικού μηχανισμού από τη μεταπολίτευση. Έπρεπε να το περιμένει ο πρωθυπουργός ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να πνίξει το φίδι που έτρεφε στον κόρφο της κυβέρνησής του με το γάλα του κ. Μπαλτάκου.

Πηγή: Ενθέματα


Δημήτρης Ψαρράς
RED
Notebook
6 Απριλίου 2014 - 10:13 πμ | Δημήτρης Ψαρράς
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η διάψευση μιας «διάψευσης»
Δημήτρης Ψαρράς
25/04/2014
Το ιστορικό της δήλωσης Σαμαρά περί τουρκικής μειονότητας και γιατί δεν ευσταθούν οι δικαιολογίες της Ν.Δ. ότι πρόκειται για λάθος του περιοδικού και κάποιου ριράιτερ
 
 
Παρακράτος;
Δημήτρης Ψαρράς
12/04/2014
H εισήγηση του Δημήτρη Ψαρρά με τίτλο «Μπαλτάκος, Χρυσή Αυγή, Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη» στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας την Τρίτη 8 Απριλίου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη
 
 
«Μεσιέ Μπαλτακός ε μορ, βιβ μεσιέ Μπαλτακός!»
Βασιλική Κατριβάνου
11/04/2014
Ο κ. Μπαλτάκος αναχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά το πνεύμα του ζει και βασιλεύει
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr