Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Κάβο Σίδερο: ανίερες επενδύσεις στην άκρη της Κρήτης
To «ιερό» τουριστικό real estate με γκολφ επανέρχεται
 
Του Κωστή Χατζημιχάλη

Οι ελληνικές ακτές, από τις αρχές της δεκαετίας 1990 είναι στόχος επενδυτικών ομίλων, ελληνικών και ξένων, για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Βλέπουμε, πάντοτε, το ίδιο σκηνικό: οι εταιρείες υπόσχονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη, ορισμένοι τοπικοί φορείς, η κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης και κόμματα εξουσίας πανηγυρίζουν — και μόνο κάτι «γκρινιάρηδες οπισθοδρομικοί» αντιδρούν, ενταγμένοι σε περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πολιτών μαζί με ιστορικούς, αρχαιολόγους, χωροτάκτες και αριστερούς/ες. Στο Κάβο Σίδερο της Σητείας, δεκαπέντε χρόνια τώρα, μια παρόμοια επένδυση προσπαθεί να υλοποιηθεί και, παρά τη λυσσαλέα υποστήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απόφαση του ΣτΕ το 2010 τη σταμάτησε. Επανέρχεται όμως, γιατί η περιοχή έχει την τύχη –ή την ατυχία– να είναι μοναδική στη Μεσόγειο και η υφαρπαγή της γης της από την εταιρεία και τη Μονή Τοπλού θα δώσει μονοπωλιακές προσόδους στους επενδυτές, με ελάχιστες θετικές τοπικές επιπτώσεις. Εξηγούμαι.

Οι τουριστικές επενδύσεις, διεθνώς, μετά το 1990, απαιτούν μοναδικές τοποθεσίες σε περιβαλλοντική προστασία, μακριά από τουριστικά κορεσμένες περιοχές και δίνουν –υποτίθεται– μεγάλη προσοχή στη διαφύλαξη των τοπικών περιβαλλοντικών δεδομένων και του τοπίου. Οι νέες μονάδες είναι μεγάλες σε κλίμακα (αριθμός δωματίων, πολυμορφία παρεχομένων εξυπηρετήσεων), πολυτελείς και προσπαθούν να έχουν πελατεία όλο το χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο πρότυπο, εκτός από ξενοδοχεία, συνεδριακά και ιατρικά κέντρα, αθλητικές δραστηριότητες, μαρίνες, μονάδες θαλασσοθεραπείας κ.ά., υπάρχουν πάντα γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες για αγορά ή ενοικίαση, δεδομένα που διευρύνουν τη χρονική λειτουργία των μονάδων και προσελκύουν υψηλότερα εισοδήματα. Αντίστοιχες εκτάσεις στην Ελλάδα διαθέτει μόνο το κράτος, η Εκκλησία και τα μοναστήρια — και έτσι δεν είναι τυχαία η εμπλοκή της Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο.

Η εταιρεία έμαθε από την προηγούμενη απόρριψη του ΣτΕ και έρχεται σήμερα με, υποτίθεται, βελτιωμένη πρόταση η οποία, εκτός από την αλλαγή του ονόματος, προβλέπει μικρότερο μέγεθος επένδυσης (1.936 κλίνες αντί 7.000 και ένα αντί τρία γήπεδα γκολφ), δεσμεύοντας όμως την ίδια έκταση. Το σημαντικότερο ωστόσο δεν είναι οι αλλαγές στην πρόταση καθαυτή, αλλά η θεσμική προετοιμασία που έγινε από τη συγκυβέρνηση αξιοποιώντας την συγκυρία της κρίσης με σειρά ειδικών νόμων (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, fast track, Στρατηγικές Επενδύσεις κ.ά.) που υποστηρίζουν προτάσεις τέτοιου είδους έναντι μελλοντικών προσφυγών στο ΣτΕ.

Αυτό που θα πουλήσει η επένδυση στο Κάβο Σίδερο δεν είναι οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει• αυτές υπάρχουν κι αλλού. Θα πουλήσει το προστατευμένο άγριο, άνυδρο τοπίο της Ανατολικής Κρήτης με τη μοναδική ιστορικότητα. Γι’ αυτό δεσμεύει και τα 23.000 στρέμματα τώρα, παρότι δεν τα χρειάζεται: για να εξασφαλίσει υπεραξία από τη μονοπωλιακή χρήση όλης της περιοχής και από πιθανή (εγώ τη θεωρώ σίγουρη) επέκταση των ξενοδοχείων σε μερικά χρόνια και προσθήκη και των άλλων δυο γηπέδων γκολφ. Πρόκειται για μια νέου τύπου «περίφραξη των κοινών», η οποία αφορά την αποστέρηση από ντόπιους και επισκέπτες παλαιών δικαιωμάτων και αξιών χρήσης, στα οποία περιλαμβάνεται και το νερό. Η καπιταλιστική υποκειμενοποίηση που θα προκύψει από την περίφραξη συλλαμβάνει και τις άυλες αξίες του τόπου (ιστορία, φύση, πολιτισμός, μοναδικότητα παραγωγής, τοπίο) και τις μετατρέπει σε εμπόρευμα, κατανέμοντας έτσι μονοπωλιακές προσόδους στην εταιρεία.

Τι θα μείνει όμως στη τοπική οικονομία; Παρόμοιες επενδύσεις έχουν κάποιες θετικές επιπτώσεις, όχι όμως αυτές που υπόσχονται οι επενδυτές. Στην περίοδο της κατασκευής οι κατασκευαστικές εταιρείες θα φέρουν εξοπλισμό και ειδικευμένους εργάτες δικούς τους, θα προσλάβουν μετανάστες για τις ανειδίκευτες εργασίες και όλοι θα μένουν σε κοντέινερ, όπως έδειξε η κατασκευή της ΠΟΤΑ Πύλου. Ο εξοπλισμός παρόμοιων μονάδων γίνεται με διεθνείς διαγωνισμούς και αυστηρές προδιαγραφές, τις οποίες δύσκολα καλύπτουν επιχειρήσεις της Κρήτης ενώ ο εξοπλισμός για τα γκολφ, φυσικά, θα είναι εισαγωγής. Κατά τη λειτουργία της, η μονάδα θα κάνει προμήθειες σε ετήσια βάση με διεθνείς διαγωνισμούς.

 Η εμπειρία από αντίστοιχες πολυτελείς μονάδες στην Κρήτη και τη Ρόδο δείχνει ότι το 90% «σταθερών» υλικών κουζίνας εισάγεται κατευθείαν από το εξωτερικό όπως και τα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα. Οι προμήθειες των αναλώσιμων των μονάδων (πλαστικά, πετσέτες, γυαλικά, χαρτιά υγείας, καρέκλες κλπ.) θα προέρχονται από άλλες περιφέρειες ή θα είναι εισαγωγής, κυρίως από Ιταλία, Τουρκία και Αίγυπτο, χώρες που παραδοσιακά προμηθεύουν τις μεγάλες ελληνικές τουριστικές μονάδες. Το περίφημο λάδι Σητείας θα είναι μόνο «στο λαδόξυδο που θα έχει στα τραπέζια», όπως μου είχε πει το 2007 ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κι όσο για τα αντίστοιχης φήμης κρασιά Σητείας θα μπορέσουν να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό από τα φτηνότερα γαλλικά; Τέλος, αν η μονάδα λειτουργήσει με το σύστημα all inclusive, τότε για κάθε 100 ευρώ που θα πληρώνει ο ένοικος του συγκροτήματος θα μένουν μόνο 15-25 ευρώ στη τοπική οικονομία, όπως δείχνουν έρευνες στη Ρόδο και Κέρκυρα.

Για το καυτό θέμα της απασχόλησης: στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες υπολογίζεται η απασχόληση που δημιουργούν σε 0,10-0,20/κλίνη, δηλαδή 387 άτομα + 10 άτομα στο συνεδριακό κέντρο, + 15 άτομα στη θαλασσοθεραπεία + 37 άτομα στο γκολφ (2,1 άτομα/οπή) + 50 γενικών καθηκόντων, σύνολο 500 άτομα: το 1/3 αυτών που διαφημίζουν. Και πόσα από αυτά θα είναι ντόπιοι και ντόπιες; Στην καλύτερη περίπτωση οι μισοί, όπως προκύπτει από τις πρακτικές αντίστοιχων μονάδων στην Κρήτη.

Ας σκεφτούν λοιπόν όσοι υποστηρίζουν αυτή την επένδυση τι μοναδικό δίνουμε και τι παίρνουν. Και εμείς στην Αριστερά ας σκεφτούμε πως αντιμετωπίζουμε παρόμοιες επενδύσεις, χωρίς προκαταλήψεις βέβαια, έχοντας όμως και το όχι στις αποσκευές μας.

Πηγή: Ενθέματα


Κωστής Χατζημιχάλης
RED
Notebook
30 Μαρτίου 2014 - 11:22 πμ | Κωστής Χατζημιχάλης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Πάμπλο Σολόν: Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση του συστήματος-Γη
Συνέντευξη του Πάμπλο Σολόν στον Γιάννη Αλμπάνη
19/03/2014
Ο Βολιβιανός Πάμπλο Σολόν ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο συνέδριο «Δημοκρατία, Σοσιαλισμός και οράματα για τον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στο Χάιντεραμπαντ της Ινδίας από τις 7 έως τις 10 Μάρτη. Ο Σολόν υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες. Από το 2009 έως το 2012 ήταν ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ. Σήμερα είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της διεθνούς ΜΚΟ Focus on the Global South (Εστίαση στον Παγκόσμιο Νότο).
 
 
10 ανοικτά σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας – Άνοιξη 2014
19/03/2014
Κάθε Παρασκευή, 7:00 μμ., αίθουσα 2.1, Κτίριο Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελ. Βενιζέλου, 70, Καλλιθέα. Ελεύθερη είσοδος.
 
 
Το Flok Society Project του Εκουαδόρ
Γιάννης Μάργαρης
13/03/2014
Το πρώτο πρόγραµµα µετάβασης προς µία κοινωνία των κοινών
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr