Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Τ. Μπαλτάκος: «Με φόρα, με φόρα να εκτεθεί η χώρα»
Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται ιδίως από τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, εκθέτει πραγματικά τη χώρα. Και εκθέτει τη χώρα, επειδή δεν είναι οιοσδήποτε, κάποιος «περιθωριακός» ή κανένα απίθανο «κοινωνικό υποκείμενο»· είναι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης
 
Tου Στρατή Μπουρνάζου

«Ρεζίλι διεθνώς, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα». Μια από τις πιο αγαπημένες ατάκες σχολιαστών και «αναλυτών» που έχει χρησιμοποιηθεί για μια απίθανη γκάμα «δεινών». Ανθολογώ πρόχειρα από το διαδίκτυο: «Ρεζίλι διεθνώς. Πάλι δίχως φάρο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, «Όσα συνέβησαν στον αγώνα  Πλατανιά-Άρη μάς γυρίζουν ποδοσφαιρικά στο ’60 και γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι», «Κτηματομεσίτες: Έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι με το φόρο υπεραξίας», «Εισαγγελέας: Μας έκανε ρεζίλι διεθνώς ο Μιχάλης Λιάπης». Ασφαλώς, την τιμητική τους σε αυτό τον διεθνή διαγωνισμό ρεζιλικιού έχουν οι πάσης φύσεως απεργίες και διαμαρτυρίες, οι οποίες, σύμφωνα με κυρίαρχα μήντια, «αμαυρώνουν» την εικόνα της Ελλάδος καταφέροντας «καίριο πλήγμα» στον τουρισμό. Παράδειγμα, ένα από τα χιλιάδες: «Χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν, ενώ για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ [ναυτεργατών] έκανε διεθνώς ρεζίλι την χώρα μας!» (passim).

Είναι προφανής, νομίζω, η γελοιότητα και  ο –αντεστραμμένος, έστω– ναρκισσισμός που αποπνέουν τέτοιες τοποθετήσεις. Διότι μεγάλη σκορδοκαΐλα έχει η κοινή γνώμη  του πλανήτη για το τι έκανε κάποιος που λέγεται Λιάπης, είναι ανιψιός του εθνάρχη και κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες ή τι συνέβη στον αγώνα Πλατανιά-Άρη. Όσον αφορά τώρα τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, η άποψη ότι «ρεζιλεύουν» τη χώρα δεν είναι μόνο γελοία, αλλά αντιδραστική και επικίνδυνη: η άσκηση ενός  βασικού δημοκρατικού δικαιώματος θεωρείται ότι  εκθέτει τη χώρα. Τώρα, γιατί εκθέτουν τη χώρα όσοι διαμαρτύρονται λ.χ. για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι αυτοί που τα καταπατούν παραμένει μυστήριο. Κάπως έτσι, νομίζω, προέκυψε και το –καυστικό, χλευαστικό, ασεβές, αλλά πάντως όχι άστοχο– σύνθημα: «Με φόρα, με φόρα, να εκτεθεί η χώρα!», που θυμάμαι σε κάμποσες διαδηλώσεις.

***

Και όμως. Υπάρχουν, παραταύτα, κάποιες περιπτώσεις που μια χώρα εκτίθεται. Το σκεφτόμουν διαβάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία εκφράζει τη «σοβαρή του ανησυχία» και κάνει έκκληση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει την «τροπολογία Μπαλτάκου» στο άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας. Όπως εξηγεί ο Ν. Μούιζνιεκς, τη θεωρεί «απερίσκεπτη» και αχρείαστη, και εκτιμά επίσης ότι θα καλλιεργήσει την ατιμωρησία των κρατικών οργάνων. Αν συνυπολογίσουμε τον θεσμικό ρόλο και την  πολιτική τοποθέτηση του Μούιζνικες (ευρωπαίος επίτροπος είναι, κεντροδεξιών πεποιθήσεων, όχι κάνας σύγχρονος Πασιονάριος ή μέλος της Ο.Μ.  Στρασβούργου του ΣΥΡΙΖΑ) οι προσεκτικές αυτές φράσεις ισοδυναμούν με κόλαφο. Εκεί που λέει «απερίσκεπτη», εμείς ας μεταφράσουμε «άθλια», «εξοργιστική», «απαράδεκτη». Αυτό εννοεί· αλλιώς  δεν θα είχε κανένα λόγο να εκφράζει τη «σοβαρή του ανησυχία» και να απευθύνει  «εκκλήσεις».

Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι η πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται ιδίως από τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, εκθέτει πραγματικά τη χώρα. Όταν, λ.χ., ο κ. Μπαλτάκος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να θεσμοθετήσει την τροπολογία της ντροπής. Όταν δηλώνει ότι «δεν τον ενδιαφέρει η Διεθνής Αμνηστία». Όταν δήλωνε, πριν λίγους μήνες, αποπέμποντας την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ότι «δεν τον ενδιαφέρουν τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας». Και εκθέτει τη χώρα, επειδή δεν είναι οιοσδήποτε, κάποιος  «περιθωριακός» ή κανένα απίθανο «κοινωνικό υποκείμενο»· είναι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ας μην το ξεχνάμε). Και επίσης επειδή το περιεχόμενο των δηλώσεών του είναι πρωτοφανές. Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, το ιστορικό προηγούμενο τέτοιων δηλώσεων ήταν οι ανακοινώσεις της χούντας, όταν το Συμβούλιο της Ελλάδας απέπεμπε από τους κόλπους του την Ελλάδα, λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τώρα που το καλοσκέφτομαι, νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο γενικός της γραμματέας αποτελούν τους υποδειγματικούς εργάτες, που με ζήλο και μεθοδικότητα, πραγματώνουν το σύνθημα: «Με φόρα, με φόρα, να εκτεθεί η χώρα!». Δεν είμαι σίγουρος αν το ξέρουν, είμαι σίγουρος όμως ότι το κάνουν.


Νιλς Μούιζνιεκς: «Απευθύνω έκκληση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει την τροπολογία»


«Εκφράζω τη σοβαρή μου ανησυχία για την τροπολογία που εισήγαγε η κυβέρνηση στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Μετανάστευσης, σύμφωνα  με την οποία, εάν  οποιαδήποτε καταγγελία μετανάστη ότι υπέστη ρατσιστική ή άλλης μορφής παράνομη βία από όργανο των σωμάτων ασφαλείας δεν επιβεβαιωθεί, τότε αυτός θα απελαύνεται.
Πρόκειται για μια απερίσκεπτη τροπολογία, που δεν πρέπει να υιοθετηθεί. Ουσιαστικά, μετατοπίζει το βάρος της απόδειξης στους καταγγέλλοντες μετανάστες, θέτοντας μια ακόμα αιτιολογία απέλασης μεταναστών, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν υποστεί παράνομη βία αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους.

Η τροπολογία θα καλλιεργήσει επίσης την ατιμωρησία, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι μετανάστες θα αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν περιστατικά κακομεταχείρισης, ενώ τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας θα αισθανθούν προστατευμένα από οποιαδήποτε συνέπεια για αυτού του είδους τη σοβαρή παρεκτροπή.

Επιπλέον, δεν αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα μιας τέτοιας διάταξης, αφού  η ψευδής καταμήνυση συνιστά ήδη ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, απευθύνω έκκληση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να κατψηφίσει αυτή την τροπολογία, και να υιοθετήσει έναν Μεταναστευτικό Κώδικα που θα ενδυναμώνει, αντί να αποδυναμώνει, τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που πέφτουν θύματα ρατσιστικής ή άλλης μορφής παράνομης βίας.

Επίσης, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την ελληνική κυβέρνηση να ιδρύσει έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης καταγγελιών, ο οποίος θα καλύπτει όλα τα σώματα ασφαλείας, προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενδυναμωθεί το κράτος δικαίου».

26.3.2014

Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πηγή: Iστοστελίδα του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Mετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου

Στρατής Μπουρνάζος
RED
Notebook
27 Μαρτίου 2014 - 3:01 pm | Στρατής Μπουρνάζος
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
«Να τους πάρετε σπίτι σας!»
Στρατής Μπουρνάζος
17/05/2014
«Να τους πάρετε σπίτι σας!». Αγαπημένη και μόνιμη επωδός κάθε αξιοσέβαστου ακροδεξιού, προς την Αριστερά, στις συζητήσεις για το μεταναστευτικό: «Αφού τους αγαπάτε τόσο τους μετανάστες, να τους βάλετε σπίτι σας!»
 
 
Για όλους
Λένα Κουγέα
15/05/2014
Ενα Kοινωνικό Iατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) δραστηριοποιείται εδώ και 15 μήνες στην οδό Κάνιγγος 33
 
 
Ο θάνατος του πρόσφυγα
Θόδωρος Γκοτσόπουλος
14/05/2014
Η έντονη προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στην τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής ελπίδας, ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο σύνολο της ηπείρου, στην συνηθισμένη «βλαχοδημαρχική» πρακτική των έργων, των υποσχέσεων και των ψεμάτων της τελευταίας στιγμής
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr