Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ν. Μιούζνιεκς: Να μην υιοθετηθεί η "τροπολογία Μπαλτάκου"
Human Rights Watch: Αντιστρέφεται το τεκμήριο της αθωότητας εις βάρος θυμάτων και μαρτύρων
 
 Συνεχίζεται η διεθνής καμπάνια συλλογής υπογραφών, που μετρά πάνω από 2.000 υπογραφές, για την επαναφορά του Άρθρου 19 χωρίς την επίμαχη ρατσιστική τροπολογία Μπαλτάκου-Μιχελάκη, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, με πιο πρόσφατη τη διαδικτυακή αντίδραση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, κατά την οποία εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για την εισαγωγή της τροπολογίας και καλεί "το ελληνικό κοινοβούλιο να απορρίψει την τροπολογία και αντ΄ αυτού να υιοθετήσει έναν Μεταναστευτικό Κώδικα που θα ενισχύει αντί να αποδυναμώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων μεταναστών ρατσιστικής ή άλλης παράνομης βίας", ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του "στην ελληνική κυβέρνηση να ιδρύσει έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης καταγγελιών που θα καλύπτει όλες τις αρχές επιβολής του νόμου ώστε να να εξαλειφθεί η ατιμωρησία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενισχυθεί το κράτος δικαίου". "Η τροπολογία αυτή είναι απερίσκεπτη και δεν πρέπει να υιοθετηθεί. Στην πραγματικότητα μεταφέρει το βάρος της απόδειξης στους καταγγέλλοντες μετανάστες και εισάγει ακόμα έναν λόγο για απέλαση μεταναστών που μπορεί να έχει υποστεί παράνομη βία αλλά δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την καταγγελία τους.

Η τροπολογία θα προωθήσει επίσης την ατιμωρησία καθώς το πιο πιθανό είναι ότι οι μετανάστες θα αποφεύγουν να καταγγέλλουν κακοποίηση και οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου θα αισθάνονται θωρακισμένοι γι΄ αυτό το είδος του σοβαρού παραπτώματος. Επιπλέον, δεν βλέπω την ανάγκη για μια τέτοια πρόβλεψη, γιατί για κάθε ψευδή μήνυση μπορεί ήδη να επιβληθούν κυρώσεις υπό την ισχύουσα νομοθεσία" σημειώνει ο επίτροπος.

Στο ίδιο πνεύμα, η Human Rights Watch επισημαίνει ότι η "διάταξη αυτή θα παραβίαζε την αρχή της απαγορεύσεως των διακρίσεων με το να περιορίζει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους μετανάστες - θύματα κακοποίησης από υπαλλήλους επιβολής του νόμου. Θα αντιστραφεί και το τεκμήριο της αθωότητας εις βάρος των θυμάτων και των μαρτύρων περιστατικών κακοποίησης από ενστόλους, με τη δημιουργία ενός νόμιμου τεκμηρίου ενοχής του καταγγέλλοντα αν ο εισαγγελέας αποφασίσει να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των διωκτικών αρχών".

"Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατήργησε διάταξη από το νομοσχέδιο που θα έχουν δώσει εισαγγελείς την εξουσία να χορηγήσει ανθρωπιστική βίζα σε παράνομους θυμάτων και των μαρτύρων κακουργήματα και άλλων σοβαρών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων μίσους", προσθέτει η οργάνωση.

Στο εσωτερικό, οι 35 οργανώσεις που απαρτίζουν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση για την προωθούμενη τροπολογία στο Άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα.

"Τα θύματα ρατσιστικής βίας καθίστανται πλέον υπόλογα για ενδεχόμενη έλλειψη στοιχείων, παρά το γεγονός ότι αυτή η έλλειψη είναι συχνότατα αποτέλεσμα της καθυστέρησης ή και απροθυμίας των διωκτικών αρχών να ερευνήσουν επαρκώς τα σε βάρος τους καταγγελλόμενα περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δείχνουν σημαντική αύξηση των περιστατικών όπου η αστυνομική βία τέμνεται με τη ρατσιστική", επισημαίνουν.

Πηγή: Αυγή


Έλλη Ζώτου
RED
Notebook
27 Μαρτίου 2014 - 6:52 πμ | Έλλη Ζώτου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
«Να τους πάρετε σπίτι σας!»
Στρατής Μπουρνάζος
17/05/2014
«Να τους πάρετε σπίτι σας!». Αγαπημένη και μόνιμη επωδός κάθε αξιοσέβαστου ακροδεξιού, προς την Αριστερά, στις συζητήσεις για το μεταναστευτικό: «Αφού τους αγαπάτε τόσο τους μετανάστες, να τους βάλετε σπίτι σας!»
 
 
Για όλους
Λένα Κουγέα
15/05/2014
Ενα Kοινωνικό Iατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) δραστηριοποιείται εδώ και 15 μήνες στην οδό Κάνιγγος 33
 
 
Ο θάνατος του πρόσφυγα
Θόδωρος Γκοτσόπουλος
14/05/2014
Η έντονη προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στην τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής ελπίδας, ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο σύνολο της ηπείρου, στην συνηθισμένη «βλαχοδημαρχική» πρακτική των έργων, των υποσχέσεων και των ψεμάτων της τελευταίας στιγμής
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr