Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ο αόρατος εκφασισμός
Η πεποίθηση ότι οι τεχνικές της επικοινωνίας οφείλουν να κυριαρχούν επί της ιστορικής οπτικής και να εγκαθιδρύουν ηγεμονεύουσες αφηγήσεις για τα πολιτικά φαινόμενα αποτελεί το επίκεντρο στην ιδεολογία της σύγχρονης καπιταλιστικής κυριαρχίας.
 
 Του Νίκου Σκοπλάκη

 Με αυτόν τον τρόπο διηθείται στον δημόσιο λόγο η χρηστική για τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό σημασιοδότηση του ακροδεξιού και του φασιστικού φαινομένου, απέναντι στην οποία η ιστορία εκβιάζεται να φεύγει με άδεια χέρια. Διότι η συγκεκριμένη σημασιοδότηση αντιστοιχεί σε πλήρη συσκότιση των δομικών παραγόντων και των προϋποθέσεων του εκφασισμού, προκειμένου να επιβάλλεται ως «αρμονική» και «δημοκρατική» η πρόσοψη του Κέντρου, το οποίο έχει επινοηθεί ως βιότοπος διαρκώς ανασυγκροτούμενης κυριαρχίας για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.

Το πήγαινε-έλα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του εκφασισμού αναπτύσσει αυτή τη στρατηγική της συσκότισης, αφενός ως μονομερή μικροανάλυση επικαιρικών και ιστορικών στιγμών με την τυφλή αποδοχή κατηγοριών έξω από αιτιακές σχέσεις, αφετέρου ως πλαίσιο αναγωγής του φασιστικού φαινομένου στις αντιφασιστικές και ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις που το καταπολεμούν. Στο μακρο-θεωρητικό ιστορικό επίπεδο εξέλιξης των αντιθέσεων, ο «κεντρώος» ιστορικός αναθεωρητισμός ανέλαβε να υπαγάγει την κατάλυση της νικηφόρας αντιφασιστικής εμπειρίας σε όλες τις μορφές, με τις οποίες μπορούσε να συμμαχήσει γόνιμα η νέα Ακροδεξιά, καθώς λ.χ. τόσο οι «άλλοι καπετάνιοι» όσο και το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο υπηρετούσαν τις αναγκαίες ψευδο-αναιρέσεις για την κοινωνική και πολιτισμική της διείσδυση, με όχημα τη μετριοπάθεια του νεοφιλελεύθερου Κέντρου. Στο μικρο-επίπεδο του επικαιρικού, η ίδια μετριοπάθεια συσσώρευσε χαοτικά μια ατέρμονη μετάλλαξη σημασιών, πάνω στις οποίες αρθρώνονταν εύληπτα οι προωθητικές για την Ακροδεξιά αφηγήσεις. Σταθερό τυφλό σημείο γινόταν η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του έθνους της Ακροδεξιάς με το έθνος του νεοφιλελευθερισμού. Διότι μετριοπάθεια κατέστη η πολύμορφη χρήση των αρχαϊσμών για την κατίσχυση μιας επιχειρηματικότητας χωρίς κοινωνικό έλεγχο, ο έξαλλος στιγματισμός των κοινωνικών κινημάτων και του νέου αριστερού ριζοσπαστισμού, ο κοινωνικός δαρβινισμός που διαπλεκόταν και με τον εθνοφυλετισμό ενάντια στην πολιτικοποίηση με όρους ταξικής πάλης.

Το έθνος της Ακροδεξιάς μπορούσε έτσι να ριζώσει και να πλέξει τα κλαδιά του με το έθνος της νεοφιλελεύθερης μετριοπάθειας, ορίζοντας μια καινούργια εξέλιξη: η σημασιοδοτική αυθαιρεσία του νεοφιλελεύθερου Κέντρου μεταβίβαζε την «κεντρώα» ταυτότητα με την ίδια ευκολία σε πρώην(;) ΕΠΕΝίτες, πλευρικούς εμποράκους, εθνικόφρονες διώκτες της ετερότητας. Κέντρο, λοιπόν, μπορεί να γίνει κατά περίπτωση οτιδήποτε προς τα (ακρο)δεξιά αποτελεί ανάχωμα σε μια κοινωνική, δημοκρατική αλλαγή στον αντίποδα του κρατούντος. Άλλωστε, η ψευδής αντισυστημικότητα της Χρυσής Αβγής προβαλλόταν επί μακρόν από τις επικοινωνιακές τεχνικές αυτού του Κέντρου, ώστε να συντηρείται η προοπτική για συστηματικότερη εναρμόνιση του εκφασισμού στο έθνος της μετριοπάθειας. Διότι η «σοβαρή Χρυσή Αβγή» δεν ήταν απλώς μια «κεντρώα» μπαρούφα στον ουρανό (αγγλιστί sky) των ασυμφιλίωτων!

Το επικοινωνιακό αντιπολιτικό μοντάζ του νεοφιλελεύθερου Κέντρου αποκρύπτει την ανέλιξη του εκφασισμού μέσα στο έθνος της μετριοπάθειας. Από αυτή την άποψη, οφείλουμε να μελετήσουμε σοβαρά τη ρήση του Βάλτερ Μπένγιαμιν: «το επαναστατικό πνεύμα της αστικής τάξης έχει μετασχηματιστεί σε χρυσαλλίδα, από την οποία αργότερα ανέβηκε έρποντας η νυχτοπεταλούδα του ναζισμού». Στην Ουκρανία, είδαμε πώς το επικοινωνιακό αντιπολιτικό μοντάζ του νεοφιλελεύθερου Κέντρου, στις ευρωπαϊκές του διαστάσεις και διαπλοκές, μπορεί να περάσει σε μια επόμενη φάση: να εμφανίζει ως πανόραμα «κεντροδεξιάς» κυβερνητικής συνεργασίας την εκφασιστική χρυσαλλίδα, η οποία ανοίγει από όλες τις πλευρές. Καμία αριστεροφανής εμμονική προθεσιακότητα δεν επιτρέπεται να παραβλέπει ότι στην Ουκρανία η απόδοση της κεντρώας ιδιότητας συμπεριέλαβε όλο το φαιό φάσμα. Στο έδαφος της μετασοβιετικής διαμάχης μεταξύ ολιγαρχών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι παραφυάδες του «κεντροποίησαν» τους εκλεκτούς τους μαζί με όλες τις ακροδεξιές πολιτικές εκπροσωπήσεις και τα ομόλογα παραστρατιωτικά σώματα. Εφιαλτικό ιστορικό προηγούμενο για τον 21ο αιώνα: η μετριοπάθεια δεν είναι μόνο επιτηδευμένα τυφλή απέναντι στον εκφασισμό που ανελίσσεται στο εσωτερικό της, αλλά κάνει τον ίδιο τον εκφασισμό αόρατο ως μετριοπάθεια.

 Πηγή: Αυγή


Νίκος Σκοπλάκης
RED
Notebook
24 Μαρτίου 2014 - 6:27 pm | Νίκος Σκοπλάκης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Εμπρηστική Ακροδεξιά
Νίκος Σκοπλάκης
12/05/2014
Ο οργανωμένος εμπρησμός του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό καταδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η σχηματική και σε πολλές περιπτώσεις ενορχηστρωμένα μεροληπτική προσέγγιση για την αλλαγή διακυβέρνησης στο Κίεβο αποκρύπτει το ουσιώδες: την ακροδεξιά ηγεμονία, μέσα από την οποία εδραιώθηκε η αποκαλούμενη «φιλοδυτική» μερίδα των ολιγαρχών στην Ουκρανία, καταπνίγοντας τις αντίρροπες τάσεις στην ωμή βία των παραστρατιωτικών.
 
 
Καμία τραγωδία: η Οδησσός και οι φασίστες
Rüdiger Göbel
5/05/2014
Στην Οδησσό της Νότιας Ουκρανίας, παραστρατιωτικά αποσπάσματα οργανωμένων φιλοευρωπαίων φασιστών, υποστηριζόμενα από ένα τοπικό πλήθος, δολοφονούν περισσότερους από σαράντα ανθρώπους.
 
 
Γερμανία: Χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Micha Brumlik, Hajo Funke
28/04/2014
«Ω, Κύριε», λέει ένα ποίημα του Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε που δημοσιεύτηκε το 1905, «δώσε στον καθένα τον δικό του θάνατο». Έναν θάνατο εντελώς ιδιαίτερου είδους βρήκε πρόσφατα ένας άντρας, ο οποίος ήταν γνωστός με το κωδικό όνομα «Corelli» και στα τέλη Μαρτίου ανακαλύφθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Πάντερμπορν, ξαφνικά αλλά καθόλου αναπάντεχα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr