Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Τελικά πόσο κάνει;
Mερικές σκέψεις για την τιμή των βιβλίων
 
Της Πόλας Καπόλα

Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση της ενίαιας τιμής του βιβλίου. Τα επιχειρήματα των υπερασπιστών και των πολέμιων είναι γνωστά και έχουν παρουσιαστεί εκτενώς στον τύπο. Σκοπός αυτής της παρέμβασης δεν είναι να υπερασπιστεί τη διατήρηση της ενιαίας τιμής, μολονότι αυτή είναι η θέση της γράφουσας, αλλά να θέσει ορισμένα ερωτήματα για το αν τελικά το βιβλίο είναι όντως ακριβό.

Μιλάμε για το βιβλίο και αναφερόμαστε σε αυτό ως το «ύψιστο» πολιτισμικό αγαθό. Πόσο ειλικρινής είναι αυτή τη δήλωση είτε προέρχεται από τους αναγνώστες-καταλανωτές, είτε από τους ανθρώπους του βιβλίου, ή ακόμα περισσότερο από τους πολιτειακούς φορείς; Χρειαζόμαστε τα βιβλία; Μάλλον συμφωνούμε όλοι είτε γιατί το πιστεύουμε, είτε γιατί το μάθαμε κάποτε στο σχολείο σαν το «Πάτερ ημών», και το επαναλαμβάνουμε αυτοματοποιημένα.

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η κοινωνία επιθυμεί να διοχετεύονται χρήματα, δηλαδή οι φόροι της, σε έργα πολιτισμού ή παιδείας. Δεν γνωρίζουμε αν αποδέχεται την αξιοπρεπή αμοιβή όσων συντελούν στην παραγωγή ενός προϊόντος, εμπορεύματος και αγαθού μορφωτικού μαζί, δηλαδή αν είναι διατεθειμένη να την πληρώσει ως μέρος του κόστους. Έτσι η περί ενιαίας τιμής των βιβλίων συζήτηση γίνεται στα τυφλά, χωρίς τα σχετικά εργαλεία ανάλυσης. Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος φορέας που να καταγράφει τις πραγματικές προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα βιβλιοπωλεία, δεν γνωρίζουμε πώς επιμερίζεται ο τζίρος των εκδοτικών επιχειρήσεων είτε θεματικά, κατά κατηγορία περιεχομένου, είτε συναλλακτικά, κατά κατηγορία σημείων πώλησης (βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία, παζάρια, ιντερνετ, κ.λπ.). Η άγνοια αυτών των μεγεθών είναι προφανής σε όποιον διαβάσει τις σχετικές σελίδες των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ή καλύτερα, των άγνωστων, χαμηλόβαθμων και εξωτερικών συνεργατών του. Εξίσου προφανές είναι και το δημαγωγικό συμπέρασμά τους, πως η κατάργηση του νόμου θα υποχρεώσει τις εκδοτικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να χαμηλώσουν το κόστος τους, άρα τις τιμές των ελληνικών βιβλίων.

Οι αναγνώστες έχουν κάθε λόγο να απαιτούν τις όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές στα βιβλία. Δυστυχώς, οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ελληνικά βιβλία δεν τα καθιστούν προσιτά στους πιθανούς αγοραστές, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια. Όμως, η ανέχεια που χαρακτηρίζει τον μέσο αναγνώστη δεν είναι λόγος για να κατεβούν οι τιμές.

Η τιμή του βιβλίου, η οποία ορίζεται από τον εκδότη, προκύπτει από τους εξής παράγοντες: τα συγγραφικά δικαιώματα προς τον συγγραφέα, την αμοιβή του μεταφραστή εάν πρόκειται για ξενόγλωσσο βιβλίο, την αμοιβή του επιμελητή-διορθωτή, την αμοιβή του γραφίστα, την αγορά του χαρτού, την εκτύπωση, τη βιβλιοδεσία και τέλος τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Σε όλα τα παραπάνω ο εκδότης πρέπει να συνυπολογίσει το ποσοστό έκπτωσης που θα κάνει στον βιβλιοπώλη και τον χονδρέμπορο, ποσοστά που κυμαίνονται από 35% έως 50%.

Από τους αναγνώστες, και κυρίως από αυτούς που  διαβάζουν συστηματικά και παρακολουθούν και την ξένη βιβλιοπαραγωγή, διατυπώνεται η άποψη, με τη μορφή μομφής προς τους έλληνες εκδότες, ότι το βιβλίο στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό είναι δυσανάλογα πιο ακριβό. Η παρατήρηση αυτή, αν και έχει μια δόση αλήθειας, δεν λαμβάνει υπόψη  τις  ιδιαιτερότητες της  ελληνικής αγοράς: αφενός ότι η αγορά αυτή είναι πολύ περιορισμένη, αφετέρου ότι η παραγωγή του βιβλίου γίνεται με εισαγόμενα προϊόντα, λ.χ. χαρτί. Οι εκδότες, επομένως, δεν μπορούν να βγάλουν μεγάλα τιράζ ώστε να επιμεριστεί το κόστος της παραγωγής.

Το κατώτατο όριο τιμών είναι εκείνο που επιτρέπει στην εκδοτική επιχείρηση να διατηρείται ζωντανή, να μπορεί να πληρώνει τα άτομα και τα μέσα που την συντηρούν και την αναζωογονούν. Από την άποψη αυτή, τα βιβλία στη χώρα μας είναι πολύ φθηνά. Οι άθλιες αμοιβές των συνεργατών των εκδοτικών οίκων, η άδηλη και όχι σπάνια δωρεάν συμβολή των φίλων τους σε προτάσεις, η προσφορά έργου από συγγραφείς και μεταφραστές, από σχεδιαστές και καλλιτέχνες, διατηρεί το κόστος σε βασικές λειτουργίες των οίκων, κυρίως των μικρών, σε χαμηλά επίπεδα. Εάν αναγνώριζαν, όσοι κατηγορούν τους εκδότες ως συντεχνία που θέλουν να έχουν τους αναγνώστες τους αιχμάλωτους της ενιαίας τιμής, τις θυσίες που κρύβονται σε ένα άρτιο ελληνικό, μη ΄ευπώλητο΄ βιβλίο, και εάν ήσαν έντιμοι, θα έπρεπε να δηλώσουν πως μόνον ανοδικά μπορούν να κινηθούν οι τιμές.

Θέλουμε φτηνό βιβλίο, αλλά πρέπει να ξέρουμε και το κόστος. Τα φαινόμενα δείχνουν ότι θέλουμε φτηνό βιβλίο, όπως θέλουμε φτηνή παιδεία και φτηνό πολιτισμό. Κάτι που οδηγεί μάλλον στη φτωχή παιδεία, στον φτωχό πολιτισμό. Στην πραγματικότητα, αυτοί που μπορούν να σώσουν την τιμή και την «τιμή» του βιβλίου είναι οι αναγνώστες. Αν αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό, οι καταναλωτές δηλαδή, για να μιλάμε και με τους όρους που αγαπά η αγορά, μοιραία θα χαμηλώσουν και οι τιμές στα βιβλία.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς, επομένως ο κόσμος του βιβλίου δεν μπορεί να περιμένει την αρωγή του κράτους ώστε να διατηρηθούν ή να πέσουν οι τιμές στο βιβλίο.

Η επερχόμενη κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει μάλλον σε αύξηση των τιμών σε ορισμένα βιβλία, καθώς οι εκδότες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες εκπτώσεις που θα τους ζητηθούν από τα βιβλιοπωλεία. Το μέλλον των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων επαφίεται στη δυνατότητα συνεννόησης των μεν με τους δε. Ο εκδοτικός κόσμος, με τις όποιες διαφορές του, οφείλει να συνομιλήσει και να συνεργαστεί.

Ευχαριστώ τον Κ.Π. για τις καίριες παρατηρήσεις του.

Η Πόλα Καπόλα είναι η εκδότρια των εκδόσεων νήσος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας.Πόλα Καπόλα
RED
Notebook
21 Μαρτίου 2014 - 8:11 pm | Πόλα Καπόλα
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε Περίοδο Κρίσης - μια ανάγνωση της ταινίας V for Vendetta, του Δημήτρη Ουλή
20/05/2014
Από τις εκδόσεις Α/συνέχεια
 
 
Διεκδικώντας τα κοινωνικά αγαθά: η συγκρότηση της κοινότητας μέσα στην πόλη
Οδυσσέας Αϊβαλής, Βάλια Δημοπούλου
13/05/2014
Του Οδυσσέα Αϊβαλή και της Βάλιας Δημοπούλου
 
 
Ούκ αν λάβοις
11/05/2014
Η σκηνοθέτις Νάνσυ Σπετσιώτη υπογράφει την ταινία μικρού μήκους «Ουκ αν λάβοις». Παίζουν: Όλγα Δαμάνη, Χαρά Τσιόγγα, Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Η Νάνσυ Σπετσιώτη είναι υποψήφια περ. σύμβουλος με το Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία, με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr