Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Η μάχη για τα δικαιώματα στην εποχή των στρατοπέδων: Από το δίκαιο της ασφάλειας στο δίκαιο της έκτακτης ανάγκης
Eισήγηση για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει το Σάββατο 15/3, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Εποχής (Αθηνάς και Βλαχάβα 11)
 

Τα δικαιώματα, πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά, βρίσκονται σε πλήρη διωγμό, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η νεοφιλελεύθερη επίθεση, και δη στη φάση της κρίσης και της εσωτερικής υποτίμησης, δεν μπορεί να συντρίψει τους ανθρώπους, χωρίς προηγουμένως να τους απογυμνώσει από κάθε δικαίωμα. Είναι δε ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κυρίαρχο λόγο, ο πήχυς της διεκδίκησης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων πέφτει: από τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πια προς το μίνιμουμ των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οποία δεν αμφισβητούνται πλέον για μειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας, όπως μέχρι πρότινος, αλλά για μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.

Η μετατόπιση αυτή συντελέστηκε σε δύο χρόνους.

Η πρώτη δεκαπενταετία του 21ου αιώνα καταγράφεται ως περίοδος κατεδάφισης των δικαιωμάτων. Τα πρώτα χρόνια, και με αφορμή το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, οικοδομήθηκε σε όλο τον κόσμο το δίκαιο της ασφάλειας που εξουδετέρωσε το κράτος δικαίου και τις εγγυήσεις που απέρρεαν από αυτό. Καταργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας, η βεβαιότητα αντικαταστάθηκε από την υποψία και η νομιμότητα από τη σκοπιμότητα, το δε ποινικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την παράνομη δράση προς το φρόνημα και από τις αποδείξεις στις απλές ενδείξεις. Καθώς τα θύματα της αποδόμησης του κράτους δικαίου βρίσκονταν εκτός του κύκλου των κοινωνικών πλειοψηφιών, οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για τα Γκουαντανάμο και  τους τρομονόμους (βλ. Σύμβαση του Παλέρμο) ήταν μειοψηφικές.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, του δημόσιου χρέους και των “έκτακτων αναγκών”, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου ακυρώνονται όλα τα κοινωνικά δικαιώματα και μαζί οι πολιτικές ελευθερίες, ώστε να εξουδετερώνεται προληπτικά κάθε διεκδίκηση, είτε αυτή αφορά επιμέρους πολιτικές, είτε τη συνολική στρατηγική διαχείρισης της κρίσης.

Ταυτόχρονα, σε πολλές χώρες, και με την εμπλοκή ή την ανοχή των ισχυρών της γης, οι εμφύλιοι πόλεμοι καλά κρατούν, έτσι ώστε εκεί να διεκδικείται από τους λαούς το απόλυτα αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή.

Στη χώρα μας, που πολύ πριν από την κρίση έζησε έντονα όλες τις παρενέργειες του δίκαιου της ασφάλειας, στο όνομα της αντιμετώπισης των ένοπλων οργανώσεων, και μολονότι αυτές οι τελευταίες είχαν ήδη ηττηθεί πολιτικά πριν την εξάρθρωσή τους, οι μεταβολές που έγιναν στο δίκαιο και στην απονομή του δικαίου βρήκαν την κοινωνία χωρίς αντισώματα μπροστά στη νέα επίθεση που δέχθηκαν τα δικαιώματα, λόγω του μνημονίου και στο όνομα πάντα του χρέους. Έτσι, όταν συναντήθηκε το δίκαιο της ασφάλειας με το δίκαιο της έκτακτης ανάγκης, τα πράγματα έγιναν εκρηκτικά.

Η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης περιελάμβανε και περιλαμβάνει ό,τι είχε αξία προ κρίσης: την εργασία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ισότητα, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, την αυτοπεποίθηση, την ιδιότητα του πολίτη, την υπερηφάνεια. Όλα αυτά έπρεπε να υποτιμηθούν ως αξίες και ταυτόχρονα να θεωρηθούν ως μια κανονικότητα και όχι ως μια εκτροπή. Το μέσο για την υποτίμηση αυτών των αξιών είναι η αφαίρεση δικαιωμάτων και τελικά η επιστροφή στο 19ο αιώνα.

Όταν δεν υπάρχει κοινωνικό συμβόλαιο, υπάρχει μόνο καταστολή.
Όταν δεν υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν συλλογικές ελευθερίες.
Όταν δεν υπάρχουν δικαιώματα, δεν υπάρχει χώρος για μειοψηφίες (εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, ταυτοτικές, θρησκευτικές).
Όταν  δεν υπάρχει δημοκρατία, τότε τα υποπροϊόντα του αυταρχισμού, ο ναζισμός, ο φασισμός, η ακροδεξιά ρητορεία και ο ρατσισμός, κερδίζουν έδαφος.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τμήματος Δικαιωμάτων γίνεται σε μια κρίσιμη εποχή για την κατάσταση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο:

Το δικαίωμα της συνάθροισης έχει καταργηθεί στην πράξη από μια κυβέρνηση που απαγορεύει τις διαδηλώσεις κατά το δοκούν ή τις διαλύει με το οποιοδήποτε πρόσχημα, ενώ η τακτική των συλλήψεων (προληπτικών και μη) και των παραπομπών, αλλά και των ξυλοδαρμών, αποτρέπουν τη μαζική συμμετοχή.

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης βρίσκεται στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών. Στο διαδίκτυο φιμώνονται χρήστες για τις  απόψεις τους και δικάζονται με χρήση απαράδεκτων άρθρων του ποινικού κώδικα (υπόθεση “Παστίτσιου”). Λόγω δε της πολιτικής “μονταζιέρας” της ΝΔ, ειδικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση για το τι λένε, τι γράφουν και πώς.

Το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία αμφισβητείται καθημερινά, καθώς στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας και της δημόσιας τάξης, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας βιώνουν μια απίστευτη βαρβαρότητα, στα στρατόπεδα κράτησης αλλά και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, όπου κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες για 18 μήνες, χωρίς δικαστική απόφαση. Τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν κρούσματα αυτοκτονιών, ενώ η επιδείνωση της υγείας κρατούμενων που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη οδήγησε κάποιους ακόμα και στο θάνατο. Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας διωγμένοι από τον πόλεμο, και να αναζητήσουν καθεστώς διεθνούς προστασίας, αντιμετωπίζονται ως εχθροί και πνίγονται αβοήθητοι στα νερά του Αιγαίου, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την πολιτική των παράνομων αποτροπών που εφαρμόζουν οι ελληνικές Αρχές.

Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ ή ήρθαν εδώ σε μικρή ηλικία και φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία δεν μπορούν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια και ζουν χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα.

Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές βιώνουν μια απίστευτη τραγωδία συνωστισμού, υποσιτισμού και αθλιότητας, χωρίς συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας και με νοσοκομεία κρατουμένων που αποτελούν ντροπή για την πολιτεία.

Για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, κάθε αντίθετη άποψη στηλιτεύεται και απαγορεύεται στην πράξη ακόμα και η αναφορά σε εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή τμήματα του πληθυσμού που ανήκουν σε μειονότητες αποκλείονται από βασικά κοινωνικά δικαιώματα (στέγαση, εκπαίδευση, υγεία κ.ά).

Ειδικά για την lgbt κοινότητα, η άρνηση της κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο για την ελεύθερη συμβίωση, πολύ δε περισσότερο για το γάμο ομοφύλων, καθώς και η έλλειψη μέριμνας στο δικό της αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για τις διακρίσεις που οφείλονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου επισημαίνουν την κυνική αδιαφορία της κυβέρνησης. Η συνθήκη αυτή διαμορφώνει το έδαφος ώστε ακόμα και  άνθρωποι που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο να αναπαράγουν χλευαστικά σχόλια και απόψεις που αφορούν ανθρώπους με διαφορετική σεξουαλική προτίμηση.  

***

Αν η “λογική” του αστικού κράτους συνίσταται εξ ορισμού σε μια διπλή λειτουργία,  κοινωνικού κατακερματισμού από τη μια και εθνικής ομογενοποίησης από την άλλη, στη συνθήκη της κρίσης η λειτουργία αυτή εντατικοποιείται. Ο ρατσισμός, ως τρόπος διαχείρισης της ροής της εργατικής δύναμης, και γενικότερα του πληθυσμού, ως ιδεολογία που στηρίζεται σε προϋπάρχουσες ανισότητες, και ως πολιτική που αξιοποιεί ήδη διαθέσιμες προκαταλήψεις, νομιμοποιεί την αφαίρεση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και σήμερα απαιτεί να ορίζει ποιες ζωές (δεν) αξίζει να ζουν. Για όλους αυτούς τους λόγους, επειδή δηλαδή κατακερματίζει, αποκλείει και ταυτόχρονα ομογενοποιεί, ο ρατσισμός αποτελεί κεντρική παράμετρο της στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης. Για το λόγο αυτό παραμένει ηγεμονικός στην κοινωνία, γεγονός που εξηγεί τις δημοσκοπικές αντοχές τη Χρυσής Αυγής.

Οι παρεμβάσεις των κινημάτων και η συστηματική δουλειά του Τμήματος και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ανατρέψει αυτή τη συντηρητική ηγεμονία. Έχουν όμως ανοίξει σημαντικούς δρόμους. Όχι μόνο εμπλουτίζοντας τον πολιτικό λόγο, την πολιτική ταυτότητα του και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και φτιάχνοντας δεσμούς εμπιστοσύνης και κοινωνικής εκπροσώπησης μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη προς όσες και όσους αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή, τις συνέπειες της τρομοϋστερίας, το θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, τον εκδικητικό “σωφρονισμό”, τη χυδαιότητα του σεξισμού, τον εθνικιστικό φρονηματισμό και τους κάθε λογής κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Η συγκυρία της κοινωνικής κρίσης που διανύουμε σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Όχι προκειμένου κάθε αμφισβήτηση δικαιωμάτων να αναχθεί μηχανιστικά στο μνημόνιο. Αλλά γιατί η μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων, σήμερα που αυτά αμφισβητούνται για πλειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας, αποδεικνύει ότι οι μειοψηφικοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου δεν αποτελούσαν έκφραση μειονοτικών “ευαισθησιών”, αλλά αντίθετα, είχαν ευρύτερη κοινωνική σημασία – και, βεβαίως, είχαν δίκιο. Υπό το πρίσμα αυτό, η ανάδειξη πεδίων αγώνα με βάση τα δικαιώματα, απέναντι σε μια κυβέρνηση με δεδηλωμένη αδιαφορία, αν όχι εχθρότητα γι΄ αυτά, είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτική της Αριστεράς. Μεταξύ άλλων, γιατί αποτελεί τεκμήριο για την αυτοπεποίθηση και την πολιτική συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποτελεσματικότητα στις μικρές και τις μεγάλες μάχες για τα δικαιώματα προϋποθέτει την ενιαία πολιτική λειτουργία του κόμματος (Τμήματα, Οργανώσεις Μελών, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Γραφείο Τύπου). Απαιτεί συστηματική θεσμική, πολιτική και κινηματική δραση, που δεν εξαντλείται στην πρωτεύουσα, και βεβαίως συγκεκριμένη στοχοθεσία. Με βάση λοιπόν τη συγκυρία και τις θέσεις του κόμματος, αξιοποιώντας πολυετείς συνέργειες με οργανώσεις και κινήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, και σε μια προσπάθεια συμβολής στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς, στο επόμενο διάστημα το Τμήμα Δικαιωμάτων θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για:

* Την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της αντιμεταναστευτικής, αντιπροσφυγικής και εν γένει “αντιδικαιωματικής” πολιτικής.
* Το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και την κατάργηση της διοικητικής κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά, με δεδομένη την παρέλευση 18 μηνών από την έναρξη της ρατσιστικής επιχείρησης “Ξένιος Δίας” - αλλά και τις συνθήκες κολαστηρίου που επκρατούν σε κέντρα κράτησης και κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.
* Την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των θετικών διατάξεων του υπό ψήφιση Μεταναστευτικού Κώδικα, την ενίσχυση, τη στελέχωση και την αποκεντρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών “μιας στάσης”, καθώς και την επαναφορά του αιτήματος για μια διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης ώστε να μην ωθούνται περιθώριο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και δουλεύουν χρόνια στη χώρα.
*  Την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, την αποσύνδεσή τους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη φιλοξενία των προσφύγων, τη διασφάλιση της ελευθερίας και της μη έκδοσής τους για λόγους δημόσιας τάξης.
* Την αποτροπή της δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας, την ακύρωση των “ειδικών συνθηκών” κράτησης, που συνιστά τεκμήριο εκδικητικότητας αντί σωφρονισμού των κρατουμένων, και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στα νοσοκομεία των φυλακών (στελέχωση, εξασφάλιση εξοπλισμού, αποκατάσταση κτιρίων, αποφυλάκιση και μεταφορά σε νοσοκομείο υπερήλικων και ασθενών με χρόνιες παθήσεις κ.ά).
* Τη θεσμική αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης και του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
* Τη δημοτολογική τακτοποίηση, την κατοχύρωση ασφαλούς κατοικίας, υγειονομικής κάλυψης και απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση των Ρομά.
* Την κατάργηση της σαρίας και την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη.
* Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, αλλά και την ανάδειξη των συνεπειών σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των φαντάρων.
* Την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην εποχή της επέκτασης της επιτήρησης, των απαγορεύσεων και των εταιρικών ανταγωνισμών που αμφισβητούν την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία.

Απέναντι στην πιο ακροδεξιά κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, μεταξύ άλλων, όρο για την αναγέννηση της υπόθεσης των δικαιωμάτων στη χώρα μας και βασική προϋπόθεση για την ανατίμηση της αξίας τους. Θα βοηθήσουμε κι εμείς γι’ αυτό…

Το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης
Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
RED
Notebook
13 Μαρτίου 2014 - 2:10 pm | Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr