Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Aπό το Dagenham στην οδό Νίκης…
 
Της Αλίκης Κοσυφολόγου

Η κεϋνσιανή συναίνεση στο μεταπολεμικό κόσμο και η οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης συνέβαλλαν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ορισμένων κοινωνικών κατηγοριών. Επιπλέον οι  μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν κατοχύρωσαν την θεσμική ισότητα ωστόσο, οι έμφυλες ανισότητες αλλά και όλες οι ιδεοληψίες για το φύλο που τις συντηρούσαν παρέμεναν κυρίαρχες διεμβολίζοντας όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

 Η συνύπαρξη θεσμικής  διακηρυκτικής ισότητας με την κοινωνική ανισότητα αλλά και η επιβίωση της πατριαρχίας υπήρξε αιχμή του δεύτερου κύματος του ριζοσπαστικού φεμινισμού. Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, οι διακρίσεις και αποκλεισμοί από την εργασιακή και από την πολιτική ζωή, αλλά και η αντικειμενοποίηση των γυναικών μέσα από την προσχηματική φιλελευθεροποίηση που προωθούσε η δημοφιλής κουλτούρας απασχόλησαν την  φεμινιστική σκέψη και πολιτική.

Κάπως έτσι ή περίπου έτσι ήταν τα πράγματα στην Αγγλία λίγο πριν την πρώτη περίοδο κρίσης του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας. Η μισθολογική ανισότητα, η σεξουαλική παρενόχληση αλλά και το έμφυλο «ταβάνι» στην επαγγελματική ανέλιξη καθόριζαν την μορφή της έμφυλης ανισότητας στην εργασία την περίοδο εκείνη. Όπως ήταν λογικό οι πολιτικές διαχείρισης της πρώτης κρίσης του κευνσιανού μοντέλου έθιξαν περαιτέρω τα γυναικεία δικαιώματα και βάθυναν την έμφυλη ανισότητα ανατροφοδοτώντας ταυτόχρονα το φεμινιστικό αλλά και το εργατικό κίνημα.

Η απεργία των sewing machinists που ενέπνευσε και το σενάριο της ταινίας Γυναίκες Έτοιμες για όλα ή  Made in Dagenham ( του Νigel Col, 2010) συνέβη το 1968 στο παράρτημα του εργοστασίου της Ford στο Dagenham του Λονδίνου συμπαρασύροντας λίγο αργότερα σε απεργία και τις machinists της Ford΄s Halewood Body & Assembly plant. Η αιτία υπήρξε ο χαρακτηρισμός της εργασίας των γυναικών sewing machinists ως κατηγορίας B, δηλαδή ως λιγότερο ειδικευμένης εργασίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες εργαζόμενες να αμείβονται κατά 15% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτή η ανισότητα στη μισθοδοσία ανδρών γυναικών ήταν τότε αρκετά συνηθισμένη σε αρκετές πολυεθνικές εταιρίες που είχαν έδρα την Βρετανία.

 Η παρέμβαση της  Barbara Castle, ως Γενικής Γραμματέως Απασχόλησης και Παραγωγικότητας της κυβέρνησης του εργατικού  - αλλά συντηρητικού σε θέματα έμφυλης ισότητας- Harold Wilson συνέβαλε στην μείωση της μισθολογικής απόστασης μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο 8%. Ωστόσο, η προσφυγή τους στο δικαστήριο δε τις δικαίωσε αφού τις καθήλωσε στην κατηγορία c. Παρ όλα αυτά, το κίνημα των sewing machininists* κατόρθωσε να συγκεντρώσει ευρεία κοινωνική στήριξη, διαμορφώνοντας ευεπίφορο έδαφος για την ανάκαμψη των φεμινιστικών κι  εργατικών διεκδικήσεων στην Βρετανία συνολικά. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε να ειπωθεί ότι πρόκειται για ένα φεμινιστικό εργατικό αγώνα που προώθησε συνολικά τους σκοπούς του εργατικού κινήματος συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ριζοσπαστικοποίηση του.

Προφανώς η περιρρέουσα πολιτική και κινηματική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη και στην Αμερική (Μάης 68, Ιταλία, Άνοιξη της Πράγας, Αντιρατσιστικό, φοιτητικό κι αργότερα αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ) προώθησε, μεταξύ άλλων, με έμφαση και με διευρυμένη απεύθυνση τα αιτήματα του ριζοσπαστικοποιημένου δεύτερου φεμινιστικού κύματος επανακαθορίζοντας  την ατζέντα των διεκδικήσεων της έμφυλης ισότητας, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και τελικά  υπερβαίνοντας τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού.

Εδώ συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι η πολιτική του κράτους πρόνοιας που ακολουθήθηκε για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης – η οποία τροφοδότησε και το μεταπολεμικό «baby boom»  –βρέθηκε στο στόχο της φεμινιστικής κριτικής αναφορικά με τον τρόπο που πετύχαινε να ενσωματώνει μερικά αιτήματα της εργατικής τάξης και άλλων υποτελέστερων στο κοινωνικό καταμερισμό κατηγοριών,  άρα και των γυναικών, υπονομεύοντας έτσι την πάλη τους για συνολική χειραφέτηση. Μάλιστα, η βασική αιχμή της ριζοσπαστικής φεμινιστικής κριτικής προς το κράτος πρόνοιας υπήρξε αυτή που του καταλόγιζε ότι αναπαρήγαγε τον παραδοσιακό έμφυλο καταμερισμό καθηλώνοντας τις γυναίκες σε στενά κοινωνικά προσδιορισμένους ρόλους, τους οποίους οι γυναίκες παρουσιάζονταν να είναι φυσικά προορισμένες να επιτελέσουν. 

Η σημερινή εμπειρία δείχνει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε για την διαχείριση της κρίσης από συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε Ισπανία Πορτογαλία και Ιρλανδία έχει λειτουργήσει υπονομευτικά σε ό,τι αφορά την ισότητα τόσο στο θεσμικό επίπεδο, όσο και ακόμη περισσότερο στο κοινωνικό μεγαλώνοντας την απόσταση που είχε έτσι κι αλλιώς εγκαθιδρυθεί μεταπολεμικά μεταξύ θεσμικής/διακηρυκτικής και κοινωνικής ισότητας και μάλιστα σε χώρες με ελάχιστη ή καθόλου ιστορική εμπειρία οργανωμένης προνοιακής πολιτικής. Επιπλέον, όπως είδαμε να συμβαίνει ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του Μπους του νεότερου στις ΗΠΑ ο κοινωνικά συντηρητικός λόγος που εκφερόταν στο πλαίσιο της υπεράσπισης της σταδιακής διάλυσης της κοινωνικής πολιτικής έδινε μεγάλο βάρος στα θέματα που αφορούσαν την  έμφυλη ισότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την επιστροφή στην οικογένεια (τακτικές απώθησης των γυναικών στην ημι – απασχόληση ή στην ιδιωτική σφαίρα, ενίσχυση των φωνών για την απαγόρευση των αμβλώσεων, πριμοδότηση των πολύτεκνων οικογενειών κα). Πόσο συγγενής μοιάζει με όλα αυτά η – προ διετίας - στιγμή κατά την οποία ο Υπουργός Λοβέρδος δήλωνε στους τηλεοπτικούς δέκτες την «αγωνία» του για τους υγειονομικούς κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικογένεια. Ή να συζητήσουμε για την ισπανική υπόθεση της αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση;

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο και τηρουμένων των αναλογιών μήπως ο επί  μήνες συνεχιζόμενος αγώνες των 300 περίπου απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών για την επανάπρόσληψη τους αλλά και για την αναβάθμιση του επιπέδου της μέχρι πρότινος μόνιμα επισφαλούς εργασίας τους, ανοίγει μια χαραμάδα πολυπόθητης ανανέωσης για τις μορφές εργατικής διεκδίκησης στην Ελλάδα και όχι μόνο; Λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης ο επίμονος αγώνας των καθαριστριών υπενθυμίζει ότι η αντίσταση δεν είναι δουλειά κάποιων ειδικών. Υπογραμμίζει όμως και κάτι άλλο: το αίτημα για περισσότερο - οι καθαρίστριες δε ζητούν απλά επαναπρόσληψη αλλά και κατάργηση της επισφαλούς εργασίας - ακόμη κι όταν το εφικτό μοιάζει να είναι πολύ λιγότερο μπορεί να γίνει αιτία σπουδαίων αναταράξεων.

Από τις πρώτες φάσεις της διεκδίκησης της πολιτικής ισότητας των γυναικών μέχρι τα ριζοσπαστικά αιτήματα του φεμινισμού του δεύτερου και του τρίτου κύματος ανοιχτή παραμένει ανοιχτή η πρόκληση της συλλογικοποίησης των επιμέρους αιτημάτων και της ενότητας των κινημάτων με απώτερο στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Από αυτή τη σκοπιά το κίνημα των καθαριστριών ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει αυτά ακριβώς που ζητά στο τέλος μάλλον και πάλι κερδισμένο θα βγει.

*Sewing machinists: πρόκειται για τις εργαζόμενες που ράβουν τα υφάσματα ή τα δέρματα στα καθίσματα  των αυτοκινήτων


Αλίκη Κοσυφολόγου
RED
Notebook
10 Μαρτίου 2014 - 9:06 πμ | Αλίκη Κοσυφολόγου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη αριστερή και φεμινιστική!
Συνέντευξη της Eva Palomo στην Αλίκη Κοσυφολόγου
19/05/2014
H Eva Palomo, μέλος του δικτύου φεμινιστικής πολιτικής του ΚΕΑ και προσκεκλημένη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας Φεμινισμού και Λοαδκι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που έγινε στις 9 Μαΐου με τίτλο: «Κίνημα για μια Φεμινιστική Ευρώπη:Αναπαραγωγικά δικαιώματα και ελευθερίες στην Ε.Ε», μας μεταφέρει το κλίμα των φεμινιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισπανία, εξηγώντας μας γιατί σ αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπωθεί ισχυρό το μήνυμα της φεμινιστικής Ευρώπης.
 
 
Βιοπολιτική ή Οδηγός Φουκώ στο σήμερα
Αλίκη Κοσυφολόγου
11/05/2014
MICHEL FOUCAULT, «Η γέννηση της βιοπολιτικής: Παραδόσεις στο Κολλέγιο της Γαλλίας (1978 – 1979)», μτφρ: Βασίλης Πατσόγιαννης, εκδόσεις Πλέθρον, σελ. 374
 
 
Η περιφέρεια και οι εχθροί της
Αλίκη Κοσυφολόγου
2/05/2014
Από τις τρεις κάλπες των επερχόμενων εκλογών αυτή που παρουσιάζεται ως μειωμένης σημασίας είναι αναμφίβολα αυτή των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται για μια τάση που καλλιεργείται και ενισχύεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ κι ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ειδικά όταν πληθαίνουν τα προεκλογικά μηνύματα για επερχόμενη ανατροπή στην πολιτική διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας, αυτή της Αττικής.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr