Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
[Μια ματιά στον κόσμο] Ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την παγκόσμια ημέρα κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας, που θα γίνει το Σάββατο 15 Μαρτίου. Οι δράσεις ξεκίνησαν το 1997 στην Ελβετία από την αναρχική ομάδα «Black Flag» και στο Μόντρεαλ από την «Κολεκτίβα ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα», με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό από την ελβετική αστυνομία δύο παιδιών 11 και 12 χρόνων που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση του σχολείου τους.
 
Του Δημήτρη Γκιβίση

Το «παράπτωμά» τους ήταν ότι φώναζαν συνθήματα ενάντια στις δεκάδες κλούβες που είχαν περικυκλώσει το τοπικό κτίριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ αντίστοιχες δράσεις γίνονται και στις 22 Οκτωβρίου, στην «National Anti Police Brutality Day».

 Στόχος των χιλιάδων ανθρώπων που σε πολλές πόλεις του κόσμου θα ενώσουν το Σάββατο τις φωνές και την οργή τους, είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε διεθνές επίπεδο ενάντια στο παγκόσμιο αστυνομικό κράτος που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ελίτ. Οι δράσεις έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη μαζικότητα τα τελευταία χρόνια, επειδή σε μια εποχή που συνεχώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και που ο καπιταλισμός περιθωριοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους και τους οδηγεί στην εξαθλίωση και την απόγνωση, οι κυβερνήσεις με μοναδικό όπλο τους την καταστολή προσπαθούν με οποιοδήποτε κόστος να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη στο όνομα της «κοινωνικής ειρήνης».

Παράλληλα, καθημερινά αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον των «κοινωνικά ανεπιθύμητων» (άστεγοι, μετανάστες χωρίς χαρτιά, αυτόχθονες, ομοφυλόφιλοι, εξαρτημένοι), ενώ η κρατική βία παραμένει προκλητικά ατιμώρητη. Να σημειωθεί, ότι από το 1997 που ξεκίνησε η παγκόσμια δράση, τα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας είναι περίπου 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δεκάδες σύντροφοι αστυνομικών, ενώ το 2013 οι δολοφονίες έφτασαν τις 550 και περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι καταγράφηκαν ως κακοποιημένοι.

 Έχοντας λοιπόν πολλούς λόγους για να φωνάξουμε ενάντια στην αστυνομική βία και στο σύστημα που την γεννάει και την νομιμοποιεί, το Σάββατο βγαίνουμε όλες και όλοι στους δρόμους.  
                                                                                              
Η στήλη του Δημήτρη Γκιβίση «Μια ματιά στον κόσμο» κάθε Κυριακή στο Red Notebook.


Δημήτρης Γκιβίσης
RED
Notebook
9 Μαρτίου 2014 - 10:25 πμ | Δημήτρης Γκιβίσης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
[Μια ματιά στον κόσμο] Μια κοινωνία χωρίς ελπίδα είναι ένα γόνιμο έδαφος για τη βία
Συνέντευξη του Τζον Χόλογουέι
11/05/2014
Η εμπειρία δείχνει ότι οι κρίσεις δημιουργούν κατάθλιψη, περιορίζουν την ελπίδα. Και τι γίνεται; Εγκαταλείπουμε την ελπίδα; Δεν μπορούμε. Ο Τζον Χόλογουεϊ λέει ότι μια κοινωνία χωρίς ελπίδα είναι ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, ένα γόνιμο έδαφος για τη βία, την παράλογη και καταθλιπτική αντίδραση. Παράλληλα, αναφέρει ότι η σκέψη πρέπει να είναι αρνητική και η ελπίδα να πηγάζει από την κραυγή, γιατί ο στόχος της θεωρίας είναι να αντιληφθούμε τον κόσμο αρνητικά, όχι ξεχωριστά από την πρακτική αλλά ως μια στιγμή της πρακτικής, στο πλαίσιο του αγώνα να σπάσουμε όλους τους τύπους της κυριαρχίας και να αλλάξουμε τον κόσμο.
 
 
[Μια ματιά στον κόσμο] Έβαλα και εγώ φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα
Δημήτρης Γκιβίσης
4/05/2014
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει στην εκστρατεία «έβαλα και εγώ φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα», μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης Τυνήσιων ακτιβιστών προς τους διαδηλωτές που κατηγορούνται για την δράση τους κατά την διάρκεια της εξέγερσης που ξεκίνησε μετά τον αυτοπυρπολισμό του 27χρονου μικροπωλητή Μοχάμεντ Μπουαζίζι και ανέτρεψε το καθεστώς του Μπεν Αλί.
 
 
Γερμανία: Χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Micha Brumlik, Hajo Funke
28/04/2014
«Ω, Κύριε», λέει ένα ποίημα του Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε που δημοσιεύτηκε το 1905, «δώσε στον καθένα τον δικό του θάνατο». Έναν θάνατο εντελώς ιδιαίτερου είδους βρήκε πρόσφατα ένας άντρας, ο οποίος ήταν γνωστός με το κωδικό όνομα «Corelli» και στα τέλη Μαρτίου ανακαλύφθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Πάντερμπορν, ξαφνικά αλλά καθόλου αναπάντεχα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr