Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Πέθανε ο Αλέν Ρενέ
Ο γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ πέθανε χθες βράδυ στο Παρίσι, "περιβαλλόμενος από την οικογένειά του", ανακοίνωσε σήμερα ο παραγωγός των τελευταίων του ταινιών Ζαν-Λουί Λιβί. Ο Ρενέ που ήταν 91 ετών, πρόσφατα τιμήθηκε στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με το βραβείο Αλφρεν Μπάουερ για την τελευταία του εξαιρετική ταινία "Να αγαπάς, να πίνεις και να τραγουδάς". Και η Παγκόσμια΄Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε το βραβείο της στην ταινία του Ρενέ τιμώντας έναν μεγάλο δημιουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.
 
Γιος  φαρμακοποιού, γεννήθηκε στην πόλη Βαν της Γαλλίας το 1922. Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να γυρνάει τα πρώτα φιλμάκια του σε 8 mm, ένα από τα οποία ήταν μια διασκευή του "Φαντομά". Ήθέλε να γίνει βιβλιοθηκάριος αλλά τελικά το 1940 εγκαθίσταται στο Παρίσι και εγγράφεται στη νεοϊδρυθείσα σχολή κινηματογράφου IDHEC. Συνεχίζει να γυρνά ταινίες μικρού μήκους σε 16mm, επηρεασμένες από το σουρεαλισμό και τη λαϊκή λογοτεχνία.

Μετά τη σχολή εργάζεται ως μοντέρ και κομπάρσος ενώ το 1948 αρχίζει να σκηνοθετεί τα πρώτα του ντοκιμαντέρ. Καταπιάνεται με ποικιλία θεμάτων: τον Βαν Γκογκ, τον Γκογκέν, τον ισπανικό εμφύλιο μέσα από τα μάτια του Πικάσο ("Γκουέρνικα"), μια επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη ή στα εργοστάσια Pechiney.

Η δουλειά του προκαλεί σταδιακά το ενδιαφέρον του χώρου, ώσπου γίνεται ένα πρώτο μικρό «μπαμ» με το "Nuit et Brouillard" ("Νύχτα και ομίχλη"), στο οποίο ο Ρενέ επισκέπτεται τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1959 κάνει το μεγάλο «μπαμ» με το "Χιροσίμα αγάπη μου" και δύο χρόνια μετά με το "Πέρυσι στο Μάριενμπαντ" δύο αντιπροσωπευτικές ταινίες του Γαλλικού Νέου Κύματος του όποίου αν και δεν άνηκε στο σκληρό πυρήνα της ομάδας των «Cahiers du cinema», αλλά στο λεγόμενο ρεύμα της «αριστεράς όχθης» θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους του.

Η συνέχεια της καριέρας του είναι αρκετά επιλεκτική, καθώς αναδεικνύει ένα δημιουργό που ξεφεύγει από κάθε κατάταξη. Οι ταινίες του έχουν κερδίσει αμέτρητα βραβεία, ενώ το 1998 το Φεστιβάλ Βερολίνου τίμησε τον Αλέν Ρενέ με την Αργυρή Άρκτο για τη συνεισφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου.


Φιλμογραφία
2006     Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους
2003     Όχι στο στόμα
1997     Η ζωή είναι ένα τραγούδι
1993     Smoking/No Smoking 
1992     Gershwin (ντοκ.)
1991     Contre l΄oubli (αποσπ. "Pour Esteban Gonzalez Gonzalez, Cuba")
1989     Θέλω να γυρίσω σπίτι
1986     Μελό
1984     Ο έρωτας σε θάνατο
1983     Η ζωή είναι ένα μυθιστόρημα
1980     Ο θείος μου από την Αμερική 
1977     Providence 
1974     Stavisky...  
1973     L΄ An 01
1968     Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ
1968     Cinétracts (ντοκ. μ.μ.)
1967     Μακρυά από το Βιετνάμ (ντοκ.)
1966     Ο πόλεμος τελείωσε
1963     Ο γυρισμός του αγαπημένου
1961     Πέρυσι στο Μάριενμπαντ
1959     Χιροσίμα αγάπη μου
1958     Chant du Styrène, Le
1957     Le Mystère de l΄atelier quinze (μ.μ.)
1956     Όλη η μνήμη του κόσμου (ντοκ. μ.μ.)    
1955     Νύχτα και ομίχλη
1953     Statues meurent aussi, Les (ντοκ. μ.μ.) 
1951     Pictura (ντοκ.) (αποσπ. "Goya")
1950     Gauguin (ντακ.)
1950     Guernica (ντοκ.)
1948     Châteaux de France  
1948     Jardins de Paris, Les (μ.μ.)
1948     Malfray (ντοκ.)
1948     Van Gogh  (ντοκ.)
1947     L΄Alcool tue (ντοκ. μ.μ.) 
1947     La Bague (ντοκ.)
1947     Journée naturelle (ντοκ.)
1947     Le Lait Nestlé, (ντοκ.)
1947     Portrait d΄Henri Goetz (ντοκ.)
1947     Van Gogh (ντοκ.)
1947     Visite à César Doméla (ντοκ.)
1947     Visite à Félix Labisse (ντοκ.)
1947     Visite à Hans Hartung (ντοκ.)
1947     Visite à Lucien Coutaud (ντοκ.)
1947     Visite à Oscar Dominguez (ντοκ.)
1946     Ouvert pour cause d΄inventaire  
1946     Schéma d΄une identification  
1936     Aventure de Guy, L΄ (μ.μ.)



RED
Notebook
2 Μαρτίου 2014 - 12:08 pm
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Χρήστος Λάσκος: Η αγάπη δουλεύει για το σοσιαλισμό
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
20/05/2014
Αυ­τό που συμ­βαί­νει εί­ναι πως το ελ­λη­νι­κό κε­φά­λαιο, με την πλή­ρη και συ­γκι­νη­τι­κή α­ρω­γή των ευ­ρω­παϊκών α­δελ­φών του, ε­πι­τί­θε­ται, α­ξιο­ποιώ­ντας την κρί­ση ως ευ­και­ρία, για να γυ­ρί­σει τους δεί­κτες του ρο­λο­γιού αιώ­νες πί­σω σε ό,τι α­φο­ρά τους ό­ρους ζωής των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των κα­τώ­τε­ρων τά­ξεων στην Ελλά­δα.
 
 
«Τους φορολογείτε άγρια, δεν έχουν πια να πληρώσουν»: ένα ακόμη χαστούκι στην κυβέρνηση από το γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής
29/01/2014
Η περαιτέρω φοροεπιβάρυνση «δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τριμηνιαία έκθεσή του, απαριθμώντας τα δυσβάσταχτα φορτία που επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι τα τρία τελευταία χρόνια. Επιπλέον, προσθέτει πως χωρίς «διεθνή ή ευρωπαϊκή ρύθμιση» το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί
 
 
Τελευταίες λέξεις για τον Σαρόν
Μίκο Πέλεντ
12/01/2014
Ο εγκληματίας πολέμου Αριέλ Σαρόν απεβίωσε τελικά σε ηλικία 86 ετών, μετά από πολλά χρόνια σε κώμα, αλλά ατιμώρητος από οποιαδήποτε δικαιοσύνη για τα εγκλήματά του. Δημοσιεύουμε ένα κείμενο που είχε γράψει λίγες μέρες πριν – και ενώ επέκειτο ο θάνατος του Σαρόν – ο ισραηλινός συγγραφέας Μίκο Πέλεντ
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr