Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αλληλεγγύη στον Μουρατ Κανατλί
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους η απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε 10 μέρες φυλάκιση τον Μουράτ Κανατλί, οργανωτικό γραμματέα του τουρκοκυπριακού κόμματος ΥΚΡ (Κόμμα Νέα Κύπρος) λόγω της άρνησής του να συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση ως έφεδρος. Ο Μουράτ είναι αρνητής στράτευσης για πολιτικούς λόγους.
 
Του Κυριάκου Κοιλιάρη

Είναι υποστηριχτής της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και ζητά την πλήρη αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας.

Οι συναγωνιστές του Μουράτ από το ΥΚΡ αλλά και από άλλα τουρκοκυπριακά κόμματα και συντεχνίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον Μουράτ καταδικάζοντας την επίθεση ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ως μια γενικότερη επίθεση απέναντι στην τουρκοκυπριακή αριστερά και γενικότερα απέναντι σε οποιονδήποτε αγωνίζεται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο. Ο Μουράτ, εκτός από αγωνιστής της επαναπροσέγγισης ηγείται και της εκστρατείας για  αποστρατικοποίηση της Κύπρου μαζί με το κόμμα του και άλλες τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές οργανώσεις.

Η καταδίκη του Μουράτ προκάλεσε αντιδράσεις και στο νότο με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ να προβάλλουν πρωτοσέλιδα το «νέο παράδειγμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Αττίλα». Αντιδράσεις είχαμε και από ελληνοκύπριους πολιτικούς και κόμματα όπως η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι αλλά και το ΑΚΕΛ οι ευρωβουλευτές του οποίου κάλσεαν την «ΕΕ να καταδικάσει το εν λόγω περιστατικό που αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει τον τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο». Την ίδια ώρα ξεχνούν πως η Κυπριακή Δημοκρατία τιμωρεί τους αρνητές στράτευσης αλλά και τα μέλη άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, με το να τους υποχρεώνει σε «εναλλακτική» κοινωνική θητεία 36 μηνών, ενώ εξαπολύουν  λάβρους ενάντια στους νέους που «φυγοστρατούν» και δεν θέλουν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά.

 Ο Μουράτ δικαιούται και πρέπει να έχει την ειλικρινή και έμπρακτη στήριξη κάθε αγωνιστή της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης στην Κύπρο, είτε είναι ελληνοκύπριος είτε τουρκοκύπριος. Για μας τους ελληνοκύπριους αν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε τον Μουράτ, πέραν από το να καταδικάσουμε το περιστατικό ως μια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα  πρέπει να απαιτήσουμε τον τερματισμό της επίθεσης που δέχονται οι νέοι που δεν θέλουν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά είτε για λόγους θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, είτε γιατί δεν αντέχουν αυτό το αλεστήρι της συνείδησης και της προσωπικότητας τους που λέγεται  στρατιωτική θητεία

Αν θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε τον αγώνα του Μουράτ και των άλλων τουρκοκυπρίων που παλεύουν για ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο, θα πρέπει να απαιτήσουμε την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας που στερεί δυο από τα πιο παραγωγικά χρόνια στη ζωή των νέων για να τους εμπεδώσει το μίσος με συνθήματα όπως «καλός Τούρκος ο νεκρός Τούρκος» όπως έχει καταγγελθεί πολλές φορές από στρατευμένους. Θα πρέπει επίσης να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Δεν μπορούμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Μουράτ και την ίδια στιγμή να χαιρετίζουμε και να επικροτούμε την αγορά των δυο πολεμικών φρεγάδων που θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση ή να εξαπολύουμε κυνήγι μαγισσών για τους «φυγόστρατους» της δικής μας πλευράς.

Πηγή: ΕΡΑΣ


Κυριάκος Κοιλιάρης
RED
Notebook
1 Μαρτίου 2014 - 8:11 pm | Κυριάκος Κοιλιάρης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Επιτάφιος που μπορεί να γίνει Ανάσταση
Αδάμος Ζαχαριάδης
18/04/2014
 
 
Περί Κυπριακού και άλλων τινών
Σία Αναγνωστοπούλου
18/03/2014
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κυπριακό: Ένα κείμενο θέσεων και προτάσεων
Σπύρος Απέργης, Νάσος Θεοδωρίδης
8/03/2014
Μια προσπάθεια συμβολής στην πολιτική της Αριστεράς, στη νέα φάση του κυπριακού προβλήματος
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr