Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Για την εξέγερση στην Ουκρανία
H Αριστερά οφείλει να κατανοήσει τις ανάγκες των φτωχών στρωμάτων και να στηρίξει τα αιτήματά τους. Από την άλλη, να εναντιωθεί στον ιμπεριαλισμό, τόσο της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας
 
Της Σιμονίδας Αργυράκου

Η σύγχρονη ιστορία έχει αρκετά παραδείγματα από κοινωνικές εξεγέρσεις όπου, ενώ οι αιτίες των προβλημάτων είναι καθαρά ταξικής φύσης, είτε λόγω αδυναμίας του κόσμου να ολοκληρώσει τα αιτήματά του πέρα από την πολιτική αλλαγή προσώπων, είτε λόγω εκμετάλλευσης της λαϊκής οργής από τους εθνικιστές, η αποτυχία στο να εκφραστούν με όρους της Αριστεράς κάνει μερικά κομμάτια της να βλέπουν αρνητικά όλο το εγχείρημα.

Στην Ουκρανία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια ισχυρή ολιγαρχία ζει χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας και έχει υπό τον έλεγχό της ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Ένα σημαντικό μέρος των σημερινών μεγάλων κεφαλαιούχων προέρχεται από τους διευθυντές των κρατικών εταιριών και λοιπούς γραφειοκράτες του παλιού καθεστώτος, κι αυτό δίνει στον κόσμο την αίσθηση της συνεχούς εκμετάλλευσης από τα ίδια πρόσωπα.

Η επιρροή της Μόσχας –άμεση και απροκάλυπτη στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, λιγότερο ή περισσότερο συγκεκαλυμμένη τα τελευταία 25 χρόνια– δίνει πρόσφορο έδαφος στις φωνές που ζητάνε την ολοκλήρωση της εθνικής απελευθέρωσης. Επιπλέον, συμβάλλει στην ψευδαίσθηση ότι δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η αλλαγή του παλιού συστήματος, κι έτσι κρατάει ζωντανή την ελπίδα ότι όλα θα αλλάξουν όταν η χώρα μπει πραγματικά στον ευρωπαϊκό δρόμο. Γι΄ αυτό, όλα τα δεινά που επήλθαν τα τελευταία χρόνια, στα μάτια του κόσμου δεν συνδέονται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αλλά με τα “απομεινάρια του σοβιετικού κομμουνισμού”.

Έτσι, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ο δρόμος για τους εθνικιστές ήταν ανοιχτός. Βέβαια δεν ήταν όλα δεδομένα: για να φτάσουμε στο σημείο όπου τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις δίνουν τον τόνο στις κινητοποιήσεις, χρειάστηκε τα μέλη τους να δουλέψουν σκληρά και να είναι πάντα στις πρώτες γραμμές των διαδηλωτών.

Το έργο που είχαν μπροστά τους οι αριστεροί στην Ουκρανία σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Όσες από τις αριστερές ομάδες δεν περιφρόνησαν την εξέγερση και κατέβηκαν στους δρόμους του Κίεβο, εκδιώχθηκαν από τους ακροδεξιούς. Ακόμη και να μην είχαν κάνει κανένα λάθος –όπως π.χ. το να εμμένουν σε σημαίες και άλλα αριστερά σύμβολα σε ένα τέτοιο περιβάλλον– είναι ζήτημα αν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών, όντας τόσο λίγοι.

Βλέποντας αυτό το αποτέλεσμα, κάποιοι στην Αριστερά τείνουν να παίρνουν μέρος ενάντια στους διαδηλωτές (ταυτίζοντάς τους με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ)  ή, στην καλύτερη περίπτωση, να κρατάνε μια παγερά ουδέτερη στάση. Ξεχνάνε, όμως, δύο πράγματα. Πρώτον, ότι όταν κινούνται οι μάζες, αποκτούν εμπειρίες και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν εκείνα που οι από πάνω δεν τολμάνε. Αυτοί που ξεσηκώθηκαν ενάντια σε μια φιλορώσικη κυβέρνηση, δεν θα διστάσουν πολύ αύριο να κάνουν το ίδιο απέναντι σε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, όταν κι αυτή τους απογοητεύσει. Δεύτερον, ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, μιας χώρας που βλέπει με ελπίδα ό,τι έρχεται από τη Δύση, η στάση τη Ευρωπαϊκής Αριστεράς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. 

Από τη μία, λοιπόν, η Αριστερά οφείλει να κατανοήσει τις ανάγκες των φτωχών στρωμάτων και να στηρίξει τα αιτήματά τους. Από την άλλη, να εναντιωθεί στον ιμπεριαλισμό, τόσο της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας.
 

   


Σιμονίδα Αργυράκου
RED
Notebook
22 February 2014 - 4:27 pm | Σιμονίδα Αργυράκου
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Avantgarde2009

Ουκρανία: άλλη μια μαύρη σελίδα της αστικής αντεπανάστασης http://fb.me/3669OaNTJ
Σχόλιο από: Ένας/Μία

Αφελέστατο άρθρο. Όταν κινούνται οι μάζες κάτι καλό θα βγει... Ναι, καλά. Και στο μεσοπόλεμο μια χαρά κινούνταν. Χαιρετόντας ναζιστικά.
Σχόλιο από: Simonida

Σε καμία περίπτωση. Αν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, δεν θα βγει τίποτα καλό, ακόμα χειρότερα αν υπερασπιζόμαστε την καταστολή της κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι να μάθουμε κάτι απ αυτή την εμπειρία ώστε να μην πάει χαμένη (και)η επόμενη ευκαιρία. Όσο για τους χαιρετισμούς, δεν είναι όλοι οι διαδηλωτές νεοναζί. Το ότι επηρεάστηκαν απ αυτούς, σίγουρα κάνει τη δουλειά της Αριστεράς πιο δύσκολη, αλλά δεν την απαλλάσσει από το χρέος να κάνει κάτι.
Σχόλιο από: gk

Από οπορτουνιστές καταντήσατε καθαροί σοσιαλδημοκράτες... και από σολσιαδημοκράτες σοσιαλφασίστες... άντε και σε χειρότερα...
Σχόλιο από: mil

Τι απλοϊκές ανοησίες εκτός τόπου και χρόνου είναι αυτές; Εδώ μιλάμε για το πιο μαζικό φασισιτικό κίνημα στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια κι εσείς λέτε ότι ο κόσμος θα αποκτήσει... αυτοπεποίθηση και ότι έχει να παίξει σημαντικό ρόλο το ΚΕΑ...

Ελεος δηλαδή με τις αναλύσεις της οκάς...
Σχόλιο από: Simonida

Όταν γράφει κανείς για ένα σύνθετο ζήτημα προσπαθώντας, όχι να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά να απαντήσει σε κάποιες απόψεις με λιγότερο από 500 λέξεις, αναγκαστικά θα υπάρχει και λίγη υπερβολή και απλούστευση. Εάν ήμασταν στην Αγγλία ή την Αμερική π.χ., όπου επικρατεί η φιλελεύθερη άποψη περί “διαδηλώσεων των πολιτών της Ουκρανίας οι οποίοι θέλουν επιτέλους να μοιραστούν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους της δημοκρατικές αξίες της ΕΕ”, θα έδινα έμφαση στους φασίστες. Επειδή, όμως, στην Ελλάδα ο αντιαμερικανισμός είναι τόσο ισχυρός που μερικές φορές καταντάει ρωσολαγνεία και εξομοιώνει οτιδήποτε έρχεται από την (καπιταλιστική) Μόσχα με το σοσιαλισμό, σαν αριστεροί, πιστεύω ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε την άλλη πλευρά της ιστορίας – ότι, δηλαδή, δεν είναι όλοι οι διαδηλωτές ναζί. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για τους αριστερούς θα πρέπει να είναι, πέρα από την ανάλυση, το να προσπαθήσουν να απαντήσουν στην ερώτηση: πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, τι μπορούμε να κάνουμε για να επηρεάσουμε εμείς την ουκρανική κοινωνία και όχι να διαπιστώνουμε μοιρολατρικά τη δύναμη της δεξιάς και των νεοναζί.

Υ.Γ. Μήπως είναι ΛΙΓΟ απλοϊκό να πούμε ότι πρόκειται για “το πιο μαζικό φασισιτικό κίνημα στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια”;
Σχόλιο από: Σωτήρης

Επιτέλους, κάποια στο «τεφτέρι» που δεν καταπίνει αμάσητο ό,τι της λέει το RT, αλλά προσπαθεί να κάνει πολιτική αρχών. Αφελές δεν είναι το άρθρο, αφελείς είναι όσοι νομίζουν ότι ο Πούτιν θα σώσει την Ουκρανία από το ναζισμό. Αυτός ο αντιναζιστής που έστειλε στην Κριμαία το Ζιρινόφσκι και τους Νυχτερινούς Καβαλάρηδες.
Χαλαρώστε λίγο, σταματήστε να αναπαράγετε ό,τι βρίσκετε στο ίντερνετ, και προσπαθείστε να ενημερωθείτε σφαιρικά.
Σχόλιο από: Σωτήρης

Επιτέλους, κάποια στο «τεφτέρι» που δεν καταπίνει αμάσητο ό,τι της λέει το RT, αλλά προσπαθεί να κάνει πολιτική αρχών. Αφελές δεν είναι το άρθρο, αφελείς είναι όσοι νομίζουν ότι ο Πούτιν θα σώσει την Ουκρανία από το ναζισμό. Αυτός ο αντιναζιστής που έστειλε στην Κριμαία το Ζιρινόφσκι και τους Νυχτερινούς Καβαλάρηδες.
Χαλαρώστε λίγο, σταματήστε να αναπαράγετε ό,τι βρίσκετε στο ίντερνετ, και προσπαθείστε να ενημερωθείτε σφαιρικά.
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Ο θάνατος του πρόσφυγα
Θόδωρος Γκοτσόπουλος
14/05/2014
Η έντονη προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στην τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής ελπίδας, ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο σύνολο της ηπείρου, στην συνηθισμένη «βλαχοδημαρχική» πρακτική των έργων, των υποσχέσεων και των ψεμάτων της τελευταίας στιγμής
 
 
Η Ευρώπη των Untermenschen και η Ευρώπη των Λαών
Κατέ Καζάντη
14/05/2014
Η Ενωμένη Ευρώπη, η Ευρώπη των Λαών, χάριν της οποίας πάλευε κάποτε η Αριστερά, όχι ως κοινή αγορά, αλλά ως ιδεολογικό οικοδόμημα, έφτασε στα όριά της. Ο ορισμός του Homo Εuropaeus τίθεται ξανά στο τραπέζι και μαζί μ’ αυτό και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, αφού αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε προβλήματα, τα οποία το ίδιο παρήγαγε, δια της νεοφιλελεύθερης διολίσθησής του.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr