Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Περί συμμαχιών
 
Του Χρήστου Λάσκου και του Χριστόφορου Παπαδόπουλου

Γράφαμε πριν από ένα χρόνο: «Η προοπτική της αναγκαίας -για επιβιωτικούς, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας λόγους- άμεσης πολιτικής ανατροπής, η προοπτική της κυβέρνησης της Αριστεράς, όπως πολιτογραφείται από την άνοιξη κι έπειτα, είναι η προοπτική μιας τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης. Το σύστημα, ελλαδικό και διεθνές θα αντιδράσει λυσσασμένα. Όποιος επενδύει σε λογικές ώριμου φρούτου ή φαντάζεται πως κυβέρνηση της Αριστεράς σημαίνει μια λιγότερο ή περισσότερο ομαλή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου (;) προγράμματος είναι πολύ βαθειά νυχτωμένος. Και ακόμη πιο βαθειά νυχτωμένος είναι όποιος σχεδιάζει την κατάκτηση της ηγεμονίας στην κοινωνία με οδηγητική ιδέα την επέκταση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ προς το ανυπόληπτο, όσο και ανύπαρκτο, «μεσαίο χώρο».

Αλλά, θα πει κάποιος, πώς, λοιπόν, το 30% θα γίνει 50 ή 60% για τις δυνάμεις της αριστεράς χωρίς μια τέτοια «κοινωνική διεύρυνση» και τις μετριοπάθειες, που απαιτεί; Πώς θα γίνει, αν δε νερώσουμε και λίγο τον αντισυστημισμό μας;  Η απάντηση, ωστόσο, στις γενικές της γραμμές είναι αρκετά προφανής. Αν παίρνεις 30%, ενώ σε ψηφίζει το 40% των ανέργων ή των νέων και το 35% των εργατών και ιδιωτικών υπαλλήλων, ο πρώτος και κυριότερος στόχος είναι να συστρατευθεί μαζί σου το 80% των ανέργων και των νέων και το 70% των εργατών και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ο πρώτος στόχος, δηλαδή, είναι να επεκτείνεις την ταξική σου επιρροή ακριβώς σε εκείνες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες, για τις οποίες η αριστερά ιδρύθηκε και υπάρχει. Κι αυτό όχι μόνο δεν επιτάσσει τον υποτονισμό του καταστατικού ριζοσπαστισμού του χώρου μας, αλλά, ακριβώς αντίθετα, επιβάλλει την ενίσχυση του αντισυστημισμού και του αντικαπιταλισμού μας».

Έχει αλλάξει κάτι έκτοτε που θα μπορούσε να μεταβάλει την τοποθέτηση αυτή; Απαντούμε κατηγορηματικά όχι.

Το κακό είναι πως στο ενδιάμεσο η σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει με τον τρόπο και στη διάσταση που θα έπρεπε. Με αποτέλεσμα συχνότατα να τοποθετούμαστε και να πράττουμε στο θέμα των συμμαχιών βάσει ενστίκτου και όχι μιας δομημένης και σαφούς λογικής.

Έτσι π.χ. η ρητορική και ο δημόσιος λόγος μας –διατασικά–  αναδύει πολλές φορές ένα λαϊκομετωπικό προσανατολισμό, ο οποίος, κατά τη γνώμη μας, δεν συμβάλλει στην προσπάθεια να φέρουμε ξανά στην πολιτική και να εμπλέξουμε πρωταγωνιστικά ακριβώς εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο. Οι ιεραρχήσεις που εκφωνούνται πολύ συχνά επικαθορίζονται από την ατζέντα του αντιπάλου, με συνέπεια να είναι πολύ λιγότερο στοχευμένες κοινωνικά από ό,τι θα έπρεπε.

Με αυτόν τον τρόπο, στο επίδικο ζήτημα η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις κοινωνικές συμμαχίες και τους όρους τους. Συνήθως αναλωνόμαστε να επαναλαμβάνουμε τη γνωστή διαμάχη περί των πολιτικά προτιμώμενων συμμάχων, η οποία είναι, ισχυριζόμαστε, πλέον ολοκληρωτικά αδιέξοδη, ιδιαίτερα όταν όλοι οι πολιτικοί χώροι ειναι σε κρίση και αποδόμηση και όπου κάθε πρόβλεψη για το μέλλον τους είναι επισφαλής.

Η άποψή μας δεν έχει μεταβληθεί από αυτήν που διατυπώναμε ένα χρόνο πριν και παρατίθεται στην αρχή του κειμένου. Που σημαίνει πως όλα θα κριθούν από τη δυνατότητά μας να πείσουμε τους άνεργους και τη μεγάλη πλειοψηφία της μισθωτής εργασίας, μαζί και ενδιάμεσους που φτωχοποιούνται με ραγδαίους ρυθμούς μέσα στην κρίση, πως το πρόγραμμά μας γι’ αυτούς πρωταρχικά υπάρχει. Όχι για τους νοικοκυραίους, των οποίων πλήττεται η ακόμη σημαντική, συχνά, ιδιοκτησία. Ούτε για κάποια «μεσαία στρώματα», που θεωρούν διαχρονικά πως η φοροαποφυγή συνιστά δικαίωμα. Ούτε για τμήματα μισθωτών πελατειακά «συνδικαλισμένων» εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είναι προφανές πως σε αυτό το επίπεδο κρίνεται το κατεξοχήν στρατηγικό ερώτημα του «με ποιόν θα πας και ποιόν θα αφήσεις». Γιατί με όλους δεν γίνεται να είσαι. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν οι αντίπαλοί σου κοινωνικά είναι πολύ ευρύτερα στρώματα από τις περίφημες πια «200 οικογένειες».

Από αυτήν την άποψη, και αφού δηλώσουμε κατηγορηματικά πως κατανοούμε, και σε κάποιες περιπτώσεις συμμεριζόμαστε,  τις επιφυλάξεις σχετικά με συγκεκριμένες επιλογές αναφορικά με τη «διεύρυνση» της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε πως ένα τμήμα του κόμματος, που κάνει μεγάλη φασαρία σχετικά, στο δύσοσμο συνδικαλιστικό χώρο όχι μόνο δεν εμφανίζει ανάλογη ευαισθησία, αλλά εγκαθιδρύει προνομιακές σχέσεις με εξαιρετικά «ελεγχόμενες» περιπτώσεις όχι πασοκογενών, αλλά ανθρώπων που είναι ακόμη στο κόμμα του Βενιζέλου και σε κάθε περίπτωση αναπαράγουν ενα ξοφλημένο παράδειγμα (κακού) συνδικαλισμού για τους βολεμένους και τους ημετερους, ενα συνδικαλισμό για τους «εντός των τοιχών» - έναν συνδικαλισμό που αγνοεί και αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης. Αυτό όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι περισσότερο επικίνδυνο από πιθανές άστοχες επιλογές μεμονωμένων προσώπων.

Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι άλλο. Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται σε πολλές περιοχές μια σπέκουλα σχετικά με την κεντροαριστερή οδό της απωλείας, στην οποία μας οδηγεί η «ηγεσία». Πράγμα που δεν αντιστοιχεί σε τίποτε πραγματικό. Η συνολική επιλογή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες των περιφερειών κάθε άλλο παρά τέτοιο στίγμα δίνει. Κι όποιος δεν το βλέπει, είναι αλλού.

Είναι προφανές πως το τι συνιστά αριστερή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα είναι ανοιχτό θέμα. Είναι, επίσης, δεδομένο πως στο Συνέδριο, πριν λίγους μόλις μήνες, η πρωτόλεια, έστω, γραμμή για τις πολιτικές συμμαχίες μας ορίζει πως το εύρος εκτείνεται «από την αριστερά της αριστεράς μέχρι την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας». Και, επίσης προφανώς, οι συνδικαλιστές του παλιού και νέου κρατικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, που αλλάζουν ονόματα τον τελευταίο καιρό, δεν είναι βέβαιο ότι ανήκουν στην «αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας». Που πάει να πει πως, εκτός του ό,τι η πολιτική είναι μια έτσι κι αλλιώς σύνθετη υπόθεση, ο τρόπος που εξελίσσεται αυτή η «συζήτηση», ένθεν και ένθεν, μάλλον κακό κάνει.

Τα αντανακλαστικά της «ηγεσίας» στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας έδειξαν να είναι πολύ καλά. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως δεν θα αποδειχτεί το ίδιο και σε όλα τα, πραγματικά, ανοιχτά ζητήματα.

***

Επανερχόμαστε στην αρχή. Στην Εποχή της Κυριακής που μας πέρασε, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης σημείωνε πως «[τ]ο ρεύμα που θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οριστεί με όρους (παλαιάς) πολιτικής γεωγραφίας, αλλά κυρίως κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αιτημάτων γενικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα». Ας σκύψουμε, λοιπόν, πρώτα στο κοινωνικό.
Χρήστος Λάσκος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος
RED
Notebook
11 February 2014 - 5:53 pm | Χρήστος Λάσκος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: markos

Σφοι, το θέμα των συμμαχιών είναι σπουδαίο και κρίσιμο.Το θέμα είναι πως τις επιδιώκουμε χωρίς να αλλοιώνουμε την ριζοσπαστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι άλλο να συμμαχήσουμε με σχήματα και κόμματα βάσει ενός συγκεκριμμένου στόχου και άλλο να βάζουμε ανθρώπους επικεφαλής, που δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στην επερχόμενη σύγκρουση με τους τοκογλύφους.
Σχόλιο από: aftercrisis

Πρωτοβουλίες χρειάζονται. Για πολλές κοινωνικές ομάδες, αλλά με προτεραιότητες και με ιεραρχήσεις. Δηλαδή, προπάντων για τους ανέργους. Και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όσους έχουν ακόμη τη θέση εργασίας τους. Και για τις εκατοντάδες χιλιάδες «μπλοκάκια» και άλλους άτυπους μισθωτούς, του ιδιωτικού ή ημιδημοσιου τομέα. Για εκείνους, τους πολλούς, εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (κυρίως του στενού), που είναι συνήθεις και υποβαθμιζόμενοι μισθωτοί, και όχι προσοδούχοι, golden boys ή καλοί πελάτες. Και για άλλους φυσικά, στο μέτρο που είναι ανάγκη.
Χρειάζεται όμως και η αντίστοιχη προγραμματική αποτύπωση. Διαφορετικά, πρόκειται μονον για υποσχέσεις ψηφοθηρίας ή για ιδεολογήματα που ησυχάζουν «πολύ αριστερές» συνειδήσεις, δηλαδή απλώς για λόγια του αέρα.
Σχόλιο από: Άγγελος

Βλέπω οι αρθρογράφοι πετάνε με το γάντι λάσπη για κινήσεις στελεχών της αριστερής πλατφόρμας στο συνδικαλιστικό. Καλά κάνουν αν είναι όντως έτσι! Για την ταμπακιέρα όμως γιατί δεν λένε τίποτα πέρα από αερολογίες του χειρίστου είδους. Ο Βουδούρης που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και επιμένει να λέει ότι καλά έκανε και το ψήφισε είναι η αριστερή σοσιαλδημοκρατία;;;;;; Το ότι την υποψηφιότητα του δεν την υποστηρίζει ούτε μια τοπική οργάνωση του Συριζα, δεν λέει τίποτα;;;;;;Το ότι επιβάλεται μια υποψηφιότητα παρά την αντίθετη γνώμη της βάσης, δεν σημαίνει ότι αυτή η υποψηφιότητα συμπηκνώνει μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση ;;;....Που να φτάσετε και στην καρέκλα τι έχουνε να δούνε τα ματια μας!
Σχόλιο από: ΑΠΩΝ

τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται σε πολλές περιοχές μια σπέκουλα σχετικά με την κεντροαριστερή οδό της απωλείας, στην οποία μας οδηγεί η «ηγεσία». Πράγμα που δεν αντιστοιχεί σε τίποτε πραγματικό. Η συνολική επιλογή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες των περιφερειών κάθε άλλο παρά τέτοιο στίγμα δίνει. Απορία: η υποψηφιότητα Βουδούρη τι ακριβώς στίγμα δίνει κατά τους αρθρογράφους?Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι στίγμα δίνει και η υποψηφιότητα της ΔΟύορου η οποία εξωραίζει συστηματικά την πολιτική του Ισραήλ...
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

αααααα!

η αριστερή πλατφόρμα συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου?

όχι με κάποια διάσπαση πχ της ΠΑΣΚΕ (και αυτά ελεγχόμενα για μένα, όχι πάντα σωσίβιο παραγόντων ούτε πάντα αγωνιστικές μετατοπίσεις) αλλά με με τον συνδικαλιστικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ του 3%

μαθαίνουμε δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ του 3% έχει συνδικαλιστικό μηχανισμό(δεν είναι 3% βέβαια στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ)και πως το 30% του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

ολόκληρος ο χώρος της κεντροαριστεράς, των 58, της διαννόησης του εκσυγχρονισμού και της ανανεωτικής αριστεράς(καλά δεν λέω ? των κακών δεξιών ευρωκομμουνιστών, μιας και οι σύντροφοι Λάσκος Παπαδόπουλος είναι με τον αριστερό ευρωκομμουνισμό, με τον Πουλαντζά και όχι τον Μπερλίνγκουερ, καλά δεν λέω ?) έχει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ με βασικά επιχειρήματα τις εξείς λέξεις κλειδί: Λαφαζάνης, συνιστώσες, εθνομπολσεβικισμός, χρεοκοπία, δραχμή , αλλά αυτό είναι θέατρο, γιατί η αριστερή πλατφόρμα συνεργάζεται με τον Βενιζέλο.

Άρα και τον Σαμαρά.

Επειδή δεν υπάρχει ευγενικός χαρακτηρισμός για αυτό που λέτε, θα συνεχίσω,με απορίες :

η αριστερή πλατφόρμα έβαλε έναν ακροδεξιό στην Δ Μακεδονία και επιμένει να λέει ότι μπορεί και να κάνει κυβέρνηση με την δεξιά ( επιεικής ο χαρακτηρισμός) του Καμένου ?

η αριστερή πλατφόρμα συγκυβέρνησε με ΝΔ ΠΑΣΟΚ για την κατάρτιση έκτακτης κατασταλτικής νομοθεσίας (με το 187 για τα κόμματα ?

η αριστερή πλατφόρμα έχει πάρει σβάρνα τα πάντα εντός και εκτός Ελλάδας να λέει για το πόσο κακά είναι τα ελλείμματα και πόσο σωστή η νεοφιλελέυθερη ορθοδοξία των πλεονασμάτων ?δηλαδή η αριστερή πλατφόρμα αναγνώρισε την αξία της λιτότητας ακριβώς όπως το ΙΚΚ την δεκαετία του 70 ?

η αριστερή πλατφόρμα επέβαλε με πραξικόπημα έναν μνημονιακό πασόκο στην Πελοπόννησο ?

η αριστερή πλατφόρμα έβαλε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο άλλον μνημονιακό πασόκο ?

η αριστερή πλατφόρμα έχει περίπου προαναγγείλει την συνεργασία με μέλος του μνημονιακού οικονομικού επιτελείου ?

αριστερή πλατφόρμα είναι ο Βουτσης που χαρακτήρισε τον μνημονιακό πασόκο στην Πελοπόννησο ... επιτομή πολιτικής συνεργασίας και όχι έλα μωρέ μια αυτοδιοικητική επιλογή που λένε οι σ Λάσκος και Παπαδόπουλος ?Επίσης είναι ο ίδιος που έγραψε τον τρομονόμο για τα κόμματα μαζί με τον Μιχελάκη, πάλι στα χνάρια του Μπερλίνγκουερ και του ιστορικού συμβιβασμού.

αριστερή πλατφόρμα είναι όσοι έφεραν την Πορτάλιου στο αμήν να πει ότι δεν χωράει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αυταρχική διάλυση της ανοιχτής πόλης ?

επειδή λοιπόν καλώς η κακώς μιλάω με ονόματα και επιχειρήματα, για να είμαι σε θέση να στηρίξω και έναν συλλογισμό σε μια διαδικασία συλλογικής λογοδοσίας όπως πρέπει να κάνει η αριστερά, ευελπιστώ απαντήσεις.

ποια τα ονόματα, τα επιχειρήματα, κάτι τέλος πάντων που αποδεικνύουν την συνεργασία της αριστερής πλατφόρμας με τον Βενιζέλο ?

Και, αν προσκομιστούν, γιατί οι σύντροφοι Λάσκος και Παπαδόπουλος το καλύπτουν τόσον καιρό και συνεχίζουν ακόμα, απλά πετώντας ένα υπονοούμενο ?

Κλείνω. Η σύνταξη του site ζήτησε από τους Λάσκο και Παπαδόπουλο να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ? Τους ρώτησε από πότε ξέρουν ότι η αριστερή πλατφόρμα είναι με τον Βενιζέλο ?

γνωρίζει και η στελέχωση του site για την συνεργασία της αριστερής πλατφόρμας με τον Βενιζέλο και το καλύπτει ?

κάποιος σύντροφος
Σχόλιο από: νικ

ρε κάποιε σύντροφε αφού δεν σου κάνουμε γιατί μας πρήζεις?
Σχόλιο από: stavros

Αυτη την εμμονή σας με το Βουδούρη δεν την καταλαβαίνω. Κανονιστέ να γινετε νεο Πασοκ και θα σας πω εγώ που θα πάει η διεύρυνση της λαϊκης βάσης. Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος τους έχει σιχαθεί όλους αυτούς τους λεγόμενους σοσιαλδημοκράτες κοπής Πασοκ και Δημαρ
Σχόλιο από: Λάκων

Οι οργανώσεις της Πελοποννήσου «πλατφορμίζουν» (ας το πω κομψά). Ο Βουδούρης είναι μόνο η πρώτη πράξη του σχεδίου. Μετά, θα εμφανιστούν διάφοροι τοπικοί πασόκοι μετανιωμένοι και θα γίνει στις εκλογές μια ωραία διεύρυνση... Έτσι, και τους πασόκους άρχοντες και το Ρεύμα στην Πελοπόννησο στην άκρη....
Σχόλιο από: πρασινοροζουλί

Μπράβο σφοι. Από το ΚΠΔ σε κλακαδόρους. Να πάτε σήμερα να χειροκροτήσετε και τις θέσεις για ένα Νέο Στρατό. Και αύριο τον Δασκαλόπουλο. Οι καρεκλίτσες κόποις κτόνται
Σχόλιο από: Αριστερόμετρο

Ένας-ένας σύντροφοι, όλοι θα κράξετε. Βιάζεστε τόσο που ούτε το άρθρο δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε. Και τώρα, ξαναπεράστε το μια προσεκτική ανάγνωση και πείτε μας ΠΟΥ υπερασπίζεται την επιλογή Βουδούρη.
Σχόλιο από: κακιά

Δυο σ/φοι,ενα μακροσκελές αρθρο για να μας πείσετε οτι ο Βουδούρης
ειναι το ..ουρί της συνεργασίας-συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία.Πράγματι πολύς κόπος και φαιά ουσία γιατί η Πελ/σος με τις ΝΕ αποφάσισε να μη συνεργαστεί με τον Βουδούρη.Μαθαίνουμε ομως οτι ενω και ο Βουδούρης ηταν ετοιμος να αποσυρθεί υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος-μαλλον οι παπαρολογίζοντες του δηθεν κόμματος των μελών-δεν τον αφηναν να αγιάσει και τον πίεζαν αλλοιμονο να υποκύπτουμε κάθε φορά στην πλεμπατου σφύριζαν στο αυτί του Οδυσσέα.Γιατί ομως τέτοια επιμονή για τον συγκεκριμένο?γιατί τέτοια περιφρόνηση της ηγεσίας προς τους ταπεινούς,προς αυτούς που εσερναν και σέρνουν το κάρο?γιατί η επίδειξη πυγμής των πάνω προς τους κάτω?Ολοι οι πασοκοι του Τατούλη συνωστίζονται και συχνωτιάζονται με τον Οδυσσέα.Τι δουλειά θα εχουν οι σ/φοι υποψήφιοι με ολους αυτούς τους υποστηρικτές του Φούχτελ_Τατούλη που μέχρι και πριν από λίγες μέρες συμμετείχαν απαντες σε συνεδρίαση με τα ΜΑΤ!Μήπως ο ερωτας για την εξουσια με κάθε μέσον εχει θολώσει τα κεφάλια κάποιων σ/φων?
Από πότε η πολιτική-ιστορική γεωγραφία της Ελλάδας εχει αποκτήσει και αριστερή σοσιαλδημοκρατία?εδώ καλά-καλά κοινωνιολόγοι-δημοσιολόγοι δεν εχουν καταλήξει για το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ,εμείς αγχωθήκαμε μη και μας ξεφύγει η αριστερή σοσιαλδημοκρατία που ψήφισε μνημόνια-μεσοπρόθεσμα κ.ά, που εστειλε την χώρα στα τάρταρα και γέρασε μια ολόκληρη γενιά πριν ακόμη προλάβει να ανατείλει.Την στροφή του εκλογικού σώματος προς το ΚΚΕ και την άνοδό του ,την πρόσεξε κανείς ή κλείνουμε τα μάτια γιατί το..αδίκημα ειναι στιγμιαίο?τι λένε οι σοφοί για
αυτές τις δημοσκοπήσει?Γιατί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ειναι καθηλωμένο?
Οι παλινωδίες στελεχών,πιστεύουμε οτι δεν βάζουν τον κόσμο σε σκέψεις,αν αυτά που λέμε θα τα κάνουμε κιολας?Ακόμη και ο δημόσιος λόγος πολλών σ/φων εχει στρογγυλέψει.Καταλήγοντας αντιμνημονιακή πολιτική με μνημονιακούς υποψηφίους επικεφαλής ΔΕΝ γινεται!!Κοροιδεύουμε την κοινωνία!!Και δεν καταλαβαίνω γιατι σώνει ντε και καλά κάποιοι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν καριερα εφορου ζωής και ως μνημονιακοί και ως δήθεν μη-μνημονιακοί αφου περάσουν απο την κολυμβήθρα του Σιλωάμ-και αφού μπήκα και στα θρησκευτικά,η χειροτονία ιερέα ή Δεσπότη ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ εαν μεσα στο εκκλησίασμα ακουστεί εστω και ενα ανάξιος.Η πελοπόνησσος λοιπόν φώναξε για τον Βουδούρη άνάξιος να μας εκπροσωπήσει.Αναλαμβάνετε την ευθύνη!!
Σχόλιο από: νικος

Το προβλημα κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν ειναι ο τσαμπουκας της ηγεσιαςαπεναντι στη βαση ,αλλα ο τροπος που περασε η προταση στην ΚΕ.
τη μεθοδο να ψηφιζονται ολα σε ενα αρθρο την εισηγαγε η τροϊκα και την ασπαστηκαν οι ντοπιοι υποτακτικοι τους
.η ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ τι δουλια εχει με τετοιες τακτικες; επαψε ποια να τις καταδικάζει;αυτη η ενεργεια,να επιβαλη την μια ψηφοφορια για το συνολοτων προτασεων, δεν της αφαιρει το ηθικο πλεονεκτημα οριστικα;
ΣΥΝΤΡΟΦΗ ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ,ΟΙ ΕΙΣΟΔΙΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΓΑ -ΣΙΓΑ ΑΛΛΑ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΧΑΝΕΤΑΙ
Σχόλιο από: Δήμητρα

Απόλυτα αληθινό άρθρο.Να σημειώσουμε ότι αυτό το φασαριόζικο κομμάτι του κόμματος είναι και σχιζοφρενές καθώς αρνείται ενίοτε συνεργασίες με άτομα που σε άλλες πριπτώσεις στηρίζει.Είναι προφανές ότι τη διεύρυνση κάποιοι εξακολουθούν να την ερμηνεύουν ως συνεργασίες αποκλειστικά με Ανταρσύα και ΚΚΕ κάνοντας δεήσεις εις τον κύριο και ικεσίες προς τις ηγεσίες τους,αγνοώντας τις προσφατες αποφάσεις του συνεδρίου και προσπαθωντας να επιβληθούν με άλλους τρόπους και βγάζοντας και πάλι αριστερόμετρα.Κι έτσι με πρόσχημα τον φόβο να μη γινουμε ΠΑΣΟΚ ,συνεργαζόμενοι πολλές φορές με απίστευτους Πασόκους (σε άλλο επίπεδο βέβαια) υιοθετωντας στρατηγική και ρητορική που όχι μόνο έχουν αποδειγμένα αποτύχει αλλά και έχουν προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.Οσοι επίσης κόπτονται για τις αποφάσεις βάσης ας υπερασπιστούν τότε και την υποψηφιότητα Καρυπίδη από τη βάση.Ενα ερώτημα:άραγε εκεί στην Κοζάνη τον στήριξαν τον Καρυπίδη οι πολύ αριστεροί;
Σχόλιο από: Δημητρα

Συμπληρώνω:με το φόβο μη γίνουμε ΠΑΣΟΚ ρισκάρουν να μας οδηγήσουν στην περιχαράκωση και την σίγουρη αποτυχία.Κι ετσι για να μη γυρίσουμε σαράντα χρόνια πίσω ,θα πάμε διακόσια χρόνια πίσω.Ας έχουμε τα αντανακλαστικά να διορθώνουμε τις τυχόν αστοχίες.Τα υπόλοιπα αποτελούν σίγουρες συνταγές μιας ούτε καν μεγαλοπρεπούς ήττας.
Σχόλιο από: skv

Το πρόβλημα θα το εντόπιζα, συντρόφια, στοη συνδικαλιστική νομενκλατουρα του κόμματος, που ολως τυχαίως πλατφορμίζει και σε ορισμένες περιπτώσεις κακοφορμίζει, σε απόλυτη σύμπνοια με το παλαιοσυνδικαλιστικό κατεστημένο που ανδρώθηκε στους κ´ολπους του βαθέως ΠΑΣΟΚ. Αρκει να θυμηθούμε πώς και από ποιούς στρατουλάκους σύρθηκε ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο στη φιάσκο ερώτηση για την καταβολή 13ου-14ου μισθού στα ιδ. σχολεία. Κι όλα αυτά για χάρη παλαιοσυνδικαλιστών πασοκογενών του χώρου της Ιδ.Εκπ. που ξερογλύφονται τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τ´ απάνω του!
Σχόλιο από: κακιά

Να ενημερώσω τους μη γνωρίζοντες τα ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ οτι κάποιοι φασαριόζοι-σχιζοφρενείς 40 χρόνια τώρα ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ
και ΑΓΟΓΓΥΣΤΩΣ τραβάνε το κάρο της αριστεράς σε ολες τις φάσεις της με ΠΡΑΞΕΙΣ καθημερινές και οχι εποχικές.Οι σχιζοφρενείς αυτοι δεν καταδέχτηκαν ποτέ τον τιτλο του τηλε-μέλους.Ειναιλοιπόν αυτοί οι σχιζοφρενείς της επαρχίας παρόντες σε ΟΛΕΣ τις καταιγίδες και τις λιακάδες της αριστεράς,επιπλέον στις πορείες και τα συλλαλητήρια-ενα περίεργο πράμα- αυτοί οι σχιζοφρενείς κατα διαβολική συνέργεια συναντωνται με τους φασαριόζους-σχιζοφρενείς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του ΕΠΑΜ καποιους σχιζοφρενεις του ΚΚΕ ακόμη και με μερικους αυτοαποκαλούμενους λαική δεξιά.Αριστερό σοσιαλδημοκράτη που
να΄χει ξεμείνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει τύχει να συναντήσουμε ουτε ως θεατή στο πεζοδρόμιο.Φαίνεται ειναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, διαβάζουν
και γυμνάζονται για τις νέες θέσεις..εργασίας που θα τους αναθέσει η Πατρίδα για να την σώσουν!!Εξάλλου η Πατρίδα εκτιμούσε πάντα τους Λογικούς,τους Ηρεμους,τους Διαβαστερούς και βεβαίως -βεβαίως τους Νοικοκυραίους.Αλήθεια η απολυμένη καθηγήτρια του κολλεγιου ΣΑΜΑΡΑ ηταν παλαιοσυνδικαλίστρια πασοκογενής του χώρου της Ιδιωτ.εκπ/σης ή σχιζοφρενής στρατουλάκου;; Επίσης αν θυμάμαι καλά με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως εργαζόμενη ακόμη και τα φροντιστήρια εδιναν δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα,επιδομα αδειας με την λήξη του σχολ.ετους και την λύση της 9μηνης συμβασης,τα ιδιωτικά σχολεία ειναι εκτός αυτών των υποχρεώσεων που θεωρείται εγκλημα καθοσιώσεως μια τέτοια ερώτηση;Ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση,η αριστερά οφείλει να την προβάλλει!Για να μη κουράζω,μου΄ρχεται στο νου ο στίχος του Σαββόπουλου τροποποιημένος Σε ευχαριστώ ώ Αριστερα που γνώρισα πολλούς φασαριόζους-σχιζοφρενείςΕδώ θα΄μαστε!!
Σχόλιο από: Commie

μια απάντηση:

http://www.avgi.gr/article/1869684/na-mathoume-na-diorthonoume-ta-lathi-mas
Σχόλιο από: ellh-ergazomenh

Περί συμμαχιών; Ή κάτι περισσότερο Αφού η ορθότητα των επιλογών της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (κατά πλειοψηφία) για τις περιφερειακές υποψηφιότητες οδηγεί τους σ. να την υπερασπιστούν σε άρθρο τους, αναρωτιέμαι: Γιατί δεν το έπραξαν μέσα από τις σχετικές κομματικές λειτουργίες, που θα τους έφερνε και σε αντιστοιχία με την λειτουργία επιτέλους «του κόμματος των μελών και όχι των στελεχών» που με τόσο πάθος υποστήριζαν, μόλις λίγους μήνες πριν; Γιατί δεν υπερασπίστηκαν την ορθότητα των περιφερειακών επιλογών μέσα στην θεσμοθετημένη κομματική διαβούλευση; Πως δικαιολογούν την ξαφνική στράτευση, στην πρακτική της ενιαίας λίστας των υποψηφίων; Στο τσουβάλιασμα όλων σε «ένα άρθρο»; Τι καθόρισε την τόσο γρήγορη αλλά και ριζική μετάβαση, από τις τυμπανοκρουσίες και τους αλαλαγμούς της εποχής του Συνεδρίου για «κόμμα των μελών- να αποκτήσουν τα μέλη φωνή– κόμμα με δημοκρατία», στην σοβαροφάνεια της διάταξης των πειθαρχημένων χειροκροτητών; Από τη μια , η σοβαροφανής δημοκρατική ευαισθησία των σ. ατροφεί και ανέχεται ή αποδέχεται, να προηγείται η μιντιακή ανακήρυξη σε βάρος της κομματικής δημοκρατίας και από την άλλη, επανέρχεται ξαφνικά η πολιτικής τους ευαισθησία και εξεγείρονται για τις πολιτικές κριτικές που ασκούνται στην ορθότητα αλλά και στην διαδικασία της απόφασης. Αλλά την στιγμή που τόσο η πολιτική τους οξυδέρκεια όσο και το μοντέλο λειτουργίας αλλά και αξιών που υιοθετούν, βρίσκεται σε μεγάλη αναντιστοιχία με την γνώμη των μελών και δέχονται ισχυρή κριτική και μάλιστα από το κομματικό δυναμικό της δικής τους επιρροής. τότε επιλέγουν τον αντιπερισπασμό για να αποδράσουν από την πραγματική ουσία της συζήτησης. Οδηγούνται στην συμπεριφορά της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης, που δεν περιορίζεται και δεν εξηγείται από την απουσία τους και την άγνοιά τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, από τον εγκλεισμό τους στη κομματική γραφειοκρατία, που για ορισμένους αποτελεί το έδαφος της πολιτικής τους διεκδίκησης και ανάδειξης. Για μερικούς δε αυτό είναι το πεδίο συναγωνισμού για εξασφαλισμένο προβάδισμα δημόσια πολιτικής αναμέτρησης. Προφανώς στις παθογένειες του σ.κ. υπάρχει και η γραφειοκρατική λειτουργία, που από ορισμένους υπερτονίζεται – ίσως – για να τονίσουν την δική τους απουσία, κρύβοντας από την άλλη τους εκατοντάδες συνδικαλιστές που και σε αυτές τις συνθήκες της κόλασης, δεν φοβούνται να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, σε αντίθεση με άλλους που κρύβονται στα ήρεμα νερά της εργασιακής τους ασφάλειας. Η προσπάθεια για συσχετισμό των συνεργασιών στα συνδικάτα, χωρίς να γνωρίζουμε την βασιμότητα του ισχυρισμού περί βενιζελικών κλπ, πρόκειται για ακροβασία που αναζητά την απενεχοποίηση, από την λαθεμένη επιλογή που έκαναν, περί συνεργασιών στις περιφερειακές εκλογές. Δείχνει το πόσο μακριά από τις κοινωνικές διεργασίες βρίσκονται οι σ., ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν ότι τα συνδικάτα είναι πλατιές κοινωνικές συλλογικότητες, είναι το προνομιακό πεδίο για κοινωνικές συμμαχίες, ασφαλώς με μέριμνα να μην μετατρέπονται σε κολυμβύθρα του σιλωάμ, αλλά εκεί κρίνονται, δοκιμάζονται και χτίζονται κάθε ημέρα χωρίς περισσότερες δεσμεύσεις και ουρές. Ωστόσο, η προσωπική εμπάθεια απέναντι σε πρόσωπα στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να γίνεται θεώρημα μιας δήθεν περισπούδαστης πολιτικής ανάλυσης. Το ερώτημα πλέον είναι, Θα δώσουμε όλοι μαζί, την μάχη στην Θεσσαλονίκη;
Σχόλιο από: κακιά

Φανταστείτε τον σ/φο Πρόεδρο να βγει αυτοπροσώπως και να δηλώσει οτι παίρνοντας σοβαρά υπόψη τις αποφάσεις των ΝΕ και της πλειοψηφίας των μελών του κόμματος αποσύρει την υποψηφιότητα Βουδούρη!Ειναι ηγέτης ενός Αλλου κόμματος!!Τότε να κάνουμε δημοσκόπηση και να δούμε ποιός ειναι ο Καταλληλότερος.Θυμάστε την φωτογραφία του Τσάβες σε μεγαλειώδη συγκέντρωση να βρίσκεται μέσα στον κόσμο και να φιλάει-ο Τσάβες-τα χέρια του Λαού ; απέναντι βάλτε τους κατα καιρούς Ελληνες ηγέτες και ηγετίσκους σε φωτο,αν βρείτε εστω και εναν να συμπεριφέρεται παρόμοια να τον βάλλουμε στο βιβλίο Γκινες.Λαικισμός,θα πούν κάποιοι διανοούμενοι και μη.Ναί αλλά πηγαίος και αυθεντικός!!Και οι κακοί ανθρωποι κάπου-κάπου φαντασιώνονται καλά πράγματα..
Σχόλιο από: Ζ

ΟΡΕ κομπανιεν,

Πετάς ένα άστοχες επιλογές μεμονωμένων προσώπων.

Και μας κάνεις τα νεύρα τσαταλια..
Εσείς που τα ξέρετε ΟΛΑ ( απεξω και ανακατωτα ,νεράκι τον μπάρμπα-Καρολο,
Ωμνυετε στο όνομα της Ρόζας ... -κατακαϋμενη ΡΟΖΑ-..μπουρλοτιερηδες υπέρ της άμεσης δημοκρατίας )
Πείτε και σε μας την πλεμπα που εχουμε άγνοια στρατηγικών συμμαχιών , και είμαστε λειψοι σε θεωρίες συνεργασιών ,
πόσους σκελετούς έχει ο μνημονιοψηφοαμετανοητοευχαρις βουδουρης;
Μήπως;( λέω δεν ξέρω, εσείς ξέρετε)
5000 δια 160;
Ήτοι 31,25 πραγματικούς σκελετούς ;


Πεφωτισμένοι κομπανιεν ,
Την περιφέρεια την περιμένει εναγωνίως ο γκαουλαϊντερ ( για λόγους που δεν ειναι του παρόντος )
Και σεις γεμάτοι άμεση δημοκρατία ( την βάση θα ακούσουμε τώρα ;) ορατε την περιφέρεια ως επι δηγματος ψήφου ...
Η αστοχία υλικού επέφερε αιμωδια ...

Ζ
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr