Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Δουλεύεις και η τύχη σου κοιμάται
Πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στην Pizza Fan έβγαλαν μία ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας, με αφορμή το τροχαίο ενός διανομέα και την αντίδραση της υπεύθυνης του καταστήματος. Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν αν χάλασαν οι πίτσες και το δεύτερο ζήτημα ήταν να μη καταγραφεί ως εργατικό ατύχημα
 
Του Οδυσσέα Αϊβαλή

Πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στην Pizza Fan έβγαλαν μια ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας, με αφορμή το τροχαίο ενός διανομέα και την αντίδραση της υπεύθυνης του καταστήματος. Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν αν χάλασαν οι πίτσες και το δεύτερο ζήτημα ήταν να μη καταγραφεί ως εργατικό ατύχημα. Πριν από ένα χρόνο εργαζόμενη σε κατάστημα της ίδιας αλυσίδας εστίασης στην Πάτρα, βρέθηκε νεκρή μέσα στο κατάστημα από ανακοπή καρδιάς.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα δουλεύει με το σύστημα franchise, όπου ένας «μικρός» επιχειρηματίας παίρνει την επωνυμία με ένα μικρό κεφάλαιο. Ενώ το νομικό πλαίσιο της δικαιόχρησης (franchise) δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να αλλάζει σχετικά εύκολα την επωνυμία της επιχείρησης και να μη δίνει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Μέσα στο «μαύρο κουτί» της επιχείρησης δημιουργείται ο χώρος του ατομικού επιχειρηματία που με τις δυνατότητές του να εκμεταλλεύεται την μισθωτή εργασία, μαζί με την παραγωγή εμπορευμάτων, παράγεται και υπεραξία.

Η εργασιακή δύναμη είναι το μόνο εμπόρευμα που διαθέτει ο εργαζόμενος προκειμένου να επιβιώσει. Η είσοδος του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας, τον μετατρέπει σε ένα υποκείμενο που παράγει μέσα σε προκαθορισμένες συνθήκες που διέπονται από πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των εργαζομένων ιδιοποιείται από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος κερδίζει από την παραγωγή υπεραξίας [1]. Η πληρωμή της εργασιακής δύναμης με τον μισθό προσδιορίζεται κάθε φορά από τον αντίστοιχο ταξικό συσχετισμό.

Από την πώληση της εργασιακής δύναμης και από την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής απορρέει το δικαίωμα του εργοδότη να ορίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις των εργαζομένων μεταξύ τους, και οι σχέσεις των εργαζομένων με τα μέσα παραγωγής μέσα στην εργασιακή διαδικασία. Η διαδικασία παραγωγής διεξάγεται μέσα σε σχέσεις εξουσίας και υποταγής: αυτός που πούλησε την εργασιακή του δύναμη υπάγεται στην εξουσία εκείνου που την αγόρασε και την καταναλώνει

Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση, αποτελεί το πρωταρχικό πεδίο της ταξικής σύγκρουσης, και μετατρέπεται σε μονάδα εκμετάλλευσης. Η πειθάρχηση του εργαζόμενου μέσα στην παραγωγή και η εμπέδωση του διευθυντικού δικαιώματος είναι απαραίτητα συστατικά για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος. Το γεγονός της εκμετάλλευσης γίνεται αόρατο, ενώ η πηγή της συσσώρευσης του κεφαλαίου αποσπάται από την παραγωγή για να εμφανιστεί ως μια εξωτερική σχέση, ανάμεσα στην παραγωγή και την κυκλοφορία [2].

O επιχειρηματίας κεφαλαιοκράτης (είτε πρόκειται για το μικρό εργοδότη είτε όχι) αποτελεί τον στρατηγικό νου της εκμετάλλευσης. Ένας στρατηγικός νους που οφείλει να επιτύχει ταυτόχρονα τη θέση στην αγορά, τις παραγωγικές τεχνικές, τις μεθόδους καταναγκασμού σε υπερεργασία (παίζοντας με τη διάρκειά της, την έντασή της, την αμοιβή της) και τις ιδιαίτερες «κοινωνικές πολιτικές» αναπαραγωγής του εργαζόμενου.

Από την άλλη πλευρά η ίδια η κεφαλαιοκρατική επιχείρηση, ως πρώτος τόπος της οργανωμένης αναμέτρησης των κοινωνικών δυνάμεων, ως κέντρο εκμετάλλευσης της εργασίας και συσσώρευσης του «πραγματικού» υλοποιημένου κεφαλαίου συγκροτείται επίσης σε πολιτικό τόπο: όχι μόνο επειδή το κράτος είναι αναγκασμένο να παρέμβει στην παραγωγή, αλλά επίσης γιατί η οικονομική συγκυρία, η δυνατότητα ή όχι να μπορούν να μεταφρασθούν τα κέρδη παραγωγικότητας σε «έκτακτα κέρδη» και συνεπώς σε διαφορικά πλεονεκτήματα πάνω στα ανταγωνιστικά κέντρα εκμετάλλευσης, εξαρτάται από αυτό το συσχετισμό δυνάμεων [3].

Το κράτος διαμορφώνει τη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου προκειμένου να αναπαράγεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Από αυτήν τη λειτουργία του κράτους προκύπτει και η παρέμβαση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το ερευνητικό κέντρο του Υπουργείου Ανάπτυξης προτείνει δωρεάν εργασία για έναν χρόνο και κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Φαίνεται ότι η υποτίμηση της εργασίας είναι η κύρια στρατηγική κράτους και κεφαλαίου, με την ανεργία να χρησιμοποιείται ως μέσο για την δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού και τη μείωση των ιστορικών αναγκών αναπαραγωγής της εργασιακής δύναμης.

Η συλλογική δράση των εργαζομένων


Στους κλάδους της παραγωγής υπηρεσιών διαμορφώνονται νέες κατηγορίες εργαζόμενων φτωχών, κυρίως λόγω της χαμηλής ειδίκευσης που επιτρέπει τη συχνή εναλλαγή των εργαζομένων. Οι διανομείς στη Pizza Fan οργανώθηκαν στην Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και μέσα από εκεί ασκούν πίεση στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Αντιδρούν συλλογικά στις απόπειρες εκφοβισμού εργαζομένων με απόλυση, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Η αντίδραση των εργοδοτών στην οργάνωση των εργαζομένων σε συλλογικότητα και στην συνδικαλιστική δράση ήταν ο εκφοβισμός και η απειλή της απόλυσης.

Η συλλογική απάντηση των εργαζομένων με μαζικές κινητοποιήσεις και με νομική στήριξη ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, έχει καταφέρει μέχρι τώρα αρκετές νίκες, αναπτύσσοντας το συλλογικό ταξικό συμφέρον. Οι αγώνες μετατρέπονται σε αιτήματα για την αύξηση του μεριδίου της εργασίας πάνω στο παραγόμενο προϊόν αφενός. Αφετέρου στοχεύουν στη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση του μισθού. Η διαχείριση και η κατανομή του γενικού χρόνου εργασίας είναι σημαντικό εργαλείο υποτίμησης. Γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται ως περίσσευμα εργασίας και επικυρώνεται ύστερα σε όλο το φάσμα η μαζική υποτίμηση της εργασίας.

Τα σωματεία βάσης και οι συνελεύσεις εργαζομένων μέσα από τη διεκδίκηση άμεσων υλικών αιτημάτων ενάντια στον εργοδοτικό αυταρχισμό και μέσα από την συλλογική δράση, διαμορφώνουν την οργανωμένη απάντηση των εργαζόμενων τάξεων μέσα στις επιχειρήσεις.

_______

Σημειώσεις

[1] Pierre Macherey. Φουκώ και Μαρξ Το παραγωγικό υποκείμενο. Εκτός Γραμμής, Αθήνα 2013.

[2] Ετιέν Μπαλιμπάρ, Ο Μαρξ και η επιχείρηση, Θέσεις 23-24, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1988

[3] ό.π.
Οδυσσέας Αϊβαλής
RED
Notebook
2 February 2014 - 11:54 πμ | Οδυσσέας Αϊβαλής
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Άμεση δημοκρατία στα συνδικάτα

Άμεση δημοκρατία στα συνδικάτα

http://www.epohi.gr/portal/koinonia/15985-amesi-dimokratia-sta-syndikata
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τι εννοείς «βρήκα δουλειά»;
6/06/2013
Τι συμβαίνει σήμερα όταν δηλώνεις στους γονείς σου ότι είσαι ο μοναδικός μη άνεργος σε ακτίνα χιλιομέτρων; Και τι δουλειά δηλαδή μπορεί να είναι αυτή; (πηγή: DocTv)
 
 
Επιστράτευση: το πραξικόπημα συνεχίζεται
Η Αυγή
1/06/2013
Το κεντρικό άρθρο της Αυγής (1.6.2013)
 
 
«Θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε;»: μια αφίσα για το θάνατο μιας εργάτριας στην pizza fan
21/05/2013
Ή ΘΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ Ή ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr