Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
«Δε πα να μας χτυπάν…»
Την ώρα που παρακολουθούσαμε εμβρόντητοι τα μέλη της ομάδας Δέλτα να επιτίθενται και ξυλοκοπούν με λύσσα και ίσως σφοδρό μίσος παιδιά ηλικίας είκοσι χρονών μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Άσιμου: «Δε πα να μας χτυπάν με όλμους και κανόνια, δε πα να μας χαλάν τα πιο όμορφα μας χρόνια». Οι κλοτσιές, οι γροθιές και οι χειροπέδες είναι άραγε το ζοφερό μέλλον που προετοιμάσαμε για την ελπιδοφόρα νέα γενιά;
 
Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Κι επιπλέον, πώς είναι δυνατόν επίσημα όργανα του κράτους, όπως τα εν λόγω τμήματα της αστυνομίας, να βρίσκουν τέτοια ανοχή όταν εκδηλώνουν τόσο απροκάλυπτα μία φασιστική νοοτροπία; Δε νομίζω ότι χρειάζεται πλέον να επαναλαμβάνουμε αναφορικά με τον απρόκλητο χαρακτήρα της χτεσινής επίθεσης ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες της ΑΡΕΝ που πραγματοποιούσαν συμβολική διαμαρτυρία για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι έξω από το γραφείο του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Εξάλλου, υπάρχουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, περαστικοί και εργαζόμενοι που μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Ούτε όμως οι αισχρές λεκτικές επιθέσεις αστυνομικών κατά διαδηλωτριών έλειψαν ούτε από τη χτεσινή επίθεση της ομάδας Δελτα στους. Περιφρονώντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας τα μέλη της διμοιρίας καταφέρθηκαν εναντίον των νεαρότατων διαδηλωτριών με βαθύτατα προσβλητικές σεξιστικές εκφράσεις. Η αλαζονική στάση τους ανέδειξε εκ νέου τα προβλήματα πολιτικής κοινωνικοποίησης των μελών τους που αντιμετωπίζουν ορισμένες μονάδες/ειδικά σώματα της αστυνομίας.

Όπως φαίνεται λοιπόν κοινωνία που «ονειρεύεται» να οικοδομήσει η κυβέρνηση Σαμαρά δεν αποδέχεται τους ανήσυχους νέους και νέες. Αποβάλλει σα να ήταν «μιάσματα» τους απελπισμένους μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στον αγώνα τους να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους. Γιατί ας μη ξεχνάμε και το πραγματικό περιεχόμενο της συμβολικής διαμαρτυρίας που οργάνωσαν τα παιδιά: η κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική ήταν στο στόχαστρο, η οποία είναι «υπεύθυνη» μεταξύ άλλων για την τρομερή τραγωδία στο Φαρμακονήσι και που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Περιλαμβάνει όμως «ωφελούμενους» και «ωφελούμενες», εργαζόμενους σε ομηρεία των 300 ευρώ που θα δουλεύουν οκτάωρα και παραπάνω για να ενισχύσουν το slave story -με συγχωρείτε, «success story». Περιλαμβάνει νόμο και τάξη, που θα πειθαρχεί τους απείθαρχους και τους αμφισβητίες και καμία φορά (σχεδόν πάντα δηλαδή) θα  γρονθοκοπεί φοιτητές και τις φοιτήτριες που δεν συμμετέχουν σε «πολιτιστικά» πάρτι της ΔΑΠ στη Μύκονο αλλά, αντίθετα, υψώνουν το ανάστημά τους σε μοσχαναθρεμμένα κομματικά στελέχη της δεξιάς.

Στην ίδια χώρα, όμως, συνεχίζουν να ζουν και να αγωνίζονται νέοι και νέες που δεν αποδέχονται το μέλλον που άλλοι τους προδιαγράφουν. Όσο οι ομάδες Δέλτα και άλλοι αυταρχικοί μηχανισμοί  θα αμφισβητούν και θα απαξιώνουν τα δικαιώματά μας, εμείς θα διαλέγουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση μιας ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Όσο η επιλογή των κυρίαρχων θα είναι η εκμετάλλευση και η δημιουργία σκυμμένων ανθρώπων, η δικιά μας επιλογή θα είναι ο ξεσηκωμός και η αντίσταση.

Για το Νώντα λοιπόν, αλλά και για όλους και όλες που δηλώνουν έμπρακτα πως δεν τους τρομάζουν οι απειλές και οι εκφοβισμοί,  εμείς θα παραμείνουμε δίπλα τους: για όσο χρειαστεί κι ακόμη περισσότερο.


Χρήστος Καραγιαννίδης
RED
Notebook
31 Ιανουαρίου 2014 - 11:46 πμ | Χρήστος Καραγιαννίδης
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: sl

Αυτό το μίσος, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Ο εμφύλιος δεν μας δίδαξε τίποτα. Παίζετ(ε)αι το παιχνίδι που σας έβαλαν. Θα καταντήσετε αλληλοσφαγμένοι. Προσοχή, πολύ σύντομα θα το δείτε όσοι δεν ζήσατε άλλα χρόνια.
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Μια μέρα στα σύνορα
Χρήστος Καραγιαννίδης
14/05/2014
Προχωρώντας προς τα σύνορα, το ανοιξιάτικο τοπίο σε ρουφά όπως το χώμα τη βροχή. Στα βόρεια του νομού Δράμας βρίσκεται το Κάτω Νευροκόπι, μια περιοχή γνωστή για τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και για την καλλιέργεια πατάτας, και γευστικότατων φασολιών θα πρόσθετα εγώ. Ωστόσο σκοπός αυτής της γραπτής παρέμβασης δεν είναι να αναδειχθεί η περιοχή ως ένας ελκυστικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Γράφεται για να αναδειχθούν οι τραγικές κοινωνικές συνέπειες της εγκατάλειψης της περιοχής από την κρατική αρωγή.
 
 
Μεσάνυχτα στο Πανεπιστήμιο
Γιώργος Μπενέκος, Θανάσης Παππάς
1/05/2014
Πόσο απέχουν άραγε τα όνειρα από την πραγματικότητα; Ή αλλιώς πόσο τους επιτρέπουμε εμείς να απέχουν; Ο ήρωας της ταινίας του Γούντι Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» σίγουρα αναμετράται με αυτό το ερώτημα. Η ιστορία αφορά έναν πετυχημένο χολιγουντιανό σεναριογράφο και τη συμβατική ζωή του, που διαταρράσεται από την απόδρασή του σε έναν φανταστικό κόσμο. Μια ζωή που, φαινομενικά, είναι πλήρης από την οποία ωστόσο απουσιάζει κάτι θεμελιώδες: ο χώρος και ο χρόνος να ονειρευτεί.
 
 
Κοινή ανακοίνωση «Ανοιχτής Πόλης» και «Δύναμης Ζωής» για τα γεγονότα στον Κολωνό
30/04/2014
Μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» και της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής» που μοίραζαν προεκλογικό υλικό στον Κολωνό, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ακροδεξιά νεοφασιστικά στοιχεία. Οι τραμπούκοι απομονώθηκαν από πολίτες και παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι οποίοι έκαναν εκείνη τη στιγμή δωρεάν διανομή τροφίμων.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr