Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
1,6 τρισ. ευρώ από το 2008 για τη διάσωση των τραπεζών
Την πλήρη απαγόρευση στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να επενδύουν σε κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά μέσα και σε βασικά εμπορεύματα (σιτάρι, ρύζι, ζάχαρη, καφές κ.λπ.) προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον αναγκαστικό διαχωρισμό τους σε χωριστές οντότητες όταν ξεπερνούν ένα κρίσιμο μέγεθος σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου (σύνθετα, παράγωγα προϊόντα, τιτλοποιήσεις μετοχών κ.λπ.).
 
 Του Γιώργου Δαράτου

Η πρόταση αυτή, την οποία παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να δυσαρεστήσουν τους δικούς τους τραπεζίτες περιορίζοντας τόσο πολύ την κερδοσκοπική τους δράση. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Μ. Μπαρνιέ, όταν ερωτήθηκε χθες, εξήγησε ότι θα κράτη - μέλη θα έχουν την ευχέρεια, αν το επιθυμούν, να επεκτείνουν τα παραπάνω μέτρα και στις μικρότερες τράπεζές τους. Ερώτημα που αξίζει να τεθεί στη δικομματική κυβέρνηση των κ. Σαμαρά - Βενιζέλου για να διαπιστωθεί επιτέλους πόσο είναι και η ίδια εξαρτημένη από το διαπλεκόμενο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Ο Μ. Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω τονίζοντας πως με την πρότασή του αυτή αναλαμβάνει τις ευθύνες του γιατί δεν λησμονεί ότι οι κοινοτικές χώρες πλήρωσαν από το 2008 μέχρι σήμερα 1,6 τρισ. ευρώ (1.600 δισ. ευρώ) για τη διάσωση των τραπεζών τους επιβαρύνοντας με το αντίστοιχο ποσό τους Ευρωπαίους φορολογούμενους - πολίτες τους.

«Όποια κυβέρνηση διαφωνεί", είπε ο Μ. Μπαρνιέ, "να έλθει να μου εξηγήσει τους λόγους της διαφωνίας της και γιατί θα πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες να κερδοσκοπούν χωρίς κανένα όφελος για τους πελάτες τους και την οικονομία γενικότερα και να μου πουν γιατί αρνούνται τον διαχωρισμό από τη στιγμή που τη σχετική απόφαση γι΄ αυτόν θα τη λαμβάνει η ανεξάρτητη εποπτική αρχή».

Η πρόταση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα εφαρμόζεται μόνο στις μεγαλύτερες τράπεζες που εμφανίζουν πολυσχιδείς δραστηριότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν.

Για τις υπόλοιπες τράπεζες θα αποφασίζουν τα κράτη - μέλη

Η χθεσινή πρόταση του Μισέλ Μπαρνιέ εμφανίζεται ως ιδιαίτερα αυστηρή, αλλά στην πραγματικότητα, αν υιοθετηθεί, θα αφορά μόνο τις 30 από τις 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι υπόλοιπες θα μπορούν να τεθούν στο ίδιο καθεστώς μόνο με απόφαση των κυβερνήσεων, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, και αυτό το γνωρίζει ο Μ. Μπαρνιέ με τους ψευτοηρωισμούς του.

Στην πραγματικότητα οι χθεσινές προτάσεις του Γάλλου επιτρόπου έρχονται να χρυσώσουν το χάπι της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης και της υιοθέτησης του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των Τραπεζών (single resolution mechanism) που τον διαμόρφωσαν και τον επέβαλαν στην Κομισιόν -η οποία άλλα ήθελε- η Γερμανία με τον πιστό της ακόλουθο, τη «σοσιαλιστική» Γαλλία.

Η Επιτροπή είχε βασίσει νομικά όλη την πρότασή της για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση σε σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την Εσωτερική Αγορά. Αυτό θα σήμαινε, όμως, την πλήρη ανάμειξη σε όλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αρχή της συναπόφασης), κάτι που η Γερμανία απορρίπτει κάθετα.

Έτσι η Κομισιόν αναγκάσθηκε να πάρει πίσω την πρότασή της και να αλλάξει τη νομική της βάση για να ευχαριστήσει την Άνγκελα Μέρκελ, εισηγούμενη, πλέον, την ανάγκη υπογραφής διακυβερνητικής (διακρατικής) -εκτός, δηλαδή, των διατάξεων της Κοινοτικής Συνθήκης- συμφωνίας για τη σύσταση του περίφημου Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης ή Εκκαθάρισης των Τραπεζών που προβλέπει και κανόνες κυριολεκτικά «δήθεν» χρηματοδότησης αυτού του Ταμείου με κοινοτικούς πόρους του ασήμαντου αντικειμενικά ύψους των 55 δισ. ευρώ.

Αλλά τα δέκα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οι πόροι του θα προέρχονται από εισφορές των χωρών της Ευρωζώνης, από τα εθνικά Ταμεία Διάσωσης των τραπεζών δηλαδή.

Με άλλα λόγια, πλήρες κομφούζιο, με αυθαίρετους κανόνες λειτουργίας που επιβάλλει το Βερολίνο και, φυσικά, ανεφάρμοστους από τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία κ.ά.

Και όλες αυτές οι παρανομίες για να μην μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν να λαμβάνουν αποφάσεις για το πότε μια τράπεζα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης και αρμόδιοι γι΄ αυτό να είναι εξωκοινοτικοί θεσμικοί παράγοντες, όπως το αρμόδιο -διακυβερνητικής σύνθεσης- συμβούλιο, θεσπισμένο κατά παράβαση των Συνθηκών.

Σε αυτό το χοντρό παιχνίδι οφείλει να παίξει και η Ελλάδα ως προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να υιοθετηθούν οι παράνομες αποφάσεις που έχει πάρει το συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάτω από την αφόρητη πίεση και τις απειλές της Γερμανίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, πιστός υπηρέτης των δανειστών μας, αδιαφόρησε ακόμη και για τις αντίθετες απόψεις που έχουν αρχίσει να διατυπώνουν χώρες - μέλη, όπως λ.χ. το Βέλγιο, που δεν επιθυμούν νέες γερμανικές χειροπέδες στις οικονομίες τους.

234 δισ. ευρώ "έμμεσες επιδοτήσεις" για τις τράπεζες το 2012

Είναι χαρακτηριστικό το μέγεθος της εξάρτησης των Ευρωπαίων πολιτικών από τις τράπεζές τους, έτσι όπως εμφανίζεται σε μελέτη των Οικολόγων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες, των οποίων κατάρρευση θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στην κοινοτική οικονομία, εξασφάλισαν το 2012 «έμμεσες επιδοτήσεις» μέσω των εγγυήσεων που έδιναν γι΄ αυτές τα κράτη - μέλη, προκειμένου αυτές, με τη σειρά τους, να είναι σε θέση να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πολιτών τους. Το ύψος αυτών των «έμμεσων εγγυήσεων» το υπολογίζει η μελέτη αυτή στα 234 δισ. ευρώ μόνο για το 2012.

Την ίδια χρονιά αυτές οι μεγάλες τράπεζες εμφάνισαν συνολικά κέρδη ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Από τις εγγυήσεις αυτές ελάχιστα ωφελήθηκε η πραγματική οικονομία των χωρών - μελών, αφού οι τράπεζες τις χρησιμοποίησαν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους επειδή ακριβώς γνωρίζουν πως, ό,τι δυσάρεστο κι αν τους συμβεί, τα κράτη θα σπεύσουν να τις σώσουν. Και στο σημείο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να γνωρίζει, μέσω των αμφίβολων ελέγχων του Ελληνικού Ταμείου Διάσωσης Τραπεζών, πώς ακριβώς χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες τα δισεκατομμύρια των ευρώ που έχουν εισπράξει για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή: Αυγή


Γιώργος Δαράτος
RED
Notebook
30 Ιανουαρίου 2014 - 7:44 πμ | Γιώργος Δαράτος
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ανακοίνωση Α.Ρ.ΕΝ.Α για τις φοιτητικές εκλογές
12/05/2014
Στις 7/5, μέρα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, βιώσαµε µια σειρά από σκηνικά βίας και τραµπουκισµών, που αµαύρωσαν την από χρόνια (µε ευθύνες της ΠΑΣΠ και της ∆ΑΠ) εκφυλισμένη διαδικασία, και είχαν σαν αποτέλεσμα την διακοπή της.
 
 
ΑΣΟΕΕ: Kοινότητα υπό διωγμό
Ελεάννα Παππά, Γρηγόρης Τσαρδανίδης
21/04/2014
Αναβλήθηκε για τον Μάιο η δίκη των 13 συλληφθέντων από την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ
 
 
Για τις εκλογές οργάνων στο ΤΕΕ
Γιώργος Βελεγράκης, Γιάννος Γιαννόπουλος, Εύα Παπατζανή
22/04/2014
Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Αριστερά
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr