Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ακαδημαϊκοί δίνουν την υποστήριξή τους σε φοιτητές που διαδηλώνουν ενάντια στην διδασκαλία των οικονομικών
Μία ομάδα διακεκριμένων ακαδημαϊκών οικονομολόγων έδωσαν την στήριξή τους στις διαδηλώσεις των φοιτητών τους ενάντια στην διδασκαλία των νεο-κλασικών οικονομικών, αυξάνοντας την πίεση προς τα κορυφαία πανεπιστήμια να αναμορφώσουν τα μαθήματα που κυριαρχούνται από τις θεωρίες της ελεύθερης αγοράς και αγνοούν την επίδραση των χρηματοικονομικών κρίσεων.
 
Του Φίλιπ Ίνμαν

Οι ακαδημαϊκοί, που ανήκουν σε μερικά από τα πιο φημισμένα ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας όπως το Κέημπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Λήντζ, δήλωσαν ότι οι φοιτητές «εξαπατούνται» από τα μαθήματα που παρακολουθούν, ενώ την ίδια στιγμή, τα ιδρύματα ερευνών και υποτροφιών εμποδίζουν  τυχόν μεταρρυθμίσεις.

Σε μία αναπάντεχη επίθεση ενάντια στους παράγοντες που παρέχουν διδακτορικές και ερευνητικές επιχορηγήσεις, σημείωσαν πως εντυπώνεται μία «πνευματική μονοκαλλιέργεια» από το σύστημα της κρατικής χρηματοδότησης βάσει αξιολογήσεων των επιστημονικών περιοδικών «που είναι σοβαρά μεροληπτικές υπέρ της ορθοδοξίας και ενάντια στην διαλεκτική ποικιλομορφία».

Οι ακαδημαϊκοί δήλωσαν σε επιστολή τους στην εφημερίδα Guardian ότι «η δογματική διαλεκτική δέσμευση» στην διδασκαλία οικονομικών θεωριών βασισμένων σε ορθολογικούς καταναλωτές και εργαζόμενους με απεριόριστα θέλω «αντίκειται στην ευρύτητα διδασκαλίας σε άλλες κοινωνικές επιστήμες, που σε κάθε περίπτωση παρουσιάζουν και τα αντίθετα-ανταγωνιστικά παραδείγματα».

Είπαν, επίσης: «Οι φοιτητές μπορούν σήμερα να αποκτήσουν ένα πτυχίο οικονομικών χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με τις θεωρίες του Keynes, του Marx ή του Minsky, και χωρίς να έχουν διδαχτεί τίποτα για τη Μεγάλη Ύφεση».

Η επίθεση αυτή ακολουθεί πρόσφατες διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Οι φοιτητές εκεί, που σημειωτέον συγκρότησαν την «Post Crash Economics Society» (σ.μ. σε ελεύθερη μετάφραση, την Εταιρία Οικονομικών της Μετά-Κατάρρευσης), δήλωσαν πως τα μαθήματά τους αποδείχτηκαν ανίκανα στο να εξηγήσουν το γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προειδοποιήσουν για την χρηματοοικονομική κρίση, αλλά επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο να εκπαιδεύουν τους φοιτητές για τις θέσεις εργασίας του City.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, μία διεθνής ομάδα  οικονομολόγων, με την υποστήριξη του Institute for New Economic Thinking, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα προγράμματα οικονομικών σπουδών και να προσφέρει στα πανεπιστήμια εναλλακτικά μαθήματα.

Σε ένα συνέδιρο που διοργανώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο, στα γραφεία του στο Λονδίνο, δεσμεύτηκαν να έχουν ένα μάθημα πρώτου έτους που θα περιλαμβάνει οικονομική ιστορία και ένα ευρύτερο φάσμα ανταγωνιστικών οικονομικών θεωριών, ήδη από το ακαδημαϊκό έτος ‘14-’15.

Η διαμάχη για το μέλλον της διδασκαλίας των οικονομικών ακολουθεί μερικά χρόνια αργότερα την διαμάχη για τον ρόλο των ακαδημαϊκών, ειδκά στις ΗΠΑ, στην παροχή στήριξης στην κραιπάλη των αγοραπωλησιών που οδήγησε στην κατάρρευση του 2008.

Αρκετοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του νικητή του βραβείου Nobel για το 2013 Rοbert Shiller, έχουν υποστηρίξει ότι τα κυρίαρχα οικονομικά κακώς διδάσκουν θεωρίες βασισμένες στη διατήρηση ανοιχτά ανταγωνιστικών αγορών και ότι οι καλώς πληροφορημένοι αγοραστές και πωλητές εκμηδενίζουν τον κίνδυνο ανόδου των τιμών πέρα από ένα βιώσιμο επίπεδο για μία παρατεταμένη περίοδο.

Οι ακαδημαϊκοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Engelbert Stockhammer του Πανεπιστημίου του Kingston, δήλωσαν: «Κατανοούμε την οργή των φοιτητών με τον τρόπο που διδάσκονται τα οικονομικά στα περισσότερα ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει μία ζωντανή κοινότητα πολυφωνικών οικονομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, αλλά αυτοί οι ακαδημαϊκοί έχουν περιθωριοποιηθεί στους κύκλους. Αυτή η αδυναμία στον τρόπο που διδάσκονται τα οικονομικά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την “πνευματική μονοκαλλιέργεια” από το σύστημα της κρατικής χρηματοδότησης [...] βάσει αξιολογήσεων των επιστημονικών περιοδικών “που είναι σοβαρά μεροληπτικές υπέρ της ορθοδοξίας και ενάντια στην διαλεκτική ποικιλομορφία”».

Μετάφραση: Σπύρος Τζώρτζης

Πηγή: The Guardian


Phillip Inman
RED
Notebook
8 Δκεμβρίου 2013 - 10:05 πμ | Phillip Inman
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αποχαιρετώντας τον ευρωπαϊσμό και την Αριστερά του εθνικού κράτους
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
2/05/2014
Ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές θρήνησαν το ίδιο δυνατά για τη «Χώρα» και την απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας, δείχνοντας τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Όμως η μείωση της εθνικής οικονομικής κυριαρχίας υπήρξε από χρόνια συνειδητή επιλογή των αρχουσών τάξεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, κεντροαριστερών και κεντροδεξιών αδιακρίτως, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του περιορισμού της δημοκρατίας
 
 
Η μαγική λέξη «ανταγωνιστικότητα»
Βλάσης Μισσός, Μιχάλης Βεληζιώτης
6/04/2014
Ή οι βλαβερές συνέπειες της μείωσης των μισθών
 
 
Ύαινες
Νίκος Σκοπλάκης
8/11/2013
Ένας χαμηλοσυνταξιούχος που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής που του επιβλήθηκε, αδυνατώντας να καταβάλει το ενοίκιο και μπροστά στην απελπισία της έξωσης αυτοπυροβολήθηκε. Τα ξημερώματα, οι δυνάμεις καταστολής στάλθηκαν για να πλήξουν ένα θεμελιώδες αγαθό της δημοκρατίας, την ελεύθερη ενημέρωση. Αντισυνταγματικά μέτρα ταξικού μίσους και αναλγησίας συγκλίνουν με ληγμένες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να στραγγαλίσουν την κοινωνία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr