Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός καπιταλισμός
Του Χρήστου Λάσκου
 
Του Χρήστου Λάσκου

Μια από τις θεμελιώδεις διαχωριστικές των πολιτικών δυνάμεων αφορά το ζήτημα της προέλευσης του δημόσιου χρέους. Γιατί, προφανώς, η άποψη σχετικά με αυτό καθορίζει και τις προτάσεις διεξόδου.

Σε ό,τι αφορά τις καθεστωτικές δυνάμεις, η βασική γραμμή υπήρξε –και παραμένει- πως τόσο για το δημόσιο χρέος, όσο και για όλα τα κακά της μοίρας μας, εν τέλει, την κύρια ευθύνη έχει το μεγάλο και σπάταλο ελληνικό κράτος. Το γεγονός πως πρόκειται για το δικό τους καπιταλιστικό κράτος, γι’ αυτό που έφτιαξαν και διατήρησαν οι ίδιοι σε όλη τη νεοελληνική ιστορία, μπορεί να κάνει λίγο… γκροτέσκα την «ανάλυση», αλλά αυτή, θα σου πουν, είναι αισθητική κρίση, όχι πολιτική. Ως προς την πολιτική, οι καθεστωτικοί –με όλη τη συντριπτική επικοινωνιακή δύναμη πυρός των ΜΜΕ μαζί τους- ισχυρίζονται πως, όσο κι αν αμάρτησαν στο παρελθόν, τώρα είναι έτοιμοι, αναγνωρίζοντας το σφάλμα, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες «διορθώσεις». Θα συρρικνώσουν μέχρις εξαφανίσεως το κράτος και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Αντίστοιχα, ένα σημαντικό μέρος των αριστερών και ευρύτερα αντιμνημονιακών  δυνάμεων βρίσκει πως η έκρηξη του δημοσίου χρέους οφείλεται κατά βάση στη δράση διεθνών τοκογλύφων, που, με σχεδιασμένο και συστηματικό τρόπο, αξιοποίησαν τη συνέργεια σε βαθμό δοσιλογισμού των εγχώριων ελίτ, ώστε να διαμορφώσουν για τη «χώρα» τη μοίρα μια αποικίας χρέους. Σε αυτές τις προσεγγίσεις κυριαρχεί ένας πατριωτικός, αντιιμπεριαλιστικός τόνος, εξού και η πληθωρική αναφορά στη χώρα –ή και στην πατρίδα- και η μηδενική αντίστοιχη στον ελληνικό καπιταλισμό. Γι’ αυτό και η λύση του δράματος φαίνεται εύλογα συνδεδεμένη πρωταρχικά με μια σύγκρουση που ως βασικό υποκείμενο έχει τη χώρα, η οποία έτσι, με οδηγό μια κυβέρνηση σωτηρίας, θα διεκδικήσει την εθνική κυριαρχία, όρο εκ των ων ουκ άνευ για τη διέξοδο.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις αν κάτι είναι δεδομένο είναι η εξαφάνιση από το κάδρο της ελληνικής άρχουσας τάξης. Πράγματι, για τους καθεστωτικούς δεν τίθεται καν θέμα «ευθύνης» της στο μέτρο που, αντίθετα, η «επιχειρηματική τάξη» της χώρας (άντε πάλι!) είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της κρατικής σπατάλης, της γραφειοκρατίας, της αριστερής μεταπολιτευτικής κυριαρχίας και της διάχυτης ανομίας στην ελλαδική, τελευταία στον πλανήτη, σοβιετική επικράτεια.

Για τους πρωταρχικά αντιιμπεριαλιστές, δε, οι έλληνες καπιταλιστές δεν είναι ποτέ στο πρώτο πλάνο, εφόσον δεν αποτελούν παρά δευτερεύουσες περσόνες σε ένα δράμα με πρωταγωνιστές τη Μέρκελ και τη Deutsche Bank, την Κομισιόν και τους διεθνείς τοκογλύφους. Οι «δικοί» μας –πολιτική και οικονομική «ολιγαρχία»- δεν είναι παρά σφουγγοκωλάριοι ή κουίσλινγκ που προσαρμόζουν τα συμφέροντά τους σε αυτά των ισχυρών.

Και στις δύο περιπτώσεις, λοιπόν, οι έλληνες καπιταλιστές δεν είναι η κατεξοχήν εκμεταλλευτική κατηγορία στη «χώρα». Συνιστούν είτε πληττόμενη υγιή επιχειρηματικότητα είτε δευτεράντζες συνοδοιπόρους των γερμανών και των συμμάχων τους στην ελλαδική αποικία χρέους.

Τα πράγματα, βεβαίως, κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Και, ευτυχώς, η κύρια ανάλυση του βασικού αντιπάλου της δολοφονικής πολιτικής που ασκείται πάνω μας, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ διαφορετική. Αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή πως όλα όσα μας συμβαίνουν στην εποχή των μνημονίων έχουν ως πρωταρχικά ωφελημένους τους έλληνες καπιταλιστές, οι οποίοι μέσα στην κρίση είδαν το λόγο των εισοδημάτων τους προς αυτά των μισθωτών να αυξάνονται κατά 40%, διαμορφώνει μια ρητορική και ένα πρόγραμμα που έχει κατεξοχήν ταξικό χαρακτήρα. Αντιλαμβάνεται πως, περισσότερο και από αυτήν την τωρινή ωφέλεια, οι «επιχειρηματίες» μας ενδιαφέρονται για τα διαρκή αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής στους μισθούς, τα ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, τις συμβάσεις, το κοινωνικό κράτος: η κατάρρευση κάθε είδους κοινωνικής και εργασιακής προστασίας, η αποδόμηση όλων των αιματηρά κατακτημένων δικαιωμάτων αποτελεί τόσο μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό καπιταλισμό, που ούτε στα πιο προχωρημένα του όνειρα μπορούσε να δει πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Το ενδιαφέρον των «πιστωτών» συνίσταται κατά βάση στο γεγονός πως το ελλαδικό πειραματόζωο παρέχει στοιχεία με παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανοίγει δρόμους για να πορευτεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής καπιταλισμός.

Αυτή είναι συνοπτικά η αντίληψη του ζητήματος που ενυπάρχει στα βασικά συνεδριακά κείμενα και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αντίληψη αγκυρωμένη στην μαρξική ιδέα για την προτεραιότητα των ταξικών σχέσεων και της ταξικής πάλης προκειμένου να εξηγηθούν τα κοινωνικά φαινόμενα.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που συνιστά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης είναι απολύτως καθοριστική για το πολιτικό αποτέλεσμα.

Γυρνώντας στην αρχή, λοιπόν, ας θυμηθούμε για άλλη μια φορά –γιατί συνηθίζεται να ξεχνιούνται τα «βασικά»- πώς προέκυψε το ελληνικό δημόσιο χρέος και πόσο ταξικό, με την πιο προφανή σημασία της λέξης, είναι.

Το δημόσιο χρέος, ως το συσσωρευμένο στο χρόνο δημόσιο έλλειμμα, προέρχεται από το γεγονός πως τα δημόσια έσοδα υστερούσαν επί δεκαετίες έναντι των δαπανών. Κι ενώ οι τελευταίες ήταν σχεδόν στο μέσο επίπεδο της ΕΕ, ως προς τα έσοδα το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος υπολείπονταν σε ακραίο βαθμό. Στη δεκαπενταετία πριν από την κρίση τα έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν κατά 7 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ ειδικά ως προς τα φορολογικά έσοδα η απόκλιση προσέγγιζε το 10%! Πού οφείλονταν αυτές οι προκλητικές υστερήσεις; Μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως το κεφάλαιο υποφορολογούνταν με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 16.5%, όταν ο αντίστοιχος στην ΕΕ ήταν 27.5%. Και, επιπλέον, σε μια πολύ γενναιόδωρη στάση απέναντι σε μια ευρεία κατηγορία εργοδοτών κάθε μεγέθους και αυτοαπασχολουμένων, που φοροδιέφευγαν ασυστόλως παρέχοντας στην ηγεμονική τάξη τα αναγκαία, για την κυριαρχία της, κοινωνικά στηρίγματα.

Με δυό λόγια, ο ακραία εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του ελληνικού κεφαλαίου βρίσκεται στη ρίζα και του προβλήματος του δημόσιου χρέους. Και σήμερα εκμεταλλεύεται το πρόβλημα που δημιούργησε προκειμένου να διαμορφώσει την κοινωνική έρημο, η ύπαρξη της οποίας είναι αναγκαία για την επιδιωκόμενη από μέρους του κερδοφορία.

Αν δεν καταλαβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, είναι αδύνατο, νομίζω, να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό εχθρό. Ο οποίος είναι, πρώτα απ’ όλα, εντός. Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος δίνει στον αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, ευρύτερα, το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, χωρίς το οποίο εύκολα μπορούμε να στρατευτούμε σε αντικατοχικές ή αντιαποικιακές προσπάθειες κυνηγιού ανεμόμυλων και να χάσουμε από την οπτική μας την αληθινή σύγκρουση, αυτήν για την οποία ο πολύς Γουόρεν Μπάφετ λέει πως «είναι η δική [του] τάξη που νικάει».  

Πηγή: alterthess


Χρήστος Λάσκος
RED
Notebook
29 Νεμβρίου 2013 - 5:48 pm | Χρήστος Λάσκος
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

μάλιστα .

μια αφήγηση που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για το καλό της χώρας ( δηλ του ελληνικού καπιταλισμού )ότι θα προσπαθήσει να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ και την ακροδεξιά ... ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη , είναι η επιτομή της ταξικής ανάλυσης .

και μια άλλη που λέει ότι δεν υπάρχει αντινεοφιλελευθερισμός μέσα στον νεοφιλελευθερισμό ( πχ των δανειστών που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τους αναγνωρίζει και δεν κάνει ενέργειες εναντίον τους και θα βρει λογικές λύσεις για όλους , ή της ΟΝΕ , της κατάργησης δηλ του νομίσματος απο μια ιδιωτική τράπεζα και την ... διεθνιστική υποχρέωση των εργαζομένων στην Ελλάδα να παράγουν στην ισοτιμία της Γερμανίας και να πάνε στα 200 ευρώ - όχι γραμμικά και τεχνικά , αυτός ειναι ο μηχανισμός της ΟΝΕ , αυτή είναι η ταξική επιλογή ) όπως επίσης ότι μεταξύ εθνικών κοινωνικών σχηματισμών υπάρχουν σχέσεις ιεραρχίας ( ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν , ότι ο ελληνικός καπιταλισμός δεν εσωτερικεύει άνισες πιέσεις στους εργαζόμενους και είναι και ξεκάθαρη η ισοτιμία Μέρκελ - Σαμαρά - μη σου πω ότι ο Μεσσήνιος της βάζει και τις φωνές πότε πότε , μιας και σαν τον ελληνικό καπιταλισμό κανείς ) αυτή είναι λέει στην άλλη όψη από την συστημική ανάλυση .

πραγματικά μακάρι να πίστευα ότι σ όπως ο Λάσκος δεν πιστεύουν αυτά που λένε , οπότε μας κοροϊδεύουν . δεν το πιστεύω όμως , και το πρόβλημα έτσι είναι πολύ μεγαλύτερο .

η επιτομή της πιο κόκκινης προλεταριακής γραμμής που υπάρχει είναι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ . Και μας το λέει ο σ Λάσκος μια φορά την βδομάδα .

μαζί με τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και πολιτικές ελίτ ΟΝΕ ΕΕ και ΕΚΤ , μαζί με τους yes we can ( όχι τον Κρούγκμαν όμως , προς θεού λέει για το ευρώ αυτός ) μαζί με τον ... Σουλτς ( τους συνεργάτες της Μέρκελ δηλ ) μαζί και οικονομικοί μνημονιακοί υπουργοί , μαζί και ο Πάνος ο Καμένος και η ΟΝΝΕΔ του πεζοδρομίου .

όλοι αυτοί μαζί και κόκκινοι και ειδικοί και τα πάντα όλα . Τώρα ότι ο σ Λάσκος δεν μπορεί να τα στηρίξει όλα αυτά είναι λεπτομέρεια . Μήπως θα τον βρω πουθενά να τον ρωτήσω ?

Ή αν τον βρω σε καμία εκδήλωση , μήπως δεν θα υπάρχουν οι άνθρωποι του μηχανισμού να πουν το κλασικό

εντάξει τώρα , αυτά τα λένε τα δελτία των 8 , δεν χρειάζεται να απαντάμε σε κακόπιστους .

κάποιος σύντροφος
Σχόλιο από: κάποιος άλλος

Κάποιε σύντροφε, μάλλον άλλο κείμενο διαβάζουμε. Εκτός αν έχεις κάποιον καΰμό, και τον δημοσιοποιείς παντού, ανεξαρτήτως περιεχομένου άρθρου
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

να διαβάσεις το κείμενο του Λάσκου και συζητάμε .

να το συσχετίσεις όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική στάση του Λάσκου .

ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν λέει ( όχι στα συνεδριακά κείμενα που δεν τα διάβασε ένας άνθρωπος μη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τα διάβασε και η μεγάλη πλειοψηφία ότι αναγνωρίζουμε και πληρώνουμε το χρέος προς τους δανειστές μας , και ότι δεν χωράνε ταξικές αναλύσεις και γραμμές αλλά ένα πανεθνικό μέτωπο που θα διασώσει την οικονομία της αγοράς και την σχέση της χώρας με τον ιμπεριαλισμό .

όχι ότι υπάρχει περίπτωση βέβαια το κράτος και ο ιμπεριαλισμός να αποδεκτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό ρόλο . Σιγά μην αφήσουν την ευκαιρία για έναν παραδειγματικό διασυρμό της αριστεράς και απόδειξη της ορθότητας του yes we can .

όταν λοιπόν ο Λάσκος λέει τα αντίθετα από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παρουσιάζει σαν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ , δεν υπάρχει θέμα ?

όχι ότι αυτά τα δήθεν πολύ αριστερά που λέει ο Λάσκος στέκουν βέβαια , μιας και είναι η γραμμή περί χρηματοδότησης της ... επανάστασης από τον ελληνικό καπιταλισμό και την ΕΕ .

έστω λοιπόν αυτά να βγει και να τα πει απέναντι στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ .

ο Σταθάκης ας πούμε είπε πρόσφατα ότι η Ισπανία έχει δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο , άρα η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στέκει . Ο Λάσκος λέει ότι γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ... προχωρημένος κομμουνισμός .

Άντε να τσακίσω την λογική και να πω ότι μπορούν να είναι στο ίδιο κόμμα . Και στο ίδιο εσωκομματικό μπλοκ ? Και όλοι μαζί με την άλλη Κομμισσιόν που είναι εφικτή αν βγει ο Τσίπρας ( ή έστω ο Σουλτς ?

μη μας απαντάς μονολεκτικά όμως σύντροφε μου κάποιε άλλε . Απάντα πχ που κολλάει η ΟΝΝΕΔ του πεζοδρομίου του Καμένου , με την κόκκινη ταξική προλεταριακή φαντασία του Λάσκου ..

η απάντα πόσο ταξική και διεθνιστική είναι μια γραμμή που ο ταξικός και διεθνιστής συνοδοιπόρος του die linke λέει ότι την γραμμή αυτή την θέλει για τους Γερμανούς βιομηχάνους .

http://www.epohi.gr/portal/diethni/13049-syc2adnec2adnteyc2adksi-me-ton-gkrec2adgkor-gkic2adzi

για το θεό όμως σ κάποιε άλλε απάντα σε κάτι .

για να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά ...

εδώ είναι το σημείο που κάποιος του μηχανισμού λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30 % και δεν ασχολείται με αυτά .

ο ταξικός διεθνιστής σύντροφος Γκίζι είναι με τους Γερμανούς βιομηχάνους και δεν θέλουμε να δώσουμε λογαριασμό στον κάθε αριστεριστή που παίρνει γραμμή από το Mega

κάποιος σύντροφος
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

ορθή επανάληψη : δεν τα διάβασε και η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ( για τα συνεδριακά του κείμενα ) , ευκαιρία για την απόδειξη της ορθότητας του there is no alternative ( για την παραδειγματική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σαν πειρασμό των ελίτ )
Σχόλιο από: Καραγιαννίδης Χρήστος

Κάποιε, κάπου, κάποτε. Μη διαβάζεις κείμενα που σε χαλάνε. Θα κάνεις γρήγορα ρυτίδες.
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

το πολύ πολύ να μην διοριστώ Χρήστο .

το πιασες ?

βέβαια δεν ξέρω τον σκοπό σου , αλλά δεν έχεις 2 λέξεις να υπερασπιστείς ένα άρθρο και μια γραμμή ?

κάποιος σύντροφος

Σχόλιο από: markos

Κάποιε σύντροφε,
εχω άλλη γνωμη από την δική σου για τον σφ Λάσκο.
Είναι απο τους πιο καταρτισμένους Μαρξιστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα για όλη την αριστερά.
Βεβαίως η άποψη σου είναι σεβαστη , παρ΄οτι βαθειά λαθεμένη.
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

συμφωνώ ότι είναι καταρτισμένος , αλλά δεν αρκεί αυτό για την κρουστικότητα μιας γραμμής .

ειδικά όταν πιστεύει ότι η γραμμή του εφαρμόζεται , ενώ εφαρμόζεται μια εντελώς διαφορετική .

εν τέλει θεωρώ συντρόφους όπως ο Μηλιός , ο Τσακαλώτος και ο Λάσκος , βαθιά ηττημένους , ούτε άσχετους ούτε ψεύτες .

υποστηρίζουν την γραμμή της εκσυγχρονιστικής σοσιαλδημοκρατίας , που την έχουν πολεμήσει πολλά χρόνια . Και πιστεύουν ότι υποστηρίζουν ότι πιο προλεταριακό υπάρχει .

κάποιος σύντροφος
Σχόλιο από: nik

η γραμμή Λάσκου ,Τσακαλώτου,Μηλιού έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ελπίδα όλου του κόσμου. Οι δικές σου απόψεις ,κάποιε σύντροφε,που οδηγούν;
Σχόλιο από: κάποιος σύντροφος

εγώ στην αφέλεια μου εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν η , οριακά εξεγερτική κίνηση των μαζών το 10 - 12 .

και μια πολιτική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ που εγκαταλείφθηκε . Κυβέρνηση της αριστεράς , καμία θυσία για το ευρώ .

οι δικές μου απόψεις λες που οδηγούν .Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε το 60 % του μισθωτού κόσμου και το 44 % στον πληθυσμό να επιλέγει κατάργηση μνημονίου από παραμονή στο ευρώ .

που οδηγεί να πολιτικοποιήσει και να οργανώσει η αριστερά τις πρωτοπόρες διαθέσεις του κόσμου ?

γιατί να οδηγεί σε κάτι αρνητικό ? Και που το είδες γραμμένο και το φέρνεις σε αντιπαραβολή με την ελπίδα του κόσμου ?

που οδηγεί ας πούμε η ψήφος στον τρομονόμο απο τον ΣΥΡΙΖΑ ? Οξύνει τις αγωνιστικές διαθέσεις ?

η ανοιχτή κεντρική πολιτική συνεργασία με την ακροδεξιά ? ( αυτό που ο Βούτσης λέει ... λαϊκή δεξιά )

σε τελευταία ανάλυση , έχεις ένα κείμενο του Μηλιού του Τσακαλώτου και του Λάσκου να λέει για κυβέρνηση με την ακροδεξιά ?

γιατί δεν είναι η γραμμή τους αυτό που εφαρμόζεται . Αυτοί είναι το φλου αρτιστίκ μαρξιστικό κουλτουριάρικο περιτύλιγμα .

αυτό είναι το θέμα που θέλω απάντηση αλλά δεν την παίρνω . Λέει ο Λάσκος ταξική μονομέρεια , λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εθνική ενότητα με τον Καμένο και ο Λάσκος λέει εθνικιστές την αριστερά που είναι κατά της ΕΕ και όχι τον Καμένο . Λέει ο Λάσκος ταξικό το χρέος λέει ο ΣΥΡΙΖΑ το αναγνωρίζουμε το πληρώνουμε κλπ , και ο Λάσκος επιτίθεται σε όσους λένε ... ταξικό το χρέος !! Θα μου πει ένας γιατί στέκει ? ( ρητορικό ερώτημα )

Επιμένω πάντως ότι δεν μιλάμε για απάτη αλλά για πορεία προς μαθηματικά βέβαια καταθλιπτικό και όχι μόνο πολιτικά επεισόδιο , όταν καταλάβουν όλοι τι είναι το μικρό καλάθι του Δραγασάκη .

Για το στελεχιακό δυναμικό λέω τύπου Λάσκου .Ο κόσμος δεν περιμένει τίποτα στην τελική .

Και τι να περιμένει ? Να βγει ο Τσίπρας πρόεδρος της τρόικας ?

Έστω ο Σουλτς θα μου πεις . Μην τα μηδενίζεις όλα !!!

Γεια σας .

κάποιος σύντροφος
Σχόλιο από: νικοκαλ

πολυ καλο το αρθρο σ. και συναδελφε χρηστο. πιανει την ουσια του πραγματος και αναδεικνυει την ταξικη φυση δημιουργιας του χρεους και ως εκ τουτου και τον τροπο αποφυγης επαναληψης του στο μελλον και με διαγραφη του μεγαλυτερου μερους του σωρευμενου χρεους (και με ελε αλλα οχι μονον.....)
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr