Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
ΕΡΤ: Η Ελλάδα της ελπίδας μέσα στην κρίση
Οσοι από μας βρέθηκαν το χάραμα της Παρασκευής, 7 Νοεμβρίου, μπροστά στα κάγκελα της ΕΡΤ και απέναντι στα ΜΑΤ , γνωρίζαμε ότι ζούσαμε τη βίαιη διακοπή ενός εξαιρετικού εγχειρήματος ελεύθερης και ανεξάρτητης ραδιοφωνίας /τηλεόρασης και ενημέρωσης.
 
Της Θεανώς Φωτίου

Μέσα από μια αλληλουχία παράνομων ενεργειών  της κυβέρνησης, που ξεκίνησε με το «μαύρο στην ΕΡΤ» της 11ης Ιουνίου, και με συνεχή ανυπέρβλητα εμπόδια επικοινωνίας, γεννήθηκε στον τόπο μας ένα καινούργιο υπόδειγμα ενημέρωσης, με πολυφωνία, υψηλό φρόνημα και συνεργασία. Το υπόδειγμα αυτό απέκτησε ευρύτατη λαϊκή συναίνεση και αποδοχή, σεβασμό και ακροαματικότητα, που πολλές φορές ξεπερνούσε το παρελθόν της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης: υποδειγματική κάλυψη πολιτικών γεγονότων, γερμανικές εκλογές,  ταξίδι Σαμαρά στην  Αμερική και πρωτιές στη δημοσιοποίηση ειδήσεων ήταν  οι κατακτήσεις της. Η νέα ΕΡΤ , συνέχεια και τομή της προηγούμενης, δίδαξε σε δύσκολους καιρούς ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν τις παράνομες απολύσεις  και να αντιτάξουν στην απόσυρση, την ιδιώτευση και την οργή της απελπισίας, την συλλογική δράση και οργάνωση, παραμένοντας στη θέση τους και συνεχίζοντας την δουλειά τους.

Βελτίωσαν την ποιότητα της εργασίας τους, λειτουργούσαν με ελάχιστα μέσα αλλά πολλαπλασίαζαν  την απόδοσή τους μέσα από τη δύναμη της συλλογικότητας και της ευθύνης που είχαν αναλάβει: να ενημερώσουν σε καιρούς δύσκολους, με αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό, τον ελληνικό λαό.

Η ανάληψη αυτής της ευθύνης προκάλεσε, τις προσωπικές υπερβάσεις και διάρρρηξη συνείδησης  που χαρακτηρίζουν το όλο πείραμα της ΕΡΤ και το καθιστούν μια εμβληματική πράξη αντίστασης μεγάλης διάρκειας στις μνημονιακές  επιταγές, στις απολύσεις και διαθεσιμότητες της κυβέρνησης. Είναι μια πράξη που μέσα σε πέντε μήνες κουρέλιασε όλα  όσα λέγονται περί εξορθολογισμού  του Δημοσίου και αξιοκρατίας –ένα αντιπαράδειγμα που κρίνεται καθημερινά ώρα την ώρα δίπλα στο κρατικό υπόδειγμα και γι’ αυτό βέβαια καθίσταται εξαιρετικά ενοχλητικό. Γι’ αυτό πρέπει να σιγήσει διά των ΜΑΤ.

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ το ανέτρεψαν οι εργαζόμενοι με αυτό το μοναδικό αυτοδιαχειριστικό και συλλογικό παράδειγμα, που θα μείνει  στην ιστορία της παγκόσμιας ραδιοτηλεόρασης. Η ανατροπή αυτή που έδινε ελπίδα και πληροφόρηση  σε χιλιάδες Έλληνες, έπρεπε να σιγήσει. Με τον κλασικό τρόπο που δεν συμβαίνει στις δημοκρατίες: στις 4 το χάραμα από τα ΜΑΤ.
Όμως η εγγραφή αυτού του εγχειρήματος στο συλλογικό ασυνείδητο δεν σβήνει.

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ υπέρτατο καθήκον  ήταν «η ροή προγράμματος». Και γι’ αυτήν τη ροή  δεν υπολόγιζαν κόπο, ωράρια και αντοχές. Δεν υπήρχαν κάρτες και κοπάνες.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ  δεν ήταν υπάλληλοι κανενός, ήταν δημόσιοι λειτουργοί και η ύπαρξη της κατάληψης νομιμοποιείτο μόνο μ’ αυτή την καθημερινή λειτουργία: την υπεύθυνη, απρόσκοπτη και υψηλής ποιότητας ροή του προγράμματος. Έτσι, η κατάληψη της ΕΡΤ διασφαλίζει τη δημόσια περιουσία παράγοντας δημόσιο έργο καθημερινά.

Οι «παράνομοι καταληψίες της δημόσιας περιουσίας» νοηματοδότησαν ξανά λέξεις εξαιρετικά φθαρμένες, όπως δημόσιο αγαθό, δημόσια περιουσία και ελευθερογνωμία. Θύμιζαν διαρκώς πως τα δημόσια αγαθά ανήκουν στο δήμο, το λαό, και πρέπει να είναι ελευθέρως προσβάσιμα και πως η ελεύθερη πληροφόρηση του λαού είναι αληθινή περιουσία, ουσία της δημοκρατίας και περηφάνια της. Τον πιο πολύ καιρό μόνοι, μ’ ένα μεγάλο όμως δίχτυ κοινωνικής αποδοχής, που δεν επέτρεψε στον κοινωνικό αυτοματισμό να τους κατασπαράξει. Θυμάμαι από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, όταν χιλιάδες ανθρώπων συνέρρεαν στα κτίρια της ΕΡΤ, την αγωνία των εργαζομένων που έχαναν τα προς το ζην, να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο , να προφυλάξουν με κάθε τρόπο, να ασφαλίσουν την δημόσια περιουσία του λαού, την ΕΡΤ, την περιουσία όλων μας. Αυτήν που κατάκλεψαν οι τιμητές τους, αυτήν που σήμερα βάζουν στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα, αυτήν που χρησιμοποίησαν για τα ρουσφέτια τους και τις παχυλές αποδοχές των ημετέρων, για να περάσουν την κομματική τους πληροφόρηση και να απολύσουν όσους κατά καιρούς δεν συναινούσαν.

Αυτήν τη δημόσια περιουσία έσωσαν και τίμησαν με τη δουλειά τους  οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Στην ΕΡΤ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις (ΒΙΟΜΕ, σχολάζουσες βιομηχανίες, κτίρια και γαίες), οι απολυμένοι και άνεργοι χαράζουν νέους δρόμους αυτοοργάνωσης και επιβίωσης. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο γεννιέται σήμερα. Είναι η Ελλάδα της ελπίδας μέσα στην κρίση.

Πηγή: Εποχή


Θεανώ Φωτίου
RED
Notebook
11 Νεμβρίου 2013 - 8:54 πμ | Θεανώ Φωτίου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Θ. Φωτίου: Η «ιδεολογία» της ΧΑ είχε περάσει στο Μαξίμου από την πόρτα
Συνέντευξη της Θ. Φωτίου στη Δα­νάη Ψω­μο­πού­λου
7/04/2014
Νο­μί­ζω ό­τι εί­ναι α­πό­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­να, του­λά­χι­στον σε αυ­τή τη φά­ση, η α­κρο­δε­ξιά ατ­ζέ­ντα, ο αυ­ταρ­χι­σμός, η κα­τα­πά­τη­ση της δη­μο­κρα­τίας, με την πο­λι­τι­κή ά­γριας λι­τό­τη­τας, με τη μνη­μο­νια­κή, με τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη προ­σή­λω­ση. Το εί­δα­με, άλ­λω­στε και στη Βου­λή πριν λί­γες η­μέ­ρες με τη ψή­φι­ση του πο­λυ­νο­μο­σχε­δίου, που ου­σια­στι­κά έ­δω­σε το τε­λειω­τι­κό χτύ­πη­μα στην κοι­νω­νία, στους ερ­γα­ζό­με­νους.
 
 
Η Θ. Φωτίου για τους πλειστηριασμούς
22/12/2013
η Ομιλία της Θεανώς Φωτίου στην Ολομέλεια (21.12.2013) για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
 
 
Η κυβέρνηση κερνάει τους καναλάρχες με λεφτά των φορολογουμένων... για ακόμη μία φορά!
14/12/2013
Υπουργική τροπολογία μεταθέτει για έναν ακόμη χρόνο την επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση, την ώρα που η διαφημιστική δαπάνη σημειώνει αύξηση 23,55%. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάλι τη συνεπακόλουθη απώλεια εσόδων
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr