Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Έφυγε από τη ζωή ο Lou Reed
Από την μπανάνα του Warhol στους Metallica και από τη Νέα Υόρκη στο «Βερολίνο». Ο Lou Reed υπήρξε ένας από τους λίγους ανθρώπους, ενώπιον του οποίου η παγκόσμια μουσική κοινότητα οφείλει να υποκλιθεί. 27 Οκτώβρη και σε «τέλεια μέρα» ο Lou Reed αποχαιρέτησε φίλους και γνωστούς σε αυτό τον κόσμο στα 71 του.
 
του Νίκου Σβέρκου

 Γέννημα θρέμμα της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης, ο Reed έμαθε κιθάρα από το ραδιόφωνο λατρεύοντας τα blues και rock n roll ακούσματα της εποχής. Μεγαλωμένος σε ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον το 1956 υποβλήθηκε σε «θεραπεία» με ηλεκτροσόκ για να αποβάλλει την αμφισεξουαλικότητά του. Έπειτα σπούδασε δημοσιογραφία, σκηνοθεσία και δημιουργική συγγραφή, για να καταλήξει πίσω στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως μουσικός σε στούντιο.

Στη Νέα Υόρκη γνώρισε τον Ουαλό John Cale και μαζί σχημάτισαν τους Velvet Underground, οι οποίοι χάρισαν, μαζί με τη Nico, έναν από τους σημαντικότερους δίσκους της pop κουλτούρας, με έναν ήχο που συνέθλιψε τις συμβατικές βάσεις τραγουδοποιίας. Αν και ο μάνατζέρ τους πίεζε την μπάντα να ασχοληθεί με «ελαφρότερη» θεματολογία, η μεγάλη εμπορική επιτυχία δεν ήρθε ποτέ.

Ο Reed εγκατέλειψε τους Velvet Underground και εργάστηκε στο οικογενειακό λογιστικό γραφείο. Δεν έπαψε όμως να αναζητά την καλλιτεχνική δίοδο έκφρασης και, αφού κυκλοφόρησε ένα δίσκο με επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του, ηχογράφησε το Transformer σε παραγωγή, μεταξύ άλλων, του David Bowie. Η απογείωσε δεν άργησε

Το Walk on the Wild Side ήταν ένας ειρωνικός φόρος τιμής στις τραβεστί και τους «ανώμαλους», ενώ η αντιθετική εκφορά της δημιουργίας του έφτανε μέχρι τις μελωδίες του Perfect Day.

Το Berlin, αυτή η "rock opera" για τα ναρκωτικά το αλκοόλ, την πορνεία, τη βία και την αυτοκτονία, έλαβε αρνητικές κριτικές από το Rolling Stone για να λάβει τη θέση που του άξιζε τριάντα χρόνια μετά ως ένας από τους σπουδαιότερους δίσκους όλων των εποχών. Και αν όλα αυτά μοιάζουν με περίπατο στην επιτυχία, ο Lou Reed ήταν το αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπου που μισούσε την επανάπαυση.

Εξ ου και οι καλλιτεχνικές ακροβασίες του Heavy Metal Machine, που λοιδορήθηκε, αλλά και το Coney Island Baby ή το Street Hassle που αρκετοί έστρεψαν ξανά το βλέμμα τους πάνω του με ευαρέσκεια. Ο δισκογραφικός κατάλογος του Lou Reed είναι τόσο εκτενής, που ακόμα και μια αναφορά σε κάθε κυκλοφορία ή συνεργασία που έφερε το όνομά του, θα απαιτούσε αναλύσεις επί αναλύσεων.

Ο Reed πάντως προσέφερε τη στήριξή του σε κάθε καλλιτέχνη που έσπαγε την εκάστοτε μονολιθικότητα, όχι πάντα με επιτυχία, αλλά τουλάχιστον με τόλμη. Η τελευταία του συνεργασία άλλωστε αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Με τους Metallica έφτιαξε το Lulu, για να εισπράξει από διθυράμβους μέχρι τη χλεύη.

Ο θάνατός του δεν αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Αν είναι δυνατόν. Γιατί ένας άνθρωπος σαν τον Lou Reed κατάφερε σε μερικές δεκαετίες να μεταλαμπαδεύσει την οπτική του σε χιλιάδες καλλιτέχνες, σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Και η βραχνή φωνή, η μουσική του ευφυΐα και η τόλμη του, θα ακούγονται πάντα αναλλοίωτες μέσα από τα αυλάκια των βινυλίων.

Πηγή: Στο Κόκκινο


Νίκος Σβέρκος
RED
Notebook
28 Οκτωβρίου 2013 - 8:34 πμ | Νίκος Σβέρκος
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Έντι

Παρακαλώ, ανάρτησα σχόλιο στο άρθρο λέγοντας ότι ο Λου Ριντ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ σε δημόσιες τοποθετήσεις του, πράγμα που διαπιστώνεται εύκολα με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το σχόλιο ανέβηκε και ξανακατέβηκε την επόμενη μέρα. Δεν περιέχει ούτε βρισιά ούτε τίποτα. Γιατί κατέβηκε;
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
23/05/2014
Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
 
 
Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα: Αναπληρωματικός του... Τομπούλογλου ο Γεωργαμλής!
21/05/2014
Η παράταξη του γνωστού Τομπούλογλου, της οποίας επικεφαλής τώρα είναι ο Λύσανδρος Γεωργαμλής, επιχειρεί τη γηπεδοποίηση της πολιτικής ζωής και συκοφαντεί τη «Δύναμη Πολιτών» ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών .
 
 
Θέαμα και αποχαύνωση
Ματίνα Πούλου
16/05/2014
Σκέψεις για την κυριαρχία της εικόνας στην εκλογική διαδικασία
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr