Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
«Θεωρία στον Aέρα: Έννοιες – Ιδέες – Κριτική». Νέα εκπομπή στο Κόκκινο
Από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 11-12 το πρωί και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα
 
Την εκπομπή οργανώνουν και συντονίζουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, άνθρωποι από τις τέχνες και τον πολιτισμό.  Εκείνες και εκείνοι που συμμετέχουν προέρχονται όχι μόνο από τη δεξαμενή των μελών και των φίλων του ΙΝΠ αλλά και την ευρύτερη αριστερά ενώ είναι άτομα των οποίων η δουλειά σχετίζεται με το θέμα της κάθε εκπομπής.

Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μάκης Μηλάτος. 

Πρόκειται για εκπομπή που είναι αφιερωμένη κυρίως στη θεωρία και πολύ λιγότερο στη συγκυρία.  Τι κερδίζει όμως κανείς αφήνοντας την οδυνηρή συγκυρία για να ασχοληθεί με την θεωρία;  Μήπως πρόκειται για ένα είδος διανοουμενίστικου αναχωρητισμού;  Τι χρησιμεύει σήμερα η θεωρία όταν οι κοινωνικές ανισότητες, η αλλοτρίωση και κάθε είδους ανορθολογισμοί είναι πιο φανεροί παρά ποτέ;  Τι τελικά χρειάζεται μια τέτοια εκπομπή και τι τελικά κάνει αυτή την εκπομπή διαφορετική; 

Τουλάχιστον όσοι ξεκινούν αυτή την πρωτοβουλία πιστεύουν ότι δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει σε βάθος την κοινωνική πραγματικότητα και να κατανοήσει τα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά επίδικα που την συνέχουν χωρίς θεωρία.

Γι’ αυτό και η εκπομπή επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της θα ασχοληθεί με έννοιες, ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις που βρίσκονται φανερά ή κρυφά μέσα στην καθημερινότητά μας και σε μεγάλο βαθμό τη συγκροτούν, θα προσπαθήσει να τις αναλύσει, να τις ξεδιαλύνει, να φωτίσει την ιστορική τους προέλευση και τους μετασχηματισμούς, που τις μετέτρεψαν σε άλλο από αυτό που αρχικά ήθελαν να είναι, τη ρητορική μέσα από την οποία εκφέρονται και την πολιτική τους λειτουργία.  Πρόκειται δηλαδή για «θεωρία στον αέρα» και όχι βέβαια «θεωρία του αέρα».

Βασική φιλοδοξία της εκπομπής είναι να σχηματίσουν οι ακροατές και οι ακροάτριες τις δικές τους ιδέες απαλλαγμένοι από τα δεσμά του νου που σφυρηλατήθηκαν μέσα από τις διαδικασίες που οδήγησαν στην ηγεμονία μιας αντίπαλης ιδεολογίας.  Στόχος της εκπομπής είναι να δείξει στους ακροατές τον κόσμο με διαφορετική θεωρητική ματιά, να απογυμνώσει την «αυθεντία» του δεσπόζοντος ρεύματος ώστε να δει το δήθεν αδήριτο ως μια ήδη ξεπερασμένη από τα πράγματα συνθήκη.

Φυσικά οι συντελεστές της δεν προσποιούνται τους ουδέτερους επιστήμονες, τους απαλλαγμένους από αξιολογικές κρίσεις, τους ανθρώπους χωρίς πολιτική άποψή.  Και αυτό διότι θεωρούν ότι η κοινωνική επιστήμη, η οικονομική θεωρία και η πολιτική ανάλυση δεν μπορούν από τη φύση τους να αποφύγουν την πολιτική.  Μπορεί ένας γιατρός ή ένας πολιτικός μηχανικός να δικαιούται να επικαλεστεί τη γνώση της επιστήμης του για να στοιχειοθετήσει την αυθεντία των απόψεών του.  Ένας κοινωνικός επιστήμονας όμως δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη γνώση του.  Οφείλει να ακονίσει τα επιχειρήματά του μέσα από αυτή, αλλά και να ακούσει τον τόσο περιφρονημένο πολίτη που έχει κάθε δικαίωμα να του αντισταθεί και ενδεχομένως να τον νικήσει, όσο και αν η ρητορική του εξασκημένου θεωρητικού μπορεί προς στιγμήν να τείνει να τον καταβάλει.  Οι συντελεστές της εκπομπής θέλουν να αποκαλύψουν τα βέλη που έχει κάθε ιδεολογική φαρέτρα και να δείξουν το πώς μπορούμε είτε να τα εκτοξεύσουμε είτε να τα αποφύγουμε.

Σε κάθε εκπομπή, που θα προαναγγέλλεται, οι καλεσμένοι θα προσφέρουν για δωροθέτηση δύο βιβλία και θα απαντούν σε ζητήματα που προκύπτουν από τα τηλεφωνήματα και μηνύματα των ακροατών.  Θεωρία χωρίς διάλογο δεν γίνεται και μάλλον δεν υπάρχει πιο φιλόξενη συχνότητα για ένα τέτοιο εγχείρημα από τον «σταθμό που ακούει», τον «105,5 Στο κόκκινο».

Αρχή λοιπόν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 11πμ  στους 105.5, όπου μέλη της ομάδας συντονισμού και παραγωγής της εκπομπής συζητούν για την διαχρονική όσο για τη συγκυριακή σημασία της θεωρίας. 
RED
Notebook
26 Σεπτεμβρίου 2013 - 1:09 pm
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ο ρόλος των συνεταιρισμών και της αλληλέγγυας οικονομίας στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας
26/02/2014
Εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του ραδιοσταθμού «Στο κόκκινο» (93,4 FM στη Θεσσαλονίκη), την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, στις 7.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Κλεάνθους 57, Θεσσαλονίκη)
 
 
«Σκληρός πυρήνας του κράτους». Βοήθα παναγιά!
Χρήστος Λάσκος
24/01/2014
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των περικοπών που επιβλήθηκαν, από το καλοκαίρι του ’12, στα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών και των στρατιωτικών έχει ήδη προκαλέσει πολλή συζήτηση. Προφανώς η αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη ένας κλάδος εργαζομένων δεν μπορεί παρά να θεωρείται καλό νέο.
 
 
Το «Κόκκινο» πάει θέατρο - Στον Πλούτο του Αριστοφάνη, από την ομάδα «Πείραγμα»
9/01/2014
Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα Θέατρο
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr