Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
«Αυτόν τον τόπο εδώ που κατοικείτε, αν θα με εμπιστευτείτε αγνώριστο θα δείτε»
Ήλιος, θάλασσα, τσιμέντα
 
Της Αλίκης Κοσυφολόγου

«Θα άρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους επενδυτές», είπε από τη συχνότητα μεγάλου ιδιωτικού καναλιού η υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπάρχει, λέει, «μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον» για την Ελλάδα κι επομένως σύμφωνα με την κα Υπουργό πρέπει να ληφθούν όλες οι μέριμνες ώστε να μην εμποδίζεται η εκδίπλωση του. Το βίντεο που προβαλλόταν όση ώρα μιλούσε η κα. Κεφαλογιάννη έδειχνε εικόνες ελληνικού καλοκαιριού: ήλιο και θάλασσα και ανεμελιά.

Σαν τη Μαίρη Χρονοπούλου στο μιούζικαλ του Γ.Δαλιανίδη «Γοργόνες και μάγκες» (1968) που υποδυόταν την ελβετίδα επενδύτρια στην Ύδρα, η κα. Κεφαλογιάννη δεσμευόταν ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού για την πρόθεση της να διευρύνει με κάθε κόστος την εγχώρια τουριστική δραστηριότητα. Εξάλλου, όπως δεν ξέχασε να επισημάνει  με τη σειρά της, «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

Λες κι έχουμε ανέβει στη μηχανή του χρόνου και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς γυρίζουμε πίσω στη δεκαετία του εξήντα όταν ο Καραμανλής εγκαινίαζε το Χίλτον και οι γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους ξανθό σαντρέ. Υπάρχει βέβαια και ο θρησκευτικός τουρισμός που πρέπει να προωθηθεί κι άλλο, όπως είπε η κα. Υπουργός. Ούζο, μεζές και μοναστήρια, με άλλα λόγια ο σύγχρονος υλικός πολιτισμός της Ελλάδας.

Όσα χρόνια και να περάσουν, το όραμα του «μέσου» δεξιού πολιτικού στην Ελλάδα παραμένει η ανάπτυξη με κάθε κόστος σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη εργασία και το φυσικό περιβάλλον. All inclusive επίγειοι παράδεισοι που στην πραγματικότητα είναι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο πλαίσιο των οποίων γίνονται αποδεκτές η ανασφάλιστη εργασία και η εκποίηση δημόσιας γης. Eιδικότερα για το τελευταίο υπάρχει πλέον και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο «αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Η τουριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά μοιάζει να είναι η συμπληρωματική όψη της πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη που εφαρμόζεται. Αντίστοιχα, ο λόγος που υπερασπίζεται το εν λόγω σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης θυμίζει ανατριχιαστικά τους κυβερνητικούς λόγους υπεράσπισης των μνημονίων: προτροπή σε θυσίες που απαιτούνται για την αποφυγή ενός μεγαλύτερου κακού.

Αν λοιπόν κάποια χρόνια πριν τα μνημόνια η εγχώρια τουριστική πολιτική χαρακτηριζόταν ανορθολογική, μονόπλευρα προσανατολισμένη και με αρνητικές επιρροές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, σήμερα αναμφίβολα έχει εξελιχθεί σε μια συνθήκη αλόγιστης σπατάλης φυσικών πόρων και ανθρώπινης εργασίας και διαρκούς υποβάθμισης του σύγχρονου πολιτισμού.

Η αποδυνάμωση των θεσμών των τοπικών φεστιβάλ που έγινε αισθητή σε όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι, επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά τον χαρακτήρα των προτεραιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα της πολιτικής. Η επένδυση στον πολιτισμό όχι μόνο δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αντίθετα οι εναπομείναντες πυλώνες για την παρουσίαση σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων υπονομεύονται για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων οικονομικών οφέλων.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται, την ίδια ώρα που η Υπουργός Τουρισμού μας καλεί να επισκεφτούμε τις δαντελένιες ελληνικές ακτές, διαφημίζει ανενδοίαστα και μάλλον περήφανα την θέσπιση σκανδαλωδών ευνοϊκών κινήτρων για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Κρίμα που δεν υπάρχουν πια η Φίνος Φιλμς και ο δημοφιλής κινηματογράφος για να αναδείξουν το «ανερχόμενο» τουριστικό προφίλ της Ελλάδας και να τη συνδράμουν στα φιλόδοξα σχέδια της.Αλίκη Κοσυφολόγου
RED
Notebook
9 Αυγούστου 2013 - 3:39 pm | Αλίκη Κοσυφολόγου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη αριστερή και φεμινιστική!
Συνέντευξη της Eva Palomo στην Αλίκη Κοσυφολόγου
19/05/2014
H Eva Palomo, μέλος του δικτύου φεμινιστικής πολιτικής του ΚΕΑ και προσκεκλημένη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας Φεμινισμού και Λοαδκι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που έγινε στις 9 Μαΐου με τίτλο: «Κίνημα για μια Φεμινιστική Ευρώπη:Αναπαραγωγικά δικαιώματα και ελευθερίες στην Ε.Ε», μας μεταφέρει το κλίμα των φεμινιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισπανία, εξηγώντας μας γιατί σ αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπωθεί ισχυρό το μήνυμα της φεμινιστικής Ευρώπης.
 
 
Βιοπολιτική ή Οδηγός Φουκώ στο σήμερα
Αλίκη Κοσυφολόγου
11/05/2014
MICHEL FOUCAULT, «Η γέννηση της βιοπολιτικής: Παραδόσεις στο Κολλέγιο της Γαλλίας (1978 – 1979)», μτφρ: Βασίλης Πατσόγιαννης, εκδόσεις Πλέθρον, σελ. 374
 
 
Η περιφέρεια και οι εχθροί της
Αλίκη Κοσυφολόγου
2/05/2014
Από τις τρεις κάλπες των επερχόμενων εκλογών αυτή που παρουσιάζεται ως μειωμένης σημασίας είναι αναμφίβολα αυτή των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται για μια τάση που καλλιεργείται και ενισχύεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ κι ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ειδικά όταν πληθαίνουν τα προεκλογικά μηνύματα για επερχόμενη ανατροπή στην πολιτική διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας, αυτή της Αττικής.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr