Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Έξι σκέψεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Το μείζον γεγονός του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς ότι αυτό πραγματοποιήθηκε
 
Του Γιάννη Αλμπάνη

1 Το μείζον γεγονός του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς ότι αυτό πραγματοποιήθηκε. Η συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιστορική καμπή για την ελληνική Αριστερά, αφού μετά από δεκαετίες διασπάσεων και κατακερματισμού, η φορά αντιστρέφεται και αναδύεται ένα νέο αριστερό κόμμα ως αποτέλεσμα ενοποίησης διαφορετικών μέχρι τώρα κομμάτων, οργανώσεων, ομάδων καθώς και ανεντάχτων αγωνιστών/τριών. Το γεγονός αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί δεν λαμβάνει χώρα στο έδαφος μιας ήττας, ως συγκόλληση συντριμμιών, αλλά με τον αέρα του ιστορικά υψηλού ποσοστού για την ελληνική Αριστερά ποσοστού που κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ενιαίο κόμμα τη στιγμή ακριβώς που η Αριστερά βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση από το 1944 και συνιστά την ελπίδα μιας κοινωνίας που εξοντώνεται από το Μνημόνιο.

2 Η γενική πολιτική εικόνα που αποκομίζει κανείς από το Συνέδριο είναι η πολύ πλατιά στήριξη στο σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης, με έγνοια όμως για τη διατήρηση της ρηξικέλευθης πολιτικής γραμμής, καθώς και τη διασφάλιση της συλλογικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συντριπτικά ποσοστά που πήραν τα κείμενα των Θέσεων και της Πολιτική Απόφασης, το 74% του Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και το μήκος κύματος στο οποίο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των περισσότερων συνέδρων επιβεβαίωσαν τη στρατηγική επιλογή για ανατροπή του μνημονιακού καθεστώς και άνοδο μιας αριστερής κυβέρνησης, με οδηγό και στήριγμα το λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε μια διάχυτη “αριστερή δυσαρέσκεια”, που απορρέει από συντηρητικές εκφωνήσεις εκτός γραμμής, προσπάθειες να παρακαμφθεί το συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο, προσωπικές στρατηγικές, καθώς και από το έλλειμμα σοβαρότητας ορισμένων -ευτυχώς πολύ λίγων. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με τη στάση του ότι θέλει κυβέρνηση που να είναι αριστερή, θέλει ενιαίο κόμμα κόμμα που να λειτουργεί συλλογικά.

3 Τα κείμενα των Θέσεων και Πολιτικής Απόφασης αποτυπώνουν την αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον αποκτούν τον χαρακτήρα δεσμευτικού πλαισίου. Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού, παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα από την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου:

• “Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους... Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων.”

• “Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.”

• “Υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας λόγω χρέους.”

• “Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών.”

• “Καταπολεμούμε τη ρατσιστική και ομοφοβική βία, όλες τις διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, που ενδημούν σε πολλούς τομείς του κοινωνικού βίου και εγγυόμαστε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί, άμεσα ή έμμεσα, τέτοιες διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε απολύτως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θέσμιση πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα, καθώς και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.”

4 Η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή ανέδειξε τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετσμούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που η Αριστερή Πλατφόρμα έχει επιλέξει την τακτική του “σκαντζόχοιρου”, το ποσοστό που καταγράφει έχει τη δικιά του συμβολική σημασία, αλλά ασκεί περιορισμένη επιρροή στη χάραξη της κεντρικής πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση των συσχετισμών εντός της πλειοψηφίας. Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στο ότι η αδυναμία της πλειοψηφίας να υιοθετήσει ενιαία στάση στην ψηφοφορία, οδήγησε στην πραγματική καταγραφή των δυνάμεων των διάφορων ιδεολογικών ρευμάτων και τάσεων. Τα προφανή πολιτικά συμπεράσματα είναι ότι οι “μηχανισμοί” δεν μπορούν να υπερνικήσουν τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς, όπως επίσης και το ότι ο “όλος ΣΥΡΙΖΑ” πρέπει να λειτουργήσει συμβιωτικά, αποτρέποντας τη φυγή εκτός ορίων στην αναπόφευκτη πάλη γραμμών.

5 Μέσα στο συνέδριο η ΑΝΑΣΑ παρενέβη δημιουργικά σε ριζοσπαστική κι ενωτική κατεύθυνση. Η ΑΝΑΣΑ ως ανοιχτό ιδεολογικό-πολιτικό ρεύμα, και όχι ως κόμμα μέσα στο κόμμα, έχει κάνει εδώ και καιρό την επιλογή να λειτουργεί προωθητικά ,και όχι απλά να εκφωνεί “αλήθειες”· να υπηρετεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα το ριζοσπαστικό πρόσημό του· να συγκροτεί πλατιές συμμαχίες χωρίς να υποχωρεί από τις αρχές της· να βλέπει στην επείγουσα ανάγκη για ανατροπή του Μνημονίου το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη ρήξη με το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τις σχέσεις κυριαρχίας. Αυτήν ακριβώς την πολιτική υπηρετήσαμε και στο συνέδριο. Στηρίξαμε τα κείμενα Θέσεων και Πολιτικής Απόφασης, ενώ προωθήσαμε σημαντικές τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών, την πάλη ενάντια στον εθνικισμό, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών· συμμετείχαμε στην ενιαία λίστα της πλειοψηφίας θεωρώντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνεις για να συζητήσεις και να συνδιαμορφώσεις, ενώ διαφωνήσαμε με την επιλογή των χωριστών ψηφοδελτίων, η οποία δεν συνέβαλε στην ενίσχυση της συλλογικότητας· στηρίξαμε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταχθήκαμε υπέρ της εκλογής προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή, σε αντίθεση με τα άλλα κομμάτια της πλειοψηφίας· υποστηρίξαμε την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, δίνοντας οι ίδιο το παράδειγμα, ενώ επιχειρηματολογήσαμε για να δοθεί ένα εύλογο περιθώριο χρόνου σε όσες συνιστώσες δεν ήταν έτοιμες να το πράξουν. Η ΑΝΑΣΑ κατάφερε να κάνει διακριτό το δικό της πολιτικό στίγμα. Με δεδομένο όμως ότι το ιδεολογικό ρεύμα στο οποίο ανήκουμε είναι πολύ πιο ευρύ από τις συγκεκριμένες δυνάμεις μας, εκ των πραγμάτων προκύπτει η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών ανασύνθεσης.

6 Η ώρα των δρόμων. Με το συνέδριο λήγει μια εννιάμηνη περίοδος όπου η διαδικασία της δημιουργίας του ενιαίου κόμματος απορρόφησε πολύτιμες δυνάμεις. Τώρα ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικότητα. Η επιτυχία του δεν θα κριθεί βέβαια στα κομματικά γραφεία. Επειδή εντέλει “το δίκιο κρίνεται στους δρόμους”, εκεί ακριβώς θα κριθεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο αν δηλαδή θα έχει καίρια συμβολή στον αναγκαίο λαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και τη χάραξη μιας νέας πορείας για την κοινωνία.


Πηγή: Εποχή


Γιάννης Αλμπάνης
RED
Notebook
29 Ιουλίου 2013 - 7:56 πμ | Γιάννης Αλμπάνης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr