Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ντιτρόιτ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Χρεωκοπία κήρυξε η άλλοτε κραταιά πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
 
Τη φυσική ροπή της στον άπληστο "τούρμπο-καπιταλισμό", που ευδοκιμεί στους ασιατικούς παράδεισους του outsοurcing και της φτηνής δουλειάς, πλήρωσε ακριβά με τη σειρά της η Αμερική, βλέποντας το Ντιτρόιτ, την άλλοτε κραταιά πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας -και έδρα μιας από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, της Motown-, να κηρύττει χρεωκοπία και να καταρρέει κοινωνικά ύστερα από δεκαετίες οικονομικού μαρασμού.  

Εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο άλλοτε όλης της Βόρειας Αμερικής, το Ντιτρόιτ γίνεται η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που κηρύττει χρεωκοπία. Στο παθητικό των δημοτικών ταμείων έχει συσσωρευθεί τεράστιο χρέος, άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο δήμος κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Σύμφωνα με τη σχετική αμερικανική νομοθεσία, περίοδος προστασίας των υπηρεσιών και των οργανισμών του δήμου από τους δανειστές θα διαρκέσει από έναν έως τρεις μήνες. Ο ειδικός οικονομικός διαχειριστής που όρισε το δημοτικό συμβούλιο, Κέβιν Ορ, δήλωσε πως η αίτηση πτώχευσης "είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της πόλης", ωστόσο τα συνδικάτα των δημοτικών υπαλλήλων τον κατηγόρησαν για "αρπαγή εξουσίας".

Ακμή και παρακμή

Το Ντιτρόιτ, το οποίο ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ -General Motors, Ford και Chrysler-, έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης της περιοχής και της γενικότερης στροφής της αμερικανικής οικονομίας στο outsourcing στη Κίνα και τους άλλους παράδεισους της φτηνής εργασίας στην Ασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τη δεκαετία του ΄50, τέσσερα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στον κόσμο ήταν αμερικανικά και τα μισά από αυτά είχαν κατασκευαστεί στα εργοστάσια του Ντιτρόιτ. Την ίδια εποχή, η πόλη κατέγραφε το υψηλότερο μέσο εισόδημα και το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκισης απ΄ οποιαδήποτε άλλο μεγάλο αστικό κέντρο των ΗΠΑ. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας, ο δήμος του Ντιτρόιτ ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, με πληθυσμό που άγγιζε τα 2 εκατομμύρια κατοίκους. Σήμερα ο τοπικός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στις 713.000. Περίπου 70.000 κτήρια και ιδιοκτησίες στο κέντρο και τα προάστια, ανάμεσά τους νοσοκομεία και σταθμοί της Πυροσβευστικής, έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στο Ντιτρόιτ την εικόνα πόλης-φάντασμα. Άλλοι λόγοι που θεωρείται ότι συντέλεσαν στο οικονομικό αδιέξοδο και τη χρεωκοπία, είναι η χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση των δημοτικών διοικήσεων, η εσωτερική μετανάστευση λόγω της ανεργίας και η συνεπακόλουθη απώλεια φορολογικών εσόδων.

Παρακολουθεί στενά ο Ομπάμα

«Είναι ένα δύσκολο βήμα, αλλά και η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό». Ο Σνάιντερ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι μόνον οι "βασικές υπηρεσίες" θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης. Όπως είπε, θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά. Για τη χρεωκοπία του Ντιτρόιτ ενημερώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα και, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης. «Ενώ οι ηγέτες του Μίτσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑυγήRED
Notebook
21 Ιουλίου 2013 - 11:48 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η νέα κρίση στην Αργεντινή: διδάγματα προς κάθε πλευρά
Πέτρος Σταύρου
20/02/2014
Τι ακριβώς συμβαίνει στην Αργεντινή και γιατί μας αφορά, αν μας αφορά;
 
 
IIF: Κίνδυνος χρεοκοπίας αν καθυστερήσει κι άλλο η δόση
13/11/2012
«Η τωρινή κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για όλους»
 
 
Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα στα όρια του εμφράγματος
10/11/2012
Οι γερμανικοί F.T. μιλούν για κοινωνική αποσταθεροποίηση, οι βρετανικοί για «πονοκέφαλο» των δανειστών - New York Times: «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο»
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr