Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Οι περιπέτειες ενός κυλικείου στην ΑΣΟΕΕ
Τι τρέχει στο κυλικείο;
 
 Με άξονα τη "διαχείριση μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης", φοιτητές και φοιτήτριες κατέλαβαν στις 21 Μαρτίου το κυλικείο της ΑΣΟΕΕ, που μέχρι πρότινος το διαχειρίζονταν ιδιώτες, έπειτα από σχετικό κάλεσμα σε Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου. Τρεις μήνες μετά κι έπειτα από έντονες αντιδράσεις από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία εξ αρχής εναντιώθηκε στο εγχείρημα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του.

Οι φοιτητές/τριες, που αυτοδιαχειρίζονται το κυλικείο, βρέθηκαν σήμερα στα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να εμποδίσουν την εκμίσθωση του χώρου. Από τη μία οι φοιτητές, επικαλούμενοι την αντίθεσή τους στη λογική του κέρδους, προτάσσουν την αυτοδιαχείριση, τη συμμετοχή, τη λειτουργία του κυλικείου με βάση την ελευθερία και τις ανάγκες των φοιτητών. Από την άλλη η διοίκηση, δηλώνει "αμετακίνητη" ως προς τις προθέσεις της να επαναφέρει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο κυλικείο, για λόγους "ποικιλίας", άνεσης και κέρδους.

Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει στο κυλικείο, πως λειτουργεί και που βασίζεται η σφοδρή αντίθεση της διοίκησης. Τις απαντήσεις μας δίνουν φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, καθώς και ο προϊστάμενος γραμματέας του ΟΠΑ.

Από τη στιγμή που οι φοιτητές κατέλαβαν το κυλικείο, ο χώρος έπαψε πολύ γρήγορα να αφορά κυρίως την κάλυψη της ανάγκης για τυρόπιτες και καφέδες. Όπως συμβαίνει συχνά σε χώρους όπου νέοι άνθρωποι μαζεύονται και διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους σε καθεστώς ελευθερίας, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, γρήγορα διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν ανάγκες των φοιτητών για πολιτιστική δημιουργία, μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των φοιτητών, συζητήσεις, αφού πλέον είχαν στη διάθεσή τους έναν χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου τύπου δράσεις, σε μαζικό και συστηματικό επίπεδο.

Έτσι, ενώ το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο προωθούσε μία αντιεμπορευματική μορφή λειτουργίας, μακριά από λογικές κερδοφορίας, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές διάθεσης των προσφερόμενων προϊόντων, (π.χ. 50 λεπτά του ευρώ ο καφές κλπ), οι συμμετέχοντες ξεκινούν σειρά παράλληλων δράσεων και παρεμβάσεων στη ζωή του πανεπιστημίου.

Πρώτος παράλληλος "στόχος" των φοιτητών, ήταν να "σπάσουν" το δίκτυο πελατειακών σχέσεων που βασιλεύει στις σχολές και πιο συγκεκριμένα, έναν από τους σημαντικότερους καταλύτες του, τη διανομή σημειώσεων από δύο -κυρίως- παρατάξεις, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Πλέον, το "φοιτηταριάτο" δεν χρειαζόταν να στηθεί σε ουρές πίσω από τραπεζάκια παρατάξεων, ζητώντας βοήθεια για την εξεταστική, εκθέτοντας εαυτούς στο άβολο "ψηστήρι" για ένταξη στην παράταξη. Στο κυλικείο φτιάχτηκε βιβλιοθήκη σημειώσεων. Όσοι αναζητούν σημειώσεις, αρκεί να πάρουν την κόπια, να τη φωτοτυπήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους και να επιστρέψουν την αρχική στον αντίστοιχο φάκελο.

Δεύτερος παράλληλος "στόχος", είναι τα κοινωνικά μαθήματα σε μαθητές λυκείου. Ο φοιτητικός σύλλογος ΑΣΟΕΕ, έχει ήδη ξεκινήσει την παράδοση δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφύγουν τη δαπανηρή εμπειρία του φροντιστηρίου. Αν και η πρωτοβουλία αυτή στέφθηκε με ικανοποιητική επιτυχία, συχνά προέκυπταν προβλήματα εύρεσης χώρου εντός της σχολής για τη διεξαγωγή των αλληλέγγυων μαθημάτων. Το κυλικείο, λοιπόν, έμοιαζε να αποτελεί τον ασφαλέστερο χώρο για τη διεξαγωγή τους την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, στον χώρο γίνονταν προβολές ταινιών και συζητήσεις, ενώ τα έσοδα του κυλικείου διατίθεντο σε δομές και δράσεις αλληλεγγύης.

Πως λειτουργεί;

Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι το κυλικείο λειτουργεί με ακομμάτιστο, αμεσοδημοκρατικό τρόπο, στη βάση της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης. Τουτέστιν, οριζόντια και συνεργατικά: Για όλα αποφασίζει η Συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου, δεν υπάρχουν "αρχηγοί" και "ειδικοί". Η συνέλευση είναι ανοιχτή και σε αυτήν μπορεί -κυριολεκτικά- να συμμετέχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Άπαξ και βρεθεί κανείς στη συνέλευση και συμμετέχει στη διαχείριση του κυλικείου, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και η γνώμη του είναι ισοβαρής με τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντα.

Η Συνέλευση, λοιπόν, αποφασίζει και φέρει εις πέρας τις προμήθειες των προϊόντων, τις βάρδιες παρασκευής καφέ, τις εκδηλώσεις, τη διαμόρφωση του χώρου, την αξιοποίηση των εσόδων, το καθάρισμα κλπ.

Γιατί το καταλάβαμε;

Με άξονα τη "διαχείριση μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης", φοιτητές και φοιτήτριες κατέλαβαν στις 21 Μαρτίου το κυλικείο της ΑΣΟΕΕ, που μέχρι πρότινος το διαχειρίζονταν ιδιώτες, έπειτα από σχετικό κάλεσμα σε Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου. Τρεις μήνες μετά κι έπειτα από έντονες αντιδράσεις από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία εξ αρχής εναντιώθηκε στο εγχείρημα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του.

Η αυτοδιαχείριση μιας πραγματικά παραγωγικής δομής δεν εντυπωσιάζει τόσο ένα business plan που ενισχύει και συντηρεί την αχόρταγη λογική του κέρδους. Δείξαμε κάτι διαφορετικό από το κυνήγι του κέρδους που πρεσβεύουν και γι΄ αυτό μας εναντιώθηκαν

Οι φοιτητές/τριες, που αυτοδιαχειρίζονται το κυλικείο, βρέθηκαν σήμερα στα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να εμποδίσουν την εκμίσθωση του χώρου. Από τη μία οι φοιτητές, επικαλούμενοι την αντίθεσή τους στη λογική του κέρδους, προτάσσουν την αυτοδιαχείριση, τη συμμετοχή, τη λειτουργία του κυλικείου με βάση την ελευθερία και τις ανάγκες των φοιτητών. Από την άλλη η διοίκηση, δηλώνει "αμετακίνητη" ως προς τις προθέσεις της να επαναφέρει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο κυλικείο, για λόγους "ποικιλίας", άνεσης και κέρδους.Τα επιχειρήματα της Διοίκησης

Τους λόγους για τους οποίους η Διοίκηση του πανεπιστημίου επιμένει να ενοικιασθεί το κυλικείο σε ιδιώτη εξήγησε μιλώντας στην AvgiOnline ο Γιώργος Κακούρος, προϊστάμενος γραμματέας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η διοίκηση προτιμά τη λειτουργία του κυλικείου από ιδιώτη, καθώς έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων, θα εξυπηρετηθεί μεγαλύτερη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα έσοδα από το ενοίκιο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του ιδρύματος, από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΟΠΑ.

"Η αυτοδιαχείριση μιας πραγματικά παραγωγικής δομής δεν εντυπωσιάζει τόσο ένα business plan που ενισχύει και συντηρεί την αχόρταγη λογική του κέρδους. Δείξαμε κάτι διαφορετικό από το κυνήγι του κέρδους που πρεσβεύουν και γι΄ αυτό μας εναντιώθηκαν", σχολιάζουν σχετικά οι συμμετέχοντες στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο.

Λίγα λόγια για τη δημοπρασία


Τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία είναι τα 4000 ευρώ, τιμή που όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές, δεν αποτελεί κάποιο αστρονομικό ποσό, ίσα-ίσα που δεδομένης της "πελατείας" που συρρέει στο κυλικείο, αποτελεί μια εξαιρετικά γοητευτική τιμή για κάποιον ιδιώτη, ο οποίος θα απολαύσει πολλαπλάσια κέρδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαδικασίες δημοπράτησης ξεκινούν προς το τέλος της εαρινής εξεταστικής περιόδου και λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε και οι διάδρομοι του πανεπιστημίου θα είναι άδειοι από φοιτητές, αλλά και από αντιδράσεις...

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της ΑΣΟΕΕ δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, αφού φοιτητές και από άλλα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως η Νομική Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις, η διοίκηση είτε δεν αντιπαρατέθηκε καθόλου, είτε δεν όξυνε την αντιπαράθεση με τους φοιτητές.

Συμπερασματικά, τα επιχειρήματα που προβάλλει η διοίκηση, κάθε άλλο παρά παράλογα φαίνονται να είναι. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα επιχειρήματα των φοιτητών/τριών, με το Δ.Σ. του Συλλόγου τους να στηρίζει την κατάληψη με ψήφισμα. Εν τέλει, η έκβαση της περιπέτειας του κυλικείου, εξαρτάται από την βούληση, τόσο της διοίκησης, όσο και των φοιτητών. Οι τελευταίοι πάντως, όπως έγραψαν και στο πανό τους σήμερα, δηλώνουν ότι "Το κυλικείο είναι και θα μείνει αυτοδιαχειριζόμενο".

Πηγή: ΑυγήRED
Notebook
4 Ιουλίου 2013 - 7:42 pm
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ανακοίνωση Α.Ρ.ΕΝ.Α για τις φοιτητικές εκλογές
12/05/2014
Στις 7/5, μέρα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, βιώσαµε µια σειρά από σκηνικά βίας και τραµπουκισµών, που αµαύρωσαν την από χρόνια (µε ευθύνες της ΠΑΣΠ και της ∆ΑΠ) εκφυλισμένη διαδικασία, και είχαν σαν αποτέλεσμα την διακοπή της.
 
 
ΑΣΟΕΕ: Kοινότητα υπό διωγμό
Ελεάννα Παππά, Γρηγόρης Τσαρδανίδης
21/04/2014
Αναβλήθηκε για τον Μάιο η δίκη των 13 συλληφθέντων από την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ
 
 
Οι Nέοι/Νέες ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Κ. Μπάρκας και Χρ. Καραγιαννίδης για την εγκληματική εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ
23/10/2013
Η ανακοίνωση νέων ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr